18.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ER genç gibi benim de hayalim yurtdışında öğrenim görmek. Çünkü öncelikle iş hayatında rakiplerinizden öne çıkmanızı sağlıyor. Ayrıca farklı bir ülke tanımak ve o dünyanın dört bir yanından gelen farklı arkadaşlarla tanışma fırsatı yakalamak da bu hayalimin önemli bir parçası. Peki hangi ülkeye gitmeli, bu eğitimin bana maliyeti ne olur? Bu soruların cevabını Just English Yurtdışı Eğitim Danışmanı Alev Çoban’dan aldım.
Türk öğrenciler yurtdışında en çok hangi üniversiteleri ve bölümleri tercih ediyor?
Yoğunluklu olarak mühendislik, işletme, pazarlama, matematik, fizik, bilgisayar ve sosyal bilimler bölümlerini tercih ediyorlar. Doğu Avrupa ve İskandinav ülkelerindeki tıp, dişçilik ve mühendislik bölümlerine de yoğun talep var. Yüksek lisansta işletme, mühendislik ve tıp alanları gençlerin tercihlerinde öne çıkıyor.
Birkaç yıl öncesine kadar yurtdışında öncelikli olarak ana dili İngilizce olan Amerika, İngiltere, Kanada, Avustralya ya da Yeni Zelandayı tercih ediyorlardı. Yaşam şartları ve refah düzeyinden dolayı Avustralya ve Yeni Zelanda giderek daha çok talep almaktaydı. Ancak, artık öğrenciler İngilizce dışında farklı dillere yönelmeye başladılar. Çin, Japonya ve Rusya gibi ülkelerle gelişen ticari ilişkiler, Türk öğrencilerin tercihlerini de değiştirmeye başladı. Ayrıca İngilizce eğitim veren Macaristan, uygun fiyat ve kaliteli eğitim şartlarından dolayı tercihlerde öne çıkmakta.
Yurtdışı üniversitelere başvurmak için bu dönem uygun mudur?
Yurtdışında lisans ya da yüksek lisans yapmaya karar veren öğrenciler için başvuru tarihleri çok önemli. Genellikle yılda iki kez başvuru yapılabilmesi nedeniyle tarihi kaçıran öğrenciler dönem kaybına uğrayabilirler. Her üniversite ve bölüme ve bölümdeki kontenjan sınırına göre başvuru tarihleri değişiklik gösterebilir. Ancak, genellikle güz dönemi için 1 Ağustos’tan önce, bahar dönemi için de 1 Aralık tarihinden önce yurtdışı lisans ya da yüksek lisans başvurularını yapmak gerekiyor.
Yurtdışında okumanın öğrenciye ortalama maliyeti nedir?
Yurtdışında lisans ya da yüksek lisans yapmanın toplam maliyeti başvuru yapılan okulun yer aldığı ülkeye, şehre, programa ve öğrencinin kişisel harcamalarına göre çok değişkenlik göstermekte. Ancak ortalama olarak yıllık 20 bin TL ile 50 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.
Yurtdışındaki okulların öğrenci tercihinde kriterleri neler?
Yurtdışında lisans ya da yüksek lisans almanın en büyük şartlarından biri yabancı dil seviyesidir. Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmayan öğrencilerin kabul görme olasılıkları oldukça düşüktür. Yurtdışı eğitim kriterlerini belirleyen diğer önemli etken ise programın maliyetidir. Eğitim maliyeti dışında konaklama, ulaşım, beslenme ve diğer yaşam giderleri bu konuda belirleyici unsur olmakta. Bu maliyet ülkeye, okula ve bölüme göre büyük oranda değişiklik gösterebilmekte. Öğrenciyi kabul aşamasında okullar öğrencinin dil seviyesi ve maddi yeterliliğinin yanı sıra özgeçmişini ve daha önceki başarılarını, bununla birlikte de akademik referanslarını dikkate almaktalar. Yüksek lisans için ise varsa öğrencinin iş referansları da büyük önem taşımakta.
Hangi ülke hangi bölüm?
Ülkelere göre Türk öğrencilerin tercih ettikleri bölümler de değişiyor. İşte bunlardan birkaçı:
l Amerika: Mühendislik, mimarlık, tıp, matematik, uzay bilimleri, psikoloji, işletme, finans, pazarlama, ekonomi, hukuk, sinema ve televizyon pilotluk eğitimi.
l İngiltere: İşletme, finans, ekonomi, pazarlama, hukuk, mühendislik, tıp, sağlık bilimleri, moda.
l Kanada: Mühendislik, işletme,
l Almanya: Hukuk, mühendislik, tıp.
l Fransa: Hukuk, politika, tasarım.
l Rusya: Matematik, fizik, kimya, biyoloji, gıda teknolojileri, mimarlık, tıp, sinema ve televizyon.
l İsveç: İşletme, mühendislik, matematik, fizik, tıp, sosyal bilimler, şehir planlama, veterinerlik.
l Avusturya: Sanat, mühendislik.
l Macaristan: İşletme, ekonomi, pazarlama, finans, turizm, mühendislik, garfik tasarım, sanat işletmeciliği.
l İsviçre: Turizm, politika, sanat, işletme, matematik, sosyal bilimler.
l Avustralya: Mühendislik, mimarlık, yer bilimleri.
l İtalya: Moda, tasarım, sanat başta olmak üzere işletme, ekonomi, finans.
l Japonya: Tıp, genetik, deniz bilimleri, deprem mühendisliği, robot teknolojileri.
l Çin: Mühendislik, işletme.
‘Mecburen İngilizce öğrendim’
Herkesin dil öğrenmek için bir sebebi var. Biz bu hafta Just English öğrencileri olarak bu konuyu ele aldık. Neden öğrenmeli ve öğreneceğiniz kurum nasıl seçilmeli, sorularına cevap aradık. Ben “Aman dil çok önemli, evrenseldir herkes bilmeli” muhabbetiyle başlamak istemiyorum. Çünkü benim de bu laflara karnım bir hayli toktu. “Olur olur, aman şimdi dursun, bir okulumu bitireyim de, bir işe gireyim de” diyerek uzun bir süre yabancı dil öğrenme konusunu kafamdan atmaya çalıştım ancak bilinçaltı beni rahatsız etmiyor muydu? Ediyordu.
Ve beklenen hazin son bir gün geldi çattı. Tatildeyim ve bir turist bana ‘sadece’ saatin kaç olduğunu sordu. Saat 16.50 olduğu halde kıvıramadım; 16.30 diyerek bir katilden, bir hırsızdan kaçar gibi kaçtım yanından. Akşama kadar “Yani ha buçuk ha elli geçiyor ne fark eder ki zaten” düşüncesiyle boğdum kendimi. Ertesi gün aynı turist kimse yokmuş gibi etrafta gene beni bulmaz mı! Bu sefer de nerede güzel tost yapılır diye sordu. Soruyu anladık tamam peki, cevap ne olacak? Sadece işaret parmağıyla bir yerleri göstermek mi? Bir de şöyle okudum böyle tahsilliyim derim. Bir yabancıya yol bile tarif edememek, sadece kendi dilinde yazılanları okumak, söylenen şarkıları dinlemek, sadece ülkende tatil yapmak ne kadar geliştirir bir insanı? Bunun üzerine bir dil kursuna yazıldım.
‘Sorumluluğu kursa attım’
Peki, hangi kursa gideceğim? Kursun dili öğrenmede yüzde 70 etken olduğunu düşünüyorum. O nedenle kurs seçimi çok önemli. Beni sürekli harekete geçirecek, farklı yabancı hocalarla bol bol konuşma dersleri verecek, istediğim zaman ek dersler alabileceğim bir kurs istedim. Tabii ücreti de unutmamalı. Doğru kurs seçimi hayat değiştirir, denedim gördüm. Siz de deneyin.
‘Referans önemli’
Dokuz Eylül Üniversitesi Seferihisar Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Marina İşletme Bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Bölümüm dolayısıyla sürekli turistlerle iletişim kurmam gerekiyor. Bu nedenle yabancı dil benim iş hayatım ve kariyerim açısından çok önemli. Yabancı dil kursu seçerken reklamlara, vaadlere aldanmadan, daha önce kursa giden öğrencilerin referanslarına başvurmak gerekir.
‘Kariyer için şart’
İngilizce bilmek kariyerimizde yükselmenide bize yardımcı oluyor. Şu anda ben uluslararası özel bir tekstil firmasında çalışıyorum. Başvurum onaylanıp is görüşmesine çağrıldığımda tek avantajım İngilizce bilmemdi. Bu görüşmeye ben dahil 3 kişi çağrılmıştı. Dil bilgimle bir adım önde olduğumun farkındaydım. Ve beni seçtiler. Şu an İngilizce bildiğim için dil tazminatı da alıyorum. İngilizce bilmem hem iş bulmamı hem de maaşımın yükselmesini sağladı.
Cebimdeki cümleler...
Yurtdışına çıktığında herkes en az bir kere kaybolur ve mutlaka yol sorması gerekir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için yer sorma cümlelerini öğrenmenizde yarar var. Sonrasında kendinizi sokaklara atın ve korkmayın. İşte size yurtdışında yolunuzu bulduracak birkaç cümle:
Yer ve yön sorma
l Excuse me! Could you tell me where the nearest ATM is, please?
n Affedersiniz! En yakın ATM’nin yerini söyleyebilir misiniz lütfen?
l Is it far from here?
n Buradan uzakta mı?
l Excuse me, could you help me, please? I’m looking for the History Museum.
n Affedersiniz. Yardım edebilir misiniz lütfen? Tarih Müzesi’ni arıyorum.
l Is there a restaurant near here?
n Yakınlarda bir restoran var mı?
l Where is the nearest pharmacy, please?
n En yakın eczane nerede?
l Can you tell me how to get to the train station, please?
n Tren istasyonuna nasıl gidebileceğimi söyler misiniz lütfen?
l How long does it take to get there?
n Oraya gitmek ne kadar sürer?
l Does this bus go to the center?
n Bu otobüs merkeze gider mi?
l Do you know where it is?
n Nerede olduğunu biliyor musunuz?
l Which bus do I take to get there?
n Oraya gitmek için hangi otobüse binmeliyim?
l Where is West Street, please?
n West Sokağı nerede?
l I’m a tourist.
n Turistim.
l I’m lost. - I lost my way.
n Yolumu kaybettim.
l Could you tell me the best way to get to Turkish Consulate?
n Türk Konsolosluğuna gitmek için en uygun yolu söyleyebilir misiniz?
l Where is the subway entrance, please?
n Metro girişi nerede?
l Can you show me on the map?
n Haritada gösterebilir misiniz?
Mutlaka öğrenin
l It is on the left - Solda
l It is on the right - Sağda
l Opposite - Karşısında
l Near - yakınında
l Next to - Bitişiğinde
l Between - Arasında
l At the end of the street - Caddenin sonunda
l On the corner of Kennedy Road - Kennedy Yolu’nun köşesinde
l At the end of Oxford Street - Oxford Caddesi’nin sonunda.
l Behind the Petrol station - Benzin İstasyonunun arkasında
l In front of the Mall - Alışveriş merkezinin önünde.
l It is on the corner - Köşede.
l Turn right/left from the first street- İlk caddeden sağa/sola dönün.
Engelsiz Yaşam Vakfı’ndan ödül
İstanbul, Bursa, Ankara ve İzmir’de yer alan şubeleriyle İngilizce, Türkçe, Almanca, İspanyolca ve Rusça dillerinde eğitim veren Just English, Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından “En İyi Dil Okulu Ödülü”ne layık görüldü.
Halit Kıvanç, Muazzez Ersoy, Mesut Yar, Perihan Savaş, Coşkun Sabah, Ömür Gedik, Uğurkan Erez, 80’ler dizisinin oyuncuları, Gökhan Türkmen, Ahmet San, Arda Sayıner, Atilla Taş gibi ünlülerin yanı sıra iş dünyasının önemli isimlerinin de katıldığı törende Just English adına ödülü İnsan Kaynakları ve Eğitim Departmanı Yöneticisi Zeynep Ekin aldı. Rakiplerini bir adım geride bırakan Just English Dil Okulları, aldığı ödüllere bir yenisini ekledi.