15.09.2017 - 09:52 | Son Güncellenme:
DGS tercih işlemleri, ÖSYM tarafından DGS tercih kılavuzunun yayınlanması ile başlayacak. Tercih kılavuzunun yayınlanması ile adaylar, aday şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile aday işlemleri sisteminden tercihlerini yapabilecek. Adaylar tercih süresi içerisinde, tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Tercih için adaylara tanınacak olan süre uzatılmayacak.
DGS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!
DGS TERCİH İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?
DGS tercih işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemine giriş yaparak gerçekleştirilecek. Adaylar, ÖSYM internet sitesinden 2017 DGS tercih kılavuzunu inceledikten sonra tercih işlemi yapacak. Tercih kılavuzunda adayların dikkat etmesi gereken Tablo-1 ve Tablo-2 yer alır. Tablo-1’de dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodları, adları, öğretim süreleri, kontenjanları, puan türleri ve varsa koşulları bulunur. Programlar için belirlenen koşulların adaylar tarafından karşılanıyor olması gereklidir. Şartları taşımayan adaylar programı tercih listesine ekleyemez. Eğer aday koşullarının taşımadığı halde programı tercih listesine eklerse, ortaya çıkabilecek olan sorunlar adaya aittir.
Tablo-2’de ön lisans programından mezun olan adaylar tarafından tercih edilebilecek lisans programları yer alır. Adayların bu tabloları dikkatlice incelemesi ve tercihlerini bu tablolar doğrultusunda gerçekleştirmesi gereklidir.
DGS BAŞVURUSU YAPILIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
DGS için tercih yapacak olan adaylar, ilk olarak programların koşullarını incelemelidir. Koşulları taşınmayan programlar tercih listesine eklenmemelidir. Yerleştirme işlemlerinde yeterli puana sahip olunması şartıyla tercih sırası da önemlidir. Bu nedenle tercih işlemi yapılırken eğitim görmek istenilen programlardan en çok istenilen en başa yazılarak bir sıralama oluşturulmalıdır.
DGS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
DGS yerleştirme işlemleri, 2017 DGS puanına göre yapılacak. Programlar için gerekli şartları yerine getiren adaylar programlara yerleştirilecek. Örneğin; Z programını aday A birinci tercihine, aday B ise beşinci tercihine yazmış olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan daha yüksekse ve aday B ilk dört tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemişse Z programına yüksek puandan dolayı aday B yerleşir.
Adayların DGS puanlarının eşit olması halinde standart puanı yüksek olana bakılır. Eşitlik devam ediyorsa sırasıyla ÖBP, tercih sırasına bakılır. Eşitlik bozulmazsa son olarak adayların doğum tarihlerine bakılır ve yaşı küçük olana öncelik hakkı tanınır.
Yerleştirme sonuçları da ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yayınlanır. Adaylar, aday şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile sonuçlarını görebilirler. Yerleştirme sonuçları ile ilgili olarak adayların adreslerine sonuç belgesi gönderilmez.