Gündem'Bu şekilde yardım hiç doğru değil'

'Bu şekilde yardım hiç doğru değil'

15.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki ihtiyaç sahibi çocuklara yönelik sosyal medyada başlatılan “yardım akımı” tepkilere neden oldu. Psikiyatristler, sosyal medyada yardıma muhtaç çocukları afişe etmenin, çocukları olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Bu şekilde yardım hiç doğru değil

"Doğum günü dayanışması", "pastayı üfle" konsepti olarak adlandırılan yeni akım yardımlaşmada doğum günü olan bir kişinin yakınları, bu kişiye hediye almak yerine, ihtiyaç sahibi çocuklara yardım gönderiyor. Ancak hediye paketi gönderilen çocuklardan yardımseverin adının yazılı olduğu pastadaki mumları üfleyip, teşekkür mesajı istenirken, bu görüntüler sosyal medyadan paylaşılıyor. Uzmanlar ise yeni akım yardımlaşma olarak sunulan ve ihtiyaç sahibi çocukları sosyal medyadan ifşa eden bu duruma karşı çıkarken önemli uyarılarda bulundular.

Haberin Devamı

'ETİK BULMUYORUM'

Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı Doç. Dr. Veysi Çeri, moda haline gelen ve adına yardımlaşma denilen akımın çocukların psikolojik gelişimi açısından doğru olmadığını belirterek şunları söyledi: "Bazen iyi niyetli veya teşvik için yapılan davranışlar farkında olmadan çocuklar için tehlike taşıyabiliyor. İhtiyaç sahibi çocuklara günübirlik hediyelerin faydası olmadığı gibi bu çocuklara kamu kurum ve kuruluşları tarafından fon sağlanması gerekiyor. Sosyal medyada hediye verilen çocukların görüntülerinin yayınlanması da doğru olmadığı gibi, bu durum çocuklara yetersiz oldukları hissini verir. Çocukları ifşa ederek yapılan bu tür yardım faaliyetleri, dışarıdan yardım beklemeyi özendirebilir. İnstagram veya farklı mecralarda yardım yapılan çocukların görüntülerinin yayınlanması psikolojik gelişim açısından uygun değil. 'Benim doğum günüm var ama ben kutlamıyorum, benim yerime çocuklara yardım göndertiyorum’ tarzındaki yaklaşımın da etik olmadığını belirtmek isterim. Çocukların kullanılması gibi bir algı söz konusu. İhtiyaç sahipleri ile dayanışma güzel ve doğru, ancak karşılığında pasta kestirip, teşekkür mesajlarını kayda alıp, yayınlamak son derece yanlış.”

Haberin Devamı

‘ZORLAMA BİR KONSEPT OLARAK GÖRÜYORUM’

Aile terapisti Gamze Kalkanlı, kişisel mahremiyet kurallarının çiğnenmemesi gerektiğine dikkat çekerken şu ifadeleri kullandı: “Dayanışma veya hediye vermek, çocuklarda yetersizlik yaratmamalı. Sosyal medyada reklam yaparcasına görüntülerin yayımlanması etik olmadığı gibi çocukların gelişimi açısından olumsuz. Hediye ulaştırılan çocukların yüzlerinin yayımlanması yanlış ve riskli. Çocuklarda ‘ben size yardım ediyorum’ hissi uyandırılmamalı, gösterişten kaçınılmalı. Doğum günü hediyesi yerine yardım gönderilmesini zorlama bir konsept olarak görüyorum. Çocukları minnet ettirecek uygulamalardan kaçınılmalı.”

Bu şekilde yardım hiç doğru değil

‘REKLAM ARACI OLARAK KULLANILMAMALI’

Çocuk gelişim uzmanı psikolog Bora Küçükyazıcı, çocuklara yönelik yardım kampanyalarının, reklam aracı olarak kullanılmaması  gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “İhtiyaç sahibi çocukların, ihtiyaçlarını karşılaması gereken aygıt devlet olmalı. Hediyelerin sosyal medyada reklam yaparcasına paylaşılması toplumsal normlara aykırı. ‘Bir elin verdiğini öteki el görmemeli’ fikrine aykırı olan bu yeni akım, çocuklarda olumsuz kodlamalara neden olur. Hediye ve yardımlaşmayı lütuf olarak görmek ve bunu sosyal medyadan ifşa etmek, çocukların yetersizlik duygusunu körükleyebilir. Dayanışmayla yardım arasında ince çizgi var. Çocukları avuç açar duruma getirmemeli. Doğum günü hediyesini çocuklara göndertip, onlardan teşekkür videoları isteyip, yayımlamak yanlış.”