09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
DHA
Afyonkarahisar’daki mühimmat deposunda 2012’de 25 askerin şehit olduğu, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada, tutuksuz sanıklar dönemin Bölük Komutanı Binbaşı Ali Duran ile Afyonkarahisar 500’üncü İstihkâm Ana Depo Komutanlığı 4’üncü Mühimmat Bölge Komutanı emekli Kıdemli Albay Veysel Özbay 13 yıl 4’er ay, istifa eden eski Üsteğmen Tuncay Aydın ise 6 yıl 8 ay hapse mahkum edildi. 5 Eylül 2012’de Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda yapılan mühimmat sevkiyatı sırasında meydana gelen patlamada ikisi astsubay, ikisi uzman, 21’i er olmak üzere 25 asker şehit oldu, dördü asker sekiz kişi de ağır yaralandı. Çıkarılan KHK ile askeri mahkemelerin kapatılmasının ardından davanın, Afyonkarahisar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmesine karar verildi. Tutuksuz sanıklar eski Üsteğmen Tuncay Aydın, Binbaşı Ali Duran ile emekli Kıdemli Albay Veysel Özbay’ın yargılandığı ve geçen yıl 24 Ekim’de ilk duruşması yapılan davanın dün görülen üçüncü ve son duruşmasında, sanıklar hakkında karar çıktı.
Beraat istediler
Mütalaa veren savcı “bilinçli taksirle ölüm ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklanmalarını ve en ağır cezayı almalarını talep etti. Son sözü sorulan sanık Aydın ise “Suçsuzum, benim olayda bir kusurum yoktur. Böyle bir olayda nasıl öngörüde bulunabilirdim bunu anlayamıyorum. Beraatımı istiyorum” dedi.
Diğer sanıklar adına da avukatları savunma yaptı ve beraat talep etti. Mahkeme heyeti “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan sanıklar Özbay ile Duran’a 16 yıl, Aydın’a ise “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 8 yıl hapis cezası verdi. Heyet duruşmadaki iyi halleri dolayısıyla Özbay ve Duran’ın cezasını 13’er yıl 4’er ay, Aydın’ın cezasını ise 6 yıl 8 aya düşürdü.
Ailelerden iyi hal tepkisi Karar sonrası salonda bulunan şehit annesi Satı Ergenç, “Ciğerim yanıyor” diye gözyaşı döktü. Ergenç’e sağlık ekipleri müdahale ette. Şehit Tolga Taştan’ın babası Ali Taştan ise “İyi hal diye bir karar hakime bırakılıyor ama bu işin iyi hali yoktur. Ben şehit ailesi olarak 6 yıldır mahkemelere gelirken sanıklar neden halen mahkemelere gelmiyor” diye konuştu. ‘Tatmin olmadık’ Şehit onbaşı Fikret Düger’in babası Zekayi Fırat Düger de “Ben bu kararı devletin ve yürütmenin bir ayıbı olarak görüyorum. 25 kişinin şehit olduğu yerde hiçbir araştırma yapılmamış ve incelenmeden böyle bir karar verilmiştir. Bizim verdiğimiz dilekçelere cevap bile verilmemiştir. Bu olayın FETÖ ile ilişkisi var mıdır, yok mudur araştırılmamıştır. Terör müdür, sabotaj mıdır hiçbir şey incelenmeden sivil yargı böyle bir karar vermiştir” dedi. Şehit astsubay Murat Döğer’in babası Haydar Döğer ise, “Verilen cezalarla ilgili elbette tatmin olmadık. Ancak en azından mahkeme bitti. Mahkemelere gide gele usandık” dedi. Şehit ailesi avukatlarından Nurdan Gökgöz ise “Duruşmaya hiç gelmeyen sanıklar için iyi hal indirimi yapıldı. Bence adalet yerini bulmadı. Sevindiğimiz tek nokta ise haklarında işlem yapılmayan diğer sorumlular ile ilgili suç duyurusunda bulunulması” diye konuştu. Davayı takip eden CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, dosyanın TBMM’de komisyon tarafından araştırılması gerektiğini ifade etti. |