GündemGBS nedir? Guillain-Barre Sendromu belirtileri nelerdir?

GBS nedir? Guillain-Barre Sendromu belirtileri nelerdir?

13.09.2018 - 13:59 | Son Güncellenme:

Nadir görülen hastalıklardan biri de olsa GBS'nin ne olduğu, belirtileri ve tedavisi merak ediliyor. Guillain-Barre sendromu adlı bu rahatsızlık nasıl fark edilebilir? GBS hakkında tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

GBS nedir Guillain-Barre Sendromu belirtileri nelerdir

Guillain-Barre sendromu (GBS) nadir görülse de oldukça ciddi ve önemsenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Sinir sistemi ile ilgili olan GBS hastalığının nasıl belirtiler verdiği ve tedavi süreçleri hakkında merak edilen bilgileri haberimizde hazırladık.

Haberin Devamı

GBS NEDİR?

Guillain-Barre sendromu, sinir sistemiyle ilgili bir sorundur. Bu hastalık, kas zayıflığına, refleks kaybına, kollarda, bacaklarda, yüzde ya da vücudun diğer kısımlarında hissizliğe ya da karıncalanmaya neden olur.

Guillain-Barré sendromu (GBS), felce ve ölüme sebep olabilir. Ama birçok kişide durum daha iyiye gider ve az sayıda kalıcı sorun görülür.

GBS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayaklarda ve ellerde karıncalanma,
Ayaklarınızda başlayan güçsüzlük hissinin vücuda yayılması
Yürürken denge sağlayamama, merdiven çıkamama
Konuşma, çiğneme yutma gibi hareketlerde zorluk
Özellikle geceleri ortaya çıkan şiddetli ağrı ve kramplar
Nabzın yükselmesi
Yüksek ya da düşük tansiyon
Nefes almada güçlük

Haberin Devamı

GBS TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?

Bir kere hasta mutlaka yatarak hatta yoğun balkım ünitesinde tedavi edilmelidir. Çünkü hastalık seyri, felçlerin nereye kadar ilerleyebileceği bilinmemektedir. Sonlum, kan basıncı ve nabız gibi hayati işlevler yakından izlenir. Bu arada 2 ana tedavi işleminden biri veya ikisi yapılabilir:

Plazmaferez: Kan, vücudun bir damarından alınıp özel bir filtre cihazından geçirilir ve başka bir damardan vücuda geri verilir. Bu işlem sırasında sinir dokularına zararlı oto-antikorlar ayıklanmış olur.

IVIG(ıntravenöz immün globulin) Verilmesi: Gönüllü vericilerden elde edilen sağlıklı saf antikorlar oto-antikorların sinir hücrelerine zara vermesine engel olur.

Yazarlar