16.09.2017 - 07:49 | Son Güncellenme:
DGS’ye giren adayların sınav sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. 8 Eylül 2017 tarihinde de sınavın soru ve cevapları adayların erişimine açıldı. Adaylar, ÖSYM aday işlemleri sistemine girerek 10 gün boyunca soruları inceleyebilecek. Tercih işlemleri, ÖSYM internet sitesinde 2017 DGS tercih kılavuzunun yayınlanması ile başlayacak. Tercihler sonucunda boş kalan kontenjanlar olması halinde, ek yerleştirme işlemi yapılacak.
DGS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!
DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?
DGS için tercihler, ÖSYM aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile giriş yapılarak gerçekleştirilecek. Adaylar toplamda 30 tercih yapabilecek. 30 tercih hakkının tümünün doldurulma zorunluluğu bulunmuyor. Adaylar tercih süresi içerisinde tercihlerinde değişiklik yapabilecek. Tercih süresi uzatılmayacak.
Tercih işlemleri, 2017 DGS kılavuzuna göre yapılacak. Kılavuzda adayların dikkat etmesi gereken Tablo-1 ve Tablo-2 yer alıyor. Tablo-1 üzerinde dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının adları, öğretim süreleri, kodları, puan türleri, kontenjanları ve varsa koşulları bulunur. Tercih listesine yazılacak olan programların koşulları, adaylar tarafından taşınmalıdır. Aksi halde tercih listesine yazılmaz. Program için gerekli koşullar taşınmadığı halde tercih listesine eklenirse, yaşanabilecek olan sorunlar adaya aittir. Tablo-2 üzerinde de ön lisan programı mezunu adayların tercih edebilecekleri lisan programları bulunur.
DGS tercih listesi oluşturulurken, sıralama önemlidir. Bu nedenle adaylar, en fazla istedikleri programı en üste yazarak bir sıralama oluşturmalıdır.
YERLEŞTİRME SONUÇLARININ AÇIKLANMASI VE KAYIT İŞLEMLERİ
DGS tercihleri sonucunda adayların yerleştirme sonuçları ilan edilecek. Sonuçlar, ÖSYM internet sitesine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile giriş yapılarak görülebilecek. Adayların adreslerine sonuç belgesi gönderilmeyecek. ÖSYM resmi internet sitesinde açıklanan sonuçlar tebliğ hükmü taşıyacak.
Yükseköğretim programlarına yerleşen adaylara ait yerleştirme sonuçları, ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na iletilecek. 2017 DGS sonuçlarına göre yükseköğretim lisans programına yerleştirilecek olan adayların sadece 2017-2018 öğretim yılı için kayıt hakları bulunur. Kayıt hakkı kazanan adaylar, üniversiteye başvurarak kayıt olabilirler. Bir öğrencinin aynı öğretim yılı içerisinde birden fazla yükseköğretim kurumunda (açık öğretim programları hariç) kayıtlı öğrenci olması mümkün değildir.
PUANI YÜKSEK OLANLARA ÖNCELİK
DGS yerleştirme işlemlerinde adaylardan puanı daha yüksek olanlar yerleştirilecek. Aynı program için eşit puanda adayların başvuru yapması durumunda, daha büyük ağırlıkta katılan standart puanı yüksek olana öncelik verilecek. Eşitliğin bozulmaması durumunda sırasıyla ÖBP, tercih sırası ve adayın doğum tarihine bakılarak yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek.