22.04.2018 - 13:29 | Son Güncellenme:
Mukus üretiminin artmasına ne sebep olur?
Soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi solunum yolu enfeksiyonları, artmış mukus üretiminin ve mukusun öksürüğünün yaygın nedenleridir. Alerjik reaksiyonlar, mukus üretiminin artabileceği başka bir nedendir. Baharatlı yiyeceklerin tüketimi bile nazal geçişlerde aşırı mukus üretimini kırabilir.
Solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastayken, normalden daha koyu görünebilen kalınlaşmış mukus görebilirsiniz. Bu kalınlaştırılmış mukusun tipik mukustan daha zor olduğu açıktır. Bu mukus, soğuk algınlığı veya gribin karakteristik semptomlarının birçoğu ile ilişkilidir. Eğer hasta olduğunuzda mukus da sarı-yeşil renkte görünebilir.
Mukus ve balgam arasındaki fark nedir?
Balgam, özellikle aşırı mukus üretildiğinde ve öksürüldüğünde, solunum sistemi tarafından üretilen maddeye kullanılan terimdir. Bir enfeksiyon sırasında, mukus, enfeksiyondan sorumlu virüsleri veya bakterileri ve vücudun bağışıklık sisteminin (beyaz kan hücreleri) enfeksiyonla savaşan hücrelerini içerir.
Balgamın kendisi tehlikeli değildir, ancak büyük miktarda mevcut olduğunda solunum yollarını tıkayabilir. Balgam genellikle öksürük ile dışarı atılır ve bu genellikle burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle birlikte görülür.
Mukus ve balgamın farklı renkleri ne anlama geliyor?
Birçok hastalığa eşlik eden kalınlaşmış mukus genellikle normal, berrak, ince mukus ile karşılaştırıldığında daha koyu ve sarı renklidir.
Yeşilimsi mukus, mukusun enfeksiyonla mücadele eden beyaz kan hücrelerini içerdiği anlamına gelir.
Kan-ting veya kahverengimsi mukus, özellikle de burun içi tahriş olmuş veya çizilmiş ise, üst solunum yolu enfeksiyonları ile sık görülür.
Mukusdaki az miktarda kan normal olsa da, aşırı kanama varsa bir sağlık uzmanı görmelisiniz.
Aşırı mukus ne zaman sorun olur?
Aşırı mukus nadiren ciddi bir tıbbi sorun olmakla birlikte, özellikle sinüsleri bloke ettiği veya öksürük nöbetlerine neden olduğu zaman rahatsızlık verici bir durumdur. Kalınlaşmış mukus ve aşırı mukus üretimi birtakım rahatsızlıklara neden olur. Bu rahatsızlıklara birkaç örnek verelim.
Mukustan nasıl kurtulunur?
Bir dizi ilaç, mukus üretimini azaltmaya veya mukusun çıkarılmasına yardımcı olabilir. Dekonjestanlar ve antihistaminikler, soğuk algınlığı veya grip belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilecek iki tür ilaçtır.
Dekonjestanlar, burun ve boğazın mukus üreten dokularına olan kan akışını azaltır, böylece vücudunuz daha az mukus üretebilir. Tıkalı bir burnunuz olduğunda daha kolay nefes almanıza yardımcı olabilirler, ancak kurdukları için, mevcut mukusun kalınlaşmasının istenmeyen etkisi olabilir. Dekonjestanlar sadece yüksek tansiyon veya kalp hastalığı olan kişilerde doktor gözetimi altında kullanılmalıdır.
Antihistaminikler, histaminin etkisini bloke eder veya alerjik reaksiyonlar sırasında üretilen maddelerle burun içindeki dokuların daha fazla mukus üretmesine neden olur. Eski veya birinci kuşak antihistaminikler sakinleştirici olabilir, ancak gün içinde az miktarda sedatif etkisi olan yeni antihistaminik türleri alınabilir.
Tabii ki hiçbir ilacı doktor önerisi ve reçetesi olmadan kullanmamalı ve doktorun vereceği tavsiyeler ile hareket edilmelidir.