28.08.2021 - 11:48 | Son Güncellenme:
Nurbay USTA/ŞAVŞAT (Artvin) (DHA)
Olay, dün Şavşat ilçesine bağlı Eskikale köyü yaylasında meydana geldi. Selfinaz Güner ve 6 torunu, yaylada topladıkları mantarları yedikten sonra fenalaştı. Yakınlarının çağırdığı ambulansla Güner ve torunları hastaneye kaldırıldı. Ancak Güner kurtarılamadı, 6 torunun tedavisi ise hastanede sürüyor.
GÜMÜŞHANE'DE DE 5 KİŞİ ZEHİRLENDİ
Gümüşhane'de de geçtiğimiz günlerde doğadan toplayıp yedikleri mantardan zehirlenen 5 kişi hastanede tedavi altına alındı.
Kürtün ilçesinin Aşağıkaradere köyünde yaşayan Hasan Karakuş (57) ve yakınları, köyün Zabuk mevkisinde doğada kendiliğinden yetişen mantar topladı.
Mantarları pişirip tükettikten bir süre sonra sağlık sorunları yaşayan Hasan (65), Hasan (57), Hacer (57), Hüseyin (56) ve Fatma Karakuş (89), yakınlarının ihbarı üzerine olay yerine çağırılan 112 Acil Servis ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Gümüşhane Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tedavi altına alınan kişilerden Hacer ve Fatma Karakuş'un sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
'ÖLÜM MELEĞİ' ADI VERİLEN MANTARLARA DİKKAT!
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkekul, doğal alanlarda toplanan mantarların yenmeden önce uzman kişilere teyit ettirilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Türkekul, doğada yetişen ve en zehirli mantar türlerinden biri olan 'amanita phalloides' (ölüm meleği) hakkında bilgi verdi.
Karadeniz Bölgesi'nde mantar mevsimiyle birlikte zehirlenme vakalarında artış yaşanmaya başlandı. Vakaların genellikle zehirli olduğu bilinmeden tüketilen mantar türleri kaynaklı oluşu dikkat çekerken, uzmanlar da bu konuda uyarı yaptı.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkekul, doğada yetişen en zehirli türlerden 'amanita phalloides' (ölüm meleği) ile çok benzeyen 'amanita vaginat' (yer yaran) mantarının sıklıkla karıştırıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Türkekul, ''Son zamanlarda ciddi anlamda mantar zehirlenmeleri ile karşılaşıyoruz. Toplumda daha önceleri aile büyükleri ile araziye çıkmış olanlar şimdilerde buldukları mantarları geçmişte yedikleri ile benzediğini düşünerek topluyor ama bu ciddi anlamda yanlış bir durum.''
''Birbirine çok sayıda benzeyen mantar var. Dünyanın en zehirli mantarıyla yenebilen mantar birbirinin ikizidir. Tek yumurta ikizi gibi düşünün. Tek yumurta ikizini nasıl ayırt edemiyorsanız bu mantarlar da öyledir. Özellikle bizim bölgemizde bu mantarlardan ciddi anlamda çok fazla var. Ölümlere neden olan mantarlardan biri de bu mantar" dedi.
Arazide bulduğumuz mantarlara dışarıdan baktığımız zaman mantarlar birbirine çok benziyor ama aslında birçok farklılıkları var. Ne yaparsak yapalım tam emin olmadan, özelliklerini bilmeden kesinlikle ve kesinlikle mantarları tüketmeyelim. Dış görünüşüne aldanılmaması gerekiyor.
Her önüne gelen gidip mantar toplamamalıdır. Zehirlenmelerin sebeplerinden bir tanesi de budur. İnsanların mantarı tanıması için çok sayıda araziye çıkıp, bilen birisi ile toplaması gerekiyor.
Mantarlar birbirine çok benzer. Bu nedenle ya uzman biri ile mantar toplamaya gitmelisiniz ya mantarları getirdiğiniz zaman uzman birine göstermelisiniz. Kimse kendi başına mantar tüketmemeli.