01.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
Mehtap Gökdemir - CHP “İkinci Yüzyılın Değişim Kurultayı” adıyla Eylül ayında gerçekleştireceği kurultayında “tüzük devrimi” yapacak. Tüzük Komisyonu’nca hazırlanan taslak metin, 2 Eylül Pazartesi günü Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplanacak Parti Meclisi’nde (PM) ele alınacak. PM’deki değerlendirmeler ışığında tüzük komisyonu, kurultayın gerçekleşeceği 6 Eylül’e kadar metne son şeklini vermek üzere çalışmalarını sürdürecek.
Milliyet’in edindiği bilgilere göre, PM’ye sunulacak taslak metinde yer alan belli başlı hükümler özetle şöyle:
3 YILDA BİR KURULTAY: Kurultay takvimi ve ilçe-il kongreleri takvimi MYK’ca saptanacak. Bu süre 2 yıldan az 3 yıldan fazla olamayacak. Partili kaynaklar “Mevcut duruma göre olağan kurultay takvimi 2025 yılının Temmuz’unda başlayacak. Kurultayın da Kasım ya da Aralık gibi yapılması lazım” derken, tüzük değişikliğinin benimsenmesi halinde kurultay 2026 yılına kalacak. “Kadın Kolları” ve “Gençlik Kolları” kongrelerini ana kademe ilçe ve il kongreleri ile eşzamanlı olarak yapacak.
GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI: Mevcut Genel Başkan talep etmesi halinde doğrudan aday olacak. Adaylığa önerilmesi gerekmeyecek. Diğer adaylar için mevcuttaki gibi kurultay delege sayısının en az yüzde 5’inin imzalı önerisi gerekecek. Ancak mevcut tüzüktekinden farklı olarak genel başkanlığa aday göstermede yüzde 10 imza tavanı uygulanacak. Cumhurbaşanı adayının saptanması konusunda taslak metinde bir düzenleme yer almadı.
MYK’YA GÜVENOYU: Genel Başkanca belirlenen MYK üyeleri Genel Başkanın teklifi üzerine PM’nin güvenoyuna sunulacak.
MİLLETVEKİLİ ADAYLARININ TESPİTİ: Milletvekili adaylarının tespiti için; ön seçim, örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması ve merkez yoklaması yöntemleri kullanılabilecek.
GENEL MERKEZE YÜZDE 15 KONTENJAN: Örgüt denetiminde ön seçim veya örgüt denetiminde aday yoklaması yapılan seçim çevrelerinde PM, TBMM üye tam sayısının (600) yüzde 15’i (90) kadar sırayı Genel Merkez kontenjanı olarak belirleyebilecek. PM, Genel Merkez kontenjanına ayrılan sıraların üçte birini il örgütüne, üçte birini gençlik ve kadın kolları üyelerine, kalan üçte birini mevcut TBMM grubuna ayıracak.
ÜÇ DÖNEM KURALI: Bir kişi merkez yoklaması yöntemiyle en fazla üç dönem üst üste milletvekili, belediye başkanı, belediye veya il genel meclisi üyesi seçilebilecek. Dönem sürelerinin toplamı 15 yılı geçmiyorsa bu kural uygulanmayacak. Önseçim, örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, örgüt denetiminde aday yoklaması yöntemlerinde dönem şartı aranmayacak. Dönem kuralın geçmişe dönük uygulanmayacak. Taslakta, Genel Başkan da bu kuraldan muaf tutuluyor.
BÜYÜK DANIŞMA KURULU: Büyük Danışma Kurulu adında yeni bir kurul oluşturulacak. Kurul’da Genel Başkan, PM üyeleri, milletvekilleri, bakanlar, YDK, il başkanları, büyükşehir ve il belediye başkanları yer alacak. Etik Kurul da oluşturulacak.
Tekirdağ’da dün taziye ziyaretinde bir araya gelen Özel ve Kılıçdaroğlu, Tekirdağ Milletveki İlhami Özcan Uygun’un oğlunun düğününde nikah şahitliği yaptılar.
Tüzük buluşması bugün
Tüzük değişikliği konusunda daha önce eski Genel Başkanlar Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın ile İstanbul’da bir araya gelen CHP lideri Özel, bu akşam da eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, ABB Başkanı Mansur Yavaş ile aynı çerçevede bir araya gelecek. ABB’nin Mogan Gölü yakınındaki sosyal tesisinde yenecek akşam yemeğinde tüzük değişikliği masaya yatırılacak.
CHP’den yeni Atalay adımı
CHP, 16 Ağustos’taki olaylı görüşmelerin ardından Meclis Genel Kurulu’nun bir kez daha Can Atalay gündemiyle olağanüstü toplanması için 3 Eylül’de TBMM Başkanlığı’na yeni bir başvuru yapacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve MHP kurmaylarının aynı gerekçe ile olağanüstü toplantı talebinde bulunulamayacağı yönündeki mesajlarına karşın CHP, Can Atalay için talebini yinelemeyi düşünüyor. - MEHTAP GÖKDEMİR Ankara