29.11.2022 - 09:46 | Son Güncellenme:
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce nitelikli dolandırıcılık suçundan yürütülen soruşturma çerçevesinde 6 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Şebekenin, özellikle ev hanımlarından oluşan 500 mağdurdan 4 milyon 500 bin lira haksız kazanç sağladığı ortaya çıktı. Peki ev hanımlarını kim, neden ve nasıl dolandırdı?
NELER YAŞANDI?
Ayrıntıları CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ aktardı: Sıcak bir operasyon... Sabah saatlerinde başladı. İzmir merkezli 6 ayrı ilde 21 kişiye yönelik operasyon, İzmir Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından devam ediyor.
500 KADAR EV HANIMI DOLANDIRILDI
Tabi İzmir Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri de hemen bu mağdur kadınların, ev hanımların şikayeti üzerine çalışma başlatıyor ve hesap hareketlerini takibe alıyor. Gerçekten de bu işi meslek haline getirmiş profesyonel bir yapı. Hatta MASAK'ın takibini atlatmak için ara hesaplar, üst hesaplar, diğer hesaplar... Sürekli paraları transfer eden organize bir yapı tespit ediliyor. İzmir'de bu şekilde 14 kadın tespit edildi. Türkiye çapında aslında bunun daha yaygın olarak tespit ediliyor. Ve şuanki belirlemelere göre 500 kadar ev hanımı evde iş vaadiyle dolandırılıyor.
Nasıl dolandırılıyor? A.T. isimli bir mağdur kadın ifadesinde anlatmış. Diyor ki; "Sosyal medyada geziyordum. 'Evde iş olanağı, imkanı' diye bir ilan gördüm. Bende çokcuklarıma ek bir gelir elde ederim, mutfağıma ek bir katkı sağlarım düşüncesiyle girdim."
'SABUN' YALANINI KULLANDILAR
(Dolandırıcılar) Mesela diyorlar ki; "Sabun imalatımız var. Size sabun göndereceğiz. Siz o sabunları paketleyeceksiniz ve bize göndereceksiniz. Tabi ama bunun için bize önce kapora yatırmanız lazım. Bu kaporayı yatırdıktan sonra işleminize başlıyoruz." diyor.
Daha sonra ise diyor ki; "Biz sizin sigortanızı yapacağız. Denemek için hesabımıza biraz daha para yatırmanız lazım. 450 lira ön para yatırın" diyorlar.
450 lirayı yatırdık sonra "İşleminize başlıyoruz" diyorlar. Sonra diyorlar ki; "Sizin sigorta işleminizi yapacağız. Teminat göndereceğiz. Ürün göndereceğiz" diyorlar. "1000 lira daha yatırın" diyorlar. "Teknik bir sorun oldu" diyorlar. "500 lira daha gönderin" diyorlar. Bu şekilde 1000-1500 lira ev hanımlarını dolandırıyorlar.