23.09.2017 - 10:49 | Son Güncellenme:
DGS tercih işlemleri 26 Eylül’de sona erecek. Adaylar, ÖSYM aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile girerek tercihlerini tamamlayacak. Tercihler, programların şartlarına göre yapılacak. Şartları yerine getirilmeyen programlar için tercih yapılamayacak.
DGS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
DGS TERCİHİ NASIL YAPILIR?
Tercihler ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden yapılacak. Adayların toplam 30 tercih hakkı bulunuyor ancak tercih haklarının tamamının kullanılması zorunlu değildir. 2017 DGS tercih kılavuzu Tablo-2’de ön lisans programlarından mezun olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebileceği bilgisi yer alır. Bu alanlar dışındaki tercihler geçersiz sayılır. Üç bölümden oluşan tablo dikkatlice incelenmelidir.
Tablo-1’de ise dikey geçiş yapılabilecek programların adları, kodları, kontenjanları, puan türleri, öğretim süreleri ve varsa koşulları bulunur. Tercih edilecek programın şartları, aday tarafından karşılanıyor olmalıdır. Aksi halde şartları taşınmayan program tercih listesine eklendiğinde, ortaya çıkabilecek sorunlar adaya aittir.
Yerleştirme işleminde yeterli puana sahip olunması şartıyla tercih sırası önemlidir. Bu nedenle tercihlerde, eğitim görmek istenilen programlardan en çok istenilenden başlanarak sıralama oluşturulmalıdır.
19-26 Eylül 2017 tarihleri arasında adaylar tercihlerinde değişiklik yapabilir.
DGS TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
DGS tercih işlemlerinin sona ermesinin ardından yaklaşık bir hafta sonra sonuçların ilan edilmesi bekleniyor. Adaylar sonuçlarını ÖSYM’nin sonuc.osym.gov.tr internet sitesinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile öğrenebilecek. Yerleştirilen adaylar, sadece 2017-2018 öğretim yılı için kayıt hakkı kazanır.
TERCİHLERDE ÖNCELİK KİMİN?
Yerleştirme işlemlerinde ilk olarak adayların 2017 DGS puanlarına bakılır. Lisans programı için aynı puana sahip adaylar tercih yapmışsa, daha büyük ağırlıkta katılan standart puanı yüksek olana öncelik tanınır. Eşitliğin devam etmesi halinde ÖBP ve tercih sırasına bakılır. Eşitlik bozulmazsa adayların doğum tarihlerine bakılır ve yaşı küçük olan öncelik kazanır.
MEZUNLARA KAYIT İMKANI
DGS kayıt tarihinden sonra mezun olan ön lisans öğrencileri de bahar yarıyılı başlangıcına kadar kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilecek. Kayıt ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"2017 yılı DGS kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavı, tek ders sınavı vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden önlisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar, 2017 DGS'de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilmeleri 13 Eylül 2017 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında uygun bulunmuştur."
DGS EK YERLEŞTİRME
Yerleştirme sonuçları ilan edildikten sonra, adayların tercih etmemesi veya yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması sonucunda boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılır. Ek yerleştirme için tarihler, ÖSYM internet sitesinden açıklanır. DGS sonrasında yapılacak ilk tercihler için ücret ödenmez ancak sonraki tercihlerde 15 Türk Lirası ödenmesi gerekir. Ek yerleştirme için ücret ödenmeden yapılan işlemler geçersiz olarak sayılır.