Gündemİklim değişikliğiyle eriyen buzullar volkanları uyandırabilir

İklim değişikliğiyle eriyen buzullar volkanları uyandırabilir

08.07.2025 - 15:40 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, And Dağları'ndaki yanardağlar üzerinde yürüttükleri çalışmada, buzulların geri çekilmesinin magmatik faaliyetler üzerindeki etkisini inceledi. Araştırma sonucunda iklim değişikliği nedeniyle eriyen buzulların dünya genelinde daha sık ve şiddetli volkanik patlamalara yol açabileceği tespit edildi.

İklim değişikliğiyle eriyen buzullar volkanları uyandırabilir

ABD'deki Wisconsin-Madison Üniversitesinden bilim insanları, Güney Amerika'nın batı kıyısı boyunca uzanan ve dünyanın en uzun sıradağları olan And Dağları'nda yer alan 6 yanardağda yürüttükleri çalışma kapsamında, buzulların geri çekilmesinin magmatik faaliyetlere etkisini inceledi.

Haberin Devamı

Argon tarihlendirme ile kristal çözümleme yöntemlerinden faydalanan ekip, Patagonya Buz Tabakası'nın genişleyip küçüldüğü dönemlerle yanardağ patlamaları arasındaki bağlantıyı ortaya koydu.

HEM DAHA SIK HEM DAHA ŞİDDETLİ PATLAYABİLİR

Buzulların ağırlığı ile basıncının yer altındaki magmada değişikliklere yol açtığını ve bu değişimlerin volkanik patlamaların şiddetini etkilediğini tespit eden araştırmacılar, buzulların erimesinin, dünya genelindeki yanardağ patlamalarının hem daha sık hem de daha şiddetli olmasına neden olabileceğini saptadı.

BUZULLARIN ALTINDAKİ VOLKANLAR UYANABİLİR

Çalışmada, Antarktika'da kalın buzul tabakalarının altında bulunan yüzlerce sönmüş volkanın, iklim değişikliğine bağlı buzul erimesiyle yeniden faaliyete geçme riski taşıdığına da dikkati çekildi.

Haberin Devamı

Araştırmanın başyazarı Wisconsin-Madison Üniversitesinde görevli Pablo Moreno-Yaeger, yüzeydeki kalın buz tabakalarının, volkanların üzerindeki basıncı artırarak magmanın yükselmesini ve gazların serbest kalmasını engellediğini belirtti.

Moreno-Yaeger, "Ancak ikim değişikliği nedeniyle buzullar eridikçe, bu volkanların daha sık ve şiddetli patladığını görüyoruz" ifadesini kullandı.

Çalışmanın bulguları, Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen Goldschmidt Konferansında sunuldu.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler