17.02.2024 - 18:32 | Son Güncellenme:
İHA
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Erzincan’ın İliç ilçesindeki bir maden sahasında meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 kişiye yönelik arama kurtarma çalışmalarının aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.
AFAD’dan yapılan açıklamada, "İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu kayıp 9 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları profesyonel ekiplerimizce aralıksız devam etmektedir.
210 bin metrekarelik alan 8 sektöre ayrılarak tüm alanlar termal ve manyetik dronlar, toprak altı görüntüleme cihazları, georadar, dronlar ve fiziki arama ile havadan ve karadan sürekli taranmaktadır.
Gece gündüz aralıksız devam eden çalışmalarda; 2 bin 663 personel, 802 araç ve iş makinası, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 drone ile georadar ve jeoradar görev yapıyor. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.
FAALİYETLER DOĞRUDAN DURDURULDU
Erzincan’ın İliç ilçesinde toprak kayması olayının meydana geldiği ve 9 işçinin toprak altında kaldığı maden ocağında üretime yönelik faaliyetler doğrudan durduruldu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce, İliç’teki maden ocağının ruhsat sahasındaki üretime yönelik faaliyetler doğrudan durduruldu. Karara gerekçe olarak, heyelan olayının ardından dağdaki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlike oluşturması gösterildi.
BAKAN BAYRAKTAR'DAN YENİ AÇIKLAMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bugünkü bilgilendirme toplantısını kriz merkezinde harita üzerinde yaptı. Toprak kaymasının meydana geldiği alanı haritada gösteren Bakan Bayraktar, 10 milyon metreküplük toprağın aktığını anlatarak, "Bizim hesaplarımıza göre dere yatağına 5 milyon metreküplük toprağın akması söz konusu. Heyelan 2 yönlü gerçekleşiyor. Dere yatağına yüzde 80'i akıyor, bir kısmı da yan taraftaki manganez ocağının içine doğru akıyor.
6 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
Öte yandan, dün sabah saatlerinde İliç Adliyesi'ne çıkarılan şüphelilerden, savcılıktaki ifadelerinin ardından 6'sı tutuklanma 2'si de adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Sulh Ceza Hakimliği’nde hakim karşısına çıkan şüphelilerin yaklaşık 15 saatlik yargılamasının ardından baş mühendis Murat Bayraktar, mühendis Şenol Demir, vardiya amiri Soysal Doğan, saha sorumlusu Abdülkadir Cansız, saha yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve şirket vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklandı. Titreşim kaydı alan A.R.K ve saha görevlisi M.T., adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
9 LOKASYONDAN NUMUNE ALINIYOR
Her gün 9 ayrı lokasyondan numune alıp ölçümler yaptıklarını belirten Bakan Bayraktar, suda ve toprakta herhangi bir olumsuzluk olmadığını bildirdi. İdari soruşturmaların devam ettiği bilgisini veren Bayraktar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de bakanlığına bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün çok ciddi bir soruşturmayı sürdürdüklerini kaydetti. Adli soruşturmaları da takip ettiklerini ve dün akşam itibarıyla 6 kişi hakkında mahkemenin tutuklama kararı verdiğini, 2 çalışanın da adli kontrolle serbest kaldığını ifade eden Bakan Bayraktar, çalışanlarla ilgili soruşturmanın süreceğini kaydetti. Manganez ocağı civarında kamyona ait parçaları bulduklarını belirten Bakan Bayraktar, aramalarda o noktaya odaklandıklarını söyledi.