23.04.2025 - 13:49 | Son Güncellenme:
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin yerin 6,92 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi. 12.49'da meydana gelen şiddetli deprem Marmara Bölgesi'nin büyük bölümünde hissedildi.
VATANDAŞLAR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ
Korkutan deprem dolayısıyla vatandaşlar kendilerini sokaklara attı. Vatandaşlar, parklarda ve açık alanlarda toplandı. Bağcılar'da vatandaşlar depremin ardından Bağcılar Millet Bahçesi'ne gitti.
Beşiktaş Bebek'te depremin etkisiyle çevredeki dükkanlarda ve kafelerde bulunan vatandaşlar sokağa koştu. Vatandaşlar cep telefonlarıyla yakınlarını aradı.
İstanbul Havalimanı'ndaki yolcular ve çalışanlar da panikleyerek dışarı çıktı. Taksim Meydanı'nda bulunan otel ve iş yerlerinde çalışanlar depremin ardından meydanda beklemeye başladı. Vatandaşların sokaklardaki bekleyişi sürüyor.
PROF. DR. SÖZBİLİR: FAYIN TÜMÜ DEĞİL BİR KISMI KIRILDI, UCUZ KURTULDUK
Depremi değerlendiren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Can veya mal kaybı yaşanabilir. Ekiplerce taramalar başlamıştır. Depremin şiddetini göz önüne aldığımızda tsunami etkisini beklemiyoruz. Artçı sarsıntıların olması iyi bir şey. Deprem Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana geldi. Fayın tümü değil, bir kısmı kırıldı. Birkaç saat sonra gelen bilgiler ışığında fayın nereden ne kadarının kırıldığını daha iyi anlayacağız. Ucuz kurtulduk, geçmiş olsun" dedi.
'SIĞ DERİNLİKTE OLMASI, KÖTÜ ZEMİNLERDE HİSSEDİLEBİLİRLİĞİNİ ARTIRDI'
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Irmak, İstanbul açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depreme ilişkin, “Depremin sığ bir derinlikte olması, depremin özellikle kötü zeminlerde hissedilebilirliğini artırmıştır” dedi.
KOÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Irmak, DHA muhabirine telefonda Marmara Denizi’nde, İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında olan 6.2 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Irmak, “Bugün meydana gelen deprem, olası büyük Marmara Depremi'ni hatırlatması bakımından önemli bir depremdir. Depremin meydana geldiği yer Avrupa Sismoloji Merkezi’nin ilk çözümleme sonuçlarına göre 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin batısında yer almaktadır. Yine ilk çözümlemelerine göre sağ yönlü doğrultu atımlı faylanma mekanizması olarak verilmektedir. Bu da bize depremin Kuzey Anadolu Fayı’nın üzerinde olmasının daha muhtemel olduğunu göstermektedir. Ancak depremi kaydeden farklı disiplinlere ait verilerin toplanması ve depremin kaynak özelliklerinin yeniden çözümlenmesi ile birlikte bu yorumların doğruluk payları artacaktır” diye konuştu.
Hasarlı binalara yetkililerce binalara giriş izni verilmeden girilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Irmak, “Depremin sığ bir derinlikte olması, depremin özellikle kötü zeminlerde hissedilebilirliğini artırmıştır. Kötü zeminlerde bulunan zayıf dayanımlı yapıların bu depremden hasar görmesi muhtemeldir. Bu tür depremlerin yakınlardaki fay segmentleri üzerindeki gerilmeleri arttırdığı bilinmektedir. Bu tür depremlerden sonra büyüklüğü 5 civarında olabilecek artçı depremlerin veya farklı segmentlerdeki depremlerin hasarlı binalara vereceği etki dikkate alınarak, hasarlı binalara yetkililerce binalara giriş izni verilmeden girilmemesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın Valilik ve AFAD tarafından yapılan resmi açıklamalara itibar etmesi önemlidir” ifadelerine yer verdi.