07.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ekim ayında yaptığı açıklamada, “Son dönemde yaşanan kimi cinayetler ve müessif hadiseler üzülerek görüyoruz ki milletimizin kendisini güvende hissetme ve adaletin tecellisi konusunda tereddüde düşmesine sebebiyet vermiştir. Onlarca suç kaydı olan kriminal tiplerin ellerini kollarını sallayarak ortalıkta dolaşması herkes gibi bizi de rahatsız ediyor. İnsanlarımızın sokakta, evinde, iş yerinde hiçbir endişe duymadan hayatını güvenle sürdürebilmesini sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağız” demişti. Erdoğan’ın 2024-2028 yıllarını kapsayacak Yeni Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. Bu kapsamda yeni belgeyle eş zamanlı olarak hükümet ve AK Parti’nin birlikte yürüttüğü, tutuklama tedbirine “kamu düzeni” ayarı getirecek 10. Yargı Paketi’nin yeni yılın ilk yasa teklifi olarak Meclis gündemine getirilmesi planlanıyor. Edinilen bilgiye göre yeni paketteki düzenlemeler şöyle:
SUÇ İŞLEME EĞİLİMİ
* Birden çok suç kaydı bulunan failin, diğer davalarının bitip sabıka kaydına işlenmesi beklenmeden yeni suçlar işleme eğilimi dikkate alınarak tutuklu yargılanabilmesinin önü açılacak. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı bünyesinde kurulacak yeni birimle, bir faille ilgili farklı mahkemelerde görülen davalar, düzenlenen iddianameler ve emniyet kayıtları takip edilecek; toplanan veriler, failin yeni dosyasının savcı ve hakimine sunulacak.
* Belli suçlarda hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için oransal olarak asgari bir süre cezaevinde kalma zorunluluğu getirilecek.
CEZALAR ARTACAK
* Trafik güvenliğini tehlikeye atacak şekilde makas atan, drift yapan, yol kesen; alkol ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullanan, kuru sıkı tabancayla havaya ateş açarak kutlama yapanlara verilen cezalar artırılacak. Yetkililer, “Hakim, cezası iki yılın altında olduğu için bunları tutuklayamıyor. Çünkü cezanın 1/2’si infaza; kalan 1 yılı da denetimli serbestliğe gidiyor. Bunlara verilen ceza artırılacak; suçun karşılığı ceza verilmiş olacak. En azından tutuklama süresine mahsup edilebilecek bir ayarlama yapılacak” değerlendirmesini yapıyor.
* Tehdit, kasten yaralama, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama ve taksirle yaralama suçlarının da cezaları artırılacak.
* Yargılama usulü ve iyi hâl indirimi koşullarının yeniden düzenlenmesi üzerinde de çalışılıyor. Düzenleme ile kadına ve çocuğa yönelik şiddetten yargılananların ilk duruşmada şartlı tahliye edilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.
ÖLÜMLÜ KAZALAR
* Ölümlü trafik kazalarında ceza alt sınırının dört yıla; üst sınırının ise 12 yıla çıkarılması; bilişim yoluyla işlenen nitelikli dolandırıcılık suçunun dört ila 10 yıl olan hapis cezasının artırılması öngörülüyor.
KÜLLİYE’DE ‘AYM’ EKİBİ
Edinilen bilgiye göre Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı verdiği yasa hükümlerinin yeniden yazılması için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir ekip oluşturuldu. Ekip, AYM kararları doğrultusunda ilgili yasalarda yapılacak değişiklikleri çalışmaya başladı. “Kadının soyadı” ve kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilinen yeni tip casusluk düzenlemesi de çalışma başlıkları arasında yer alıyor.
‘ÇOCUK ADLİYELERİ’ YAYGINLAŞTIRILACAK
EVRİN GÜVENDİK/ANKARA- Adalet Bakanlığı, şu anda Erzurum, Bursa ve Eskişehir olmak üzere üç kentte faaliyet gösteren “çocuk adliyelerini” Türkiye genelinde yaygınlaştıracak.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Kadına Karşı Şiddetin ve Ayrımcılığın Önlenmesi Araştırma Komisyonu’nda, “Artık çocukların adliyelerini ayırıyoruz. Çocukların büyüklerden ayrı yerlerde olmaları önemli. Onların yetişkinlerle aynı adliyede bulunması, gelecekleri açısından sakıncalı. Çocukların örselenmeden, üstün yararları gözetilerek adli süreçlerden yararlanması lazım” dedi. Halen üç ilde bulunan çocuk adalet merkezlerinin bütün illerde kurulması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Tunç, “Başsavcılarımıza ‘Uygun mekanlar bulun, hemen süratle açalım” şeklinde tavsiyelerimiz oldu. İnşallah, onları da süratle hayata geçireceğiz” dedi.
Suç mağduru çocukların yanı sıra ailede suç işleyenden etkilenen çocuklar da olduğunu belirten Tunç, “0-6 yaş grubu çocukların anneleriyle beraber ceza çekmelerini istemiyoruz. Onları geleceğe hazırlamamız lazım” ifadesini kullandı. Tunç, “Anne ya da babaları ceza çekerken çocukların orada ceza çekmesini istemiyoruz” dedi. Tunç, cezanın ertelenmesiyle ilgili yeni bir düzenleme yapılabileceğini belirtti.