GündemKuzey Kutbu’na ikinci bilim seferi tamamlandı: ‘Buzulların üçte biri yok olmuş’

Kuzey Kutbu’na ikinci bilim seferi tamamlandı: ‘Buzulların üçte biri yok olmuş’

17.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle Kuzey Kutbu’na giden Türk bilim insanları, İkinci Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’yle iklim değişikliğinin olası etkilerini inceleme fırsatı buldu.

Kuzey Kutbu’na ikinci bilim seferi tamamlandı: ‘Buzulların üçte biri yok olmuş’

GÖKHAN KARAKAŞ/İSTANBUL- Norveç’in Tromso kentinde 42 m’lik PolarXplorer adlı araştırma gemisiyle Barents Denizi’ne açılan 9 Türk bilim insanı, 14 proje gerçekleştirdi. Bilim insanlarına çalışmalarında Norveçli kaptan Harry Johannessen, 3. kaptan Henrik Haveland ve Filipinli mürettebattan oluşan 6 kişilik gemi personeli destek oldu. Sefer koordinatörü ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Birinci seferimizde 81’inci paralelin kuzeyinde deniz buzlarını görmüştük, bu kez 82’inci paralelin kuzeyine vardığımızda deniz buzlarını gördük. Deniz buzlarını uydu verileriyle karşılaştırdığımızda, yerel halktan alınan verilere de dayanarak üçte biri kuzeyde tamamıyla yok olmuş” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN ÇATISI

Arktik Okyanusu’nda 15 milyon kilometrekarelik alanı kaplayan Kuzey Kutbu’ndaki buzulların yok oluşuyla ilgili araştırma yapan Türk heyeti, Barents Denizi’nde 24 noktadan zooplankton (hayvansal plankton) ve fitoplankton (bitkisel plankton) örnekleri alırken deniz kirliliğinin nedenleri, mikroplastik kirliliği gözlemleri yaptı. Meteorolojik gözlemler ve ticari gemiler için elverişli olan rotaların takibini yapan bilim insanları, kambur balina, minke balinası, beyaz balina, yunus, fok, mors ve kutup ayısını gözlemledi. TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, gözlemlerini anlattı: 

“2019’daki ilk seferimizde 81’inci paralelin kuzeyinde deniz buzlarını gördük ama bu seferde 82’inci paralelin kuzeyinde gördük. Deniz buzullarının yok olmaya devam ediyor. Deniz buzları okyanus akıntılarını oluşturur. Okyanus akıntıları da okyanusun ısısını atmosfere salıyor ve böylece biz atmosferin soğuk hava etkisinde kalmıyoruz. Deniz buzları azaldığında bu akıntı sistemi yavaşlıyor. Bunu ortaya koyan bilimsel makalelere göre yavaşlayan akıntı şu an bizi yaşadığımız ekstrem bütün felaketleri resmediyor. Dünya bedenini insan vücudu gibi düşünmeliyiz. İnsan vücudu ve dünyanın üçte ikisi sularla kaplı. Sizin herhangi bir organınızdaki hasar nasıl bütün vücudu etkiliyorsa dünyanın herhangi bir noktasında olan olumsuz  süreç tüm dünyayı da o şekilde etkiliyor.”

Yazarlar