Gündem‘Estetik mağdur’u olmak istemiyorsanız... WhatsApp ihbar hattını arayın

‘Estetik mağdur’u olmak istemiyorsanız... WhatsApp ihbar hattını arayın

10.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sahte doktorlar, merdiven altı güzellik salonları ya da kuaförler... Bu yerlere başvuranlar ‘güzelleşmek’ uğruna sağlığından oluyor. Ruhsatı olmayan bu yerleri Medikal Estetik Tıp Derneği’nin 0543 266 63 78 numaralı WhatsApp İhbar Hattı’na bildirebilirsiniz.

‘Estetik mağdur’u olmak istemiyorsanız...  WhatsApp ihbar hattını arayın

DİDEM SEYMEN - Estetik yaptırmak isteyenler bazen çok da araştırmadan sahte doktorlara bazen de Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı olmayan güzellik salonları ya da kuaförlere başvurabiliyor.

Haberin Devamı

Yazı dizimizin bugünkü bölümünde Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanı Dr. Yasemin Savaş ile merdiven altı estetik müdahaleleri ve neler yapılabileceğini konuştu. 

'ESTETİK MODASI'

* Doğru merkez, doğru doktor, doğru ürünü nasıl seçeceğiz?

Estetik konusu günümüzün önemli toplum sağlığı sorunlarından biri haline geldi. Her dönemde hayatımıza giren belli akımlar var. Bunu daha çok moda, müzik gibi alanlarda görmek normal olmakla beraber şimdilerde ‘estetik modası’ diye bir kavramın çok kullanıldığını görüyoruz. Bu yanlış bir benzetme çünkü ana unsur insan sağlığıdır. Bedenimizde bazı değişimlere neden olacak bu uygulamalara çok dikkatli yaklaşılması ve medikal estetik kuralları çerçevesinde ehil ellerde, uygun şartlarda yapılması esastır. Daha önce merdiven altı denince doktor olmayan kişilerce yapılan uygulamalar anlaşılıyordu. Ama şu anda merdiven altı için 3 önemli nokta var. Birincisi medikal estetik uygulamalarının Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat almış olan sağlık kuruluşları, yani özel hastaneler, tıp merkezleri, poliklinikler ya da yetkin muayenehanelerde uygulanması: ikincisi yetkin hekimlerce yapılması; üçüncüsü ise kullanılan ürün, malzeme ya da cihazların da ruhsatlı olmasıdır. Bu 3’ünden herhangi biri yoksa yapılan işlem merdiven altı olarak kabul edilir. 

Haberin Devamı

ŞAŞAALI YERLERE İNANMAYIN

* Herkesin yüzü, burnu, çenesi, dudağı aynı… Nereye varacak bunun sonu?

Değişen trendler, medya etkisi ve sosyal normlar, insanların güzellik anlayışlarını etkiliyor. Önemli olan, her bireyin kendi benzersiz güzellik anlayışına ve ihtiyaçlarına odaklanmak, onları daha mutlu ve kendine güvenen bir hale getirmektir. Kişiler abartılı görünümlere sahip olmak istedikçe, medikal estetik etiğine sahip olmayan uygulayıcılarla karşılaşabilir. Bu da en tehlikeli durum. Hastanın sağlığı arka plana itilir, yönetilemeyen, istenmeyen sonuçlara doğru gider. MESTDER olarak hem halkın talepleri konusunda bilinçlenmesini hem de bu uygulamaları yapan doğru kişi ve merkezlerle buluşmaları için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Merdiven altı, yani ruhsatsız ve sağlık kuruluşu olmayan yerlerde hekim olmayan kişilerin yaptığı tıbbi müdahaleler ya da ruhsatsız kaçak ürünlerin bildirimi için MESTDER 0543 266 63 78 numaralı WhatsApp İhbar Hattı’nın kullanmasını istiyoruz. Kişilerin çevrelerinde gördükleri gösterişli, lüks dekorasyonlu, şaşalı güzellik merkezlerine aldanmayarak, Sağlık Bakanlığı ruhsatı var mı? Uygulama bir hekim tarafından mı yapılıyor? Kullanılan malzemeler sağlık bakanlığından ruhsatlı mı? sorularını bedenlerine müdahale ettirmeden sormaları ve cevaplarını almaları gerekiyor. 

Haberin Devamı

* Estetik işlemlerde kullanılan kimyasalların uzun dönem çalışmaları var mı? 

Medikal estetik işlemleri ruhsat almış ve yasal olarak kullanımı ile ilgili sakınca olmayan ürünlerle yapılır. Ruhsatlı ürünler tıbbi çalışmaları tamamlanmış ürünler demektir. Hem işlem gören hem de hekim kaçak ve sahte ürünlerden kaçınmalıdır. 

'BAĞIMLILIKLA BENZER YÖNLERİ VAR'

Moodist Psikiyatri Hastanesi Tıbbi Direktörü ve bağımlılık alanında uzun yıllardır çalışan Prof. Dr. Kültegin Ögel, “Estetik bağımlılığı” diye bir tanı kategorisinin olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Ancak ülkemizde görülen estetik merakının bağımlılık ile benzer yönleri var. Örneğin zarar vermesine rağmen o davranışa devam etmek. Birçok estetik yaptıran kişi, zarar görse bile estetik yaptırmaya devam ediyor. Çünkü hep bir düzelecek umudu var. Oranlar bozulduğu için, hep bir sonraki seferde düzeltme umudu yaşıyor. Yaşanan bir başka sorunu, sorun yaratacak başka bir şey ile düzeltmeye çalışmak. Bu da bağımlılık benzeri bir davranış. Örneğin stres ile veya sosyal anksiyete ile baş etmek için, kendini iyi hissetmek için estetik yaptırmak. Estetik sürecinin kendisi kişiyi diğer sorunlardan uzak tutabiliyor. Ancak sorun çözülmediği için, yeniden estetik ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Moda şeyleri yapmak veya toplumsal normlar da estetiğe itiyor. Nasıl ki bağımlılıkta arkadaş çevresi önemlidir, estetikte de çevre çok önemli bir rol oynuyor. O grubun içinde var olabilmek için estetik yaptırmak ihtiyacı ortaya çıkıyor. Toplum içinde estetikli kişi sayısı arttıkça bu bir normal haline geliyor. Eğer arkadaşlarının hepsi alkol içiyorsa, kişi de alkol içme ihtiyacı hisseder. Buna toplumsal normlar diyoruz. Şu anki estetik salgınını buna benzetebiliriz.”

Haberin Devamı

AMELİYATTAN ÖNCE DİPLOMAYA BAKIN

Estetik Plastik Cerrahi Derneği Başkanı, Estetik-Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Doktor Selahattin Özmen şunları söyledi: 

“Estetikte mağdur sayısının artmasının en önemli nedeni yapılan işlem sayısının çok fazla artması, insanların beklentilerinin doğal sınırlar dışında, sosyal medyada veya televizyonda gördükleri Photoshoplar, filtreli ve gerçek olmayan görüntülerle kıyaslanması ve gerçekçi olmayan beklentiler içine girmelerinden kaynaklanmaktadır. Son zamanlarda farklı görünmek ve estetik görünmek karışmaktadır. Estetik görünüm gözümüzün alışık olduğu ancak deformasyonların minimal olduğu görünümdür. Aşırı doldurulmuş dudaklar, şiş yanaklar, çekilmiş kaşlar, küçültülmüş ve bu nedenle nefes alamayan burunlar, yapılan uygunsuz dolgulardan dolayı yüzü gözü balon gibi şişmiş insanlar maalesef estetik görünmüyor. Sadece farklı göründükleri için insanlar onlara bakıyor. Bazen ip ile asılmış yüzü aşırı gerilmekten komik durumlara düştüğünü sokakta hatta televizyonlarda hepimiz görmekteyiz. Unutmamalıyız hastaların olduğu ilk ameliyat en çok şanslarının olduğu ameliyattır. Daha sonra yapılan revizyonlarda işler zorlaşmakta ve düzeltme ameliyatları ilk ameliyatların 2-3 fiyata yapılmaktadır. Bu nedenle ameliyat olacağınız kişiyi seçerken çok dikkatli olmalısınız. İşlem yaptırmadan önce uygulama yapacak kişinin kim olduğu konusunda gerekirse diplomalarına bakmaları, her yerde kolayca bulunan özgeçmişlerini soruşturmaları çok önemlidir. Özellikle sosyal medyadaki görsellere körü körüne inanmamasını tavsiye ederim.” 

YARIN: Saç ekimini doktorlar mı yapmalı? Mağdurlar yaşadıklarını anlatıyor…