Gündemİslami ‘Think Tank’ merkezi kurulsun

İslami ‘Think Tank’ merkezi kurulsun

15.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da üç gün süren ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın öncülüğünde düzenlenen 5. Din Şûrası’nda Alevilik, paralel yapı, İŞİD’e karşı mücadele, kuran kursları gibi birçok konuda önemli kararlar alındı

İslami ‘Think Tank’ merkezi kurulsun

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın öncülüğünde 300’e yakın ilim adamının katılımıyla “Günümüzde Yeni Dini Anlayışlar; dini Bilgi, Eğitim ve Din Hizmetleri” başlığı altında gerçekleştirilen ve üç gün süren 5. Din şûrası kararlarında çarpıcı öneriler yer alıyor. Açıkça atıf yapılmasa da satır aralarında “Alevilik, paralel yapı, İŞİD’e karşı mücadele, özel kuran kursları, gayri resmi tekkeler gibi geleneksel dini eğitim merkezlerinin Diyanet bünyesine sokulması, İslami think tank” gibi bir dizi mesajların da yer aldığı kararların şifreleri şöyle:
Aleviliği geçmişte bugüne kadar “İslam içinde özgün bir yorum” olarak nitelendiren Diyanet İşleri Başkanlığı, 5. Din Şûrası’nda alınan kararla bu kesime dönük sürpriz bir zeytin dalı uzatmış oldu. Özgür yorumların korunup ihya edilmesi istenen kararda, “İslam tarihinde çok sayıda itikadi ve fikri mezhezheplerin, ekol ve anlayışların, özgün yorum ve dini tezahürlerin ortaya çıktığı bir vakıadır. Bu zenginlik, korunmalı, ihya edilmeli ve geliştirilerek sürdürülmelidir” ifadeleriyle bu tavır net bir şekilde ortaya konuluyor.

‘Dini görünümlü şiddet’
Kararlarda IŞİD’le mücadele konusu da isim verilmeden birkaç başlıkla işleniyor. IŞİD’in “Dini görünümlü şiddet ve vahşet üreten, hakikate sadece kendinden gören” bir yapı olarak nitelendirildiği kararda, Müslümanları yaralayan bu oluşumun destekçi bulmaması ve açık mücadele için toplumsal bilincin geliştirilmesinin kaçınılmazlığına vurgu yapılıyor.
Kararlarda cemaatleşme süreçlerine de değinilirken, tasavvufi düşüncenin kurumsallaşmasıyla oluşan bazı yapıların, zaman zaman etki alanlarını güçlendirme adına progragmatizme kayabildiği ve varlıklarının devamı için dünyevi kaygılarla hareket edebildiklerine net bir şekilde ifade ediliyor.
Kararlarda, bir İslami Think Tank merkezinin kurulmasının zorunluluğuna da işaret ediliyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen dini olay ve oluşumları anlamak ve doğurdukları sonuçları sağlıklı değerlendirebilmek için bilimsel bilgi üretimine duyulan ihtiyaç dile getiriliyor.
İlginç kararlar arasında, bilimsel rekabet ve bilgi için teknik alt yapı ihtiyacına yönelik Ankara’da dini kütüphane ve uluslararası İslam Üniveristesi kurulması da bulunuyor.

‘Araç 322 bin lira’
Yagın dini eğitimi hizmetlerinin çeşitlendirilmesi istenen kararlarda, geleneksel dini eğitim veren yapıların, Diyanet’in himayesinde varlığını sürdürmesi talep ediliyor. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “1 milyon dolarlık makam aracı alındığı” iddialarına ilişkin, “Tüm kayıtlarımızda mevcut. Gerçek rakam, söyledikleri rakamın üçte birinden bile aşağıdadır” dedi. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın izniyle söz konusu aracın 322 bin liraya satın alındığı kaydedildi.

Yazarlar