Gündem29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınında 8 tutuklama! İşte facianın raporu...

29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınında 8 tutuklama! İşte facianın raporu...

05.04.2024 - 14:22 | Son Güncellenme:

Beşiktaş'ta Masquerade isimli gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüne neden olan yangına ilişkin yürütülen soruşturmada son dakika gelişmesi yaşandı.

29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınında 8 tutuklama İşte facianın raporu...

DAMLA GÜLER / milliyet.com.tr - İstanbul Beşiktaş’ta bulunan gece kulübünde 2 Nisan günü yapılan tadilat sırasında yangın çıktı. Çıkan yangın sonucunda içeride çalışan 29 işçi hayatını kaybetti. Olay sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 11 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Emniyetteki işlemlerinin ardından sabah saatlerinde adliyeye sevk edilen şüphelilerden 9’u, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

8 KİŞİ TUTUKLANDI

Savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 9 şüpheliden 8’i "Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Neden Olma" suçundan tutuklandı. Bir şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest kaldı.

BAKAN TUNÇ PAYLAŞTI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabından soruşturmayla ilgili paylaşım yaptı. Tunç'un paylaşımı şöyle:

“İstanbul'un Beşiktaş İlçesi Gayrettepe Mahallesindeki bir işletmede çıkan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği milletçe hepimizi derinden üzen yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir. Yangının ilk anından itibaren 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiş olup, yangının çıkış sebebi ve sorumluların tespiti için oluşturulan uzman bilirkişi heyeti çalışmalarını sürdürmektedir. Yürütülen soruşturma kapsamında; Bilirkişi ön raporunda kusurlu oldukları belirlenen, 8 kişi hakkında Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan tutuklama, 1 kişi hakkında da adli kontrol kararı verilmiştir. Söz konusu işyerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve esasları ile süreç içindeki denetimlerine dair tüm bilgi ve belgeler ilgili belediye ve kurumlardan istenmiş olup, bu konuda sorumluluğu bulunan kişiler hakkında da soruşturma işlemleri yürütülecektir"

Haberin Devamı

ÖN BİLİRKİŞİ RAPORU

Savcılık, hakimliğe gönderdiği sevk yazısında olaydan sonra İstanbul Adalet Komisyonu Bilirkişi listesinden 3 kişilik iş güvenliği ve yangın uzmanı heyeti oluşturulduğunu ve 2 savcı nezaretinde olay yerine gidildiği anlatıldı. Sevk yazısında olayda kusuru olan şüphelilerin madde madde görevleri de yazıldı. Yazıya göre şüphelilerden Menduh Ceylan ve Fatma Dörtgöl’ün kulübün yüzde 50 ortağı oldukları, İsmet Şen’in mesul müdür olduğu ve bir çok evrakta adının olduğu anlatıldı.

Haberin Devamı

ÖLEN İŞÇİLERİN PATRONLARINA TUTUKLAMA İSTENDİ

Şüpheli Şehzade Şekergümüş’ün şirketin mali işleriyle organizasyon tamirat ve tadilat işlerini yürüten şüpheli olduğu, Çağatay Altunel’in gece kulübünde hayatını kaybeden mobilya işçilerinin patronu olduğu, Kahraman Erdem’in ise demir işçilerinin patronu olduğu belirtildi. İbrahim Bildirici’nin de gece kulübünün tadilat ve tamirat işlerinden sorumlu olduğu anlatıldı. Şüpheliler Dursun Çelik ve Sibel Çelik’in de gece kulübündeki asansörlü sahneyi kuran şirketin sahibi oldukları olay günü 3 çalışanlarının da hayatını kaybettiği anlatıldı.

“SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİLER”

Savcılık adı geçen şüphelilerin kusurlu olduklarını, iş yerinin fenni ve teknik açıdan çalışmaya elverişli şekilde tutulması amacıyla üzerlerine düşen yasanın yüklediği yükümlülükleri yerine getirmediklerini belirtti. Bu nedenle şüphelilerin atılı suçu işlediklerini belirten savcılık, “Kamera görüntülerinden yanıcı malzemelerin iş yerinde depo edildiği, açık kaynak yapıldığı ve kaynak çapaklarının etrafa sıçradığı, gerekli yangın çıkış kapılarının, olanların da kapalı olduğu, yangın söndürme sisteminin çalışmadığı, ayrıca ifadelerde de belirtildiği üzere yangın söndürme tüplerinden bir kısmının da çalışmadığı anlaşılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

SAVCI: DELİL KARARTABİLİRLER

Sevk yazısında 29 kişinin ölümünün toplumda infial yaratması ve şüphelilerin serbest kaldığında telafisi zor zararların meydana gelebileceği belirtilerek, “Şüphelilerin serbest kaldıklarında bu aşamada delilleri karartma ihtimallerinin bulunduğu, adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı göz önünden bulundurularak tutuklanmalarına” denildi.

“SON GÜNLERİYDİ”

Kulübün eski sahibi olan şimdiki organizasyon ve tadilat işlerinden sorumlu kişi şüpheli Şehzade Şekergümüş emniyette verdiği ifadede, Ramazan ayından önce tadilat için şirketlerle görüştüğünü anlattı. Tadilattan önce iş yerinde olan ve kullandıkları eşyaları kendilerinin dışarı çıkardıklarını söyleyen Şekergümüş, “Diğer işleri marangoz ve demirci yapacaktı. Biz projenin uygulaması için kendi işimizi yaptıktan sonra iş yerini Kahraman beye teslim ettik. Kahraman beyle Çağatay bey yaklaşık 15 gün birlikte çalıştı. İşler ilerleyince bir yandan marangozlar işe başladı. bildiğim kadarıyla 4-5 gün birlikte çalıştılar. Kahraman bey alt katın kasalarını bitirdi. Loca kısmını yapıyordu. Son 3 gün sahneciler de çalışmaya başladı” dedi. Şehzade Şekergümüş ifadesinde sahne çalışmasını yapan işçilerin son günü olduğunu işlerinin biteceğini söyledi.

Haberin Devamı

“KAĞIT ÜZERİNDE ORTAĞIM”

Şirket sahibi olan Fatma Dörtgül ise ifadesine eniştesi olan Şehzade Şekergümüş’ün borçları sebebiyle kağıt üzerinde ortak olarak göründüğünü söyledi. Ortak olduktan sonra kulübe hiç gitmediğini söyleyen Dörgül, “Eniştem Şehzade borçlarını kapattıktan sonra benden bu hisseyi alacaktı” dedi.

“YAN TARAFTAKİ MAĞAZAYA AÇILAN KAPIDAN ÇIKTIK”

Kulübün diğer ortağı olan Mehmet Menduh Ceylan da kağıt üzerinde ortak olduğunu aslında kulübün muhasebesine baktığını söyleyerek, “Olay günü muhasebe katındaki odamda otururken Kahraman E. odama gelerek, ‘ağabey yangın var herhalde’ dedi. Ben hemen odamdan dışarı çıktım. Arka iç kısımda marangoz olarak çalışan Ercan Erkan’ı elindeki yangın tüpüyle yangına müdahale ederken gördüm. Daha sonra ben ofise geri girdim. Bu esnada elektrikler gitti. Ortamı yoğun duman sardı. Muhasebenin yanında bulunan ofisten yan taraftaki mağazaya açılan bir kapı var. Bu kapının anahtarı benim odamda bulunur. Bu anahtarı cep telefonu ışığıyla bulunduğu yerden aldım. Kapıyı açarken Kahraman ve Salim yanıma geldi. Kapıyı açıp kendimizi dışarı attık” dedi. İçerideki bir kişiyi arayıp çıkış yolunu tarif ettiğini söyleyen Ceylan, “Yoğun duman ve ateşten dolayı içeri giremedik” dedi.

Taşeron firmalardan birinin sahibi olan şüpheli Kahraman Erdem de ifadesinde normalde 12-13 kişinin aynı anda çalıştığını söyleyerek, “Ancak o gün iş yeri çalışanları da vardı. Sahneciler ve ahşapçıların sayısı çok fazlaydı. Bu yüzden de ölü sayısının arttığını düşünüyorum” dedi.

Olay günü neden çok fazla kişinin kulüpte olduğu ise tanık olarak dinlenen bir çalışanın ifadesinde ortaya çıktı. Tadilat dolayısıyla personelin izne ayrıldığını anlatan tanık E.E, “Olaydan bir gün önce personel müdürü çalışanların olduğu gruptan, ‘yarın herkes 11.00’de dükkanda olsun’ diye mesaj attı. Ben de dediği saatte iş yerine gittim. Çay ocağında çay içiyordum” dedi. Olay anında çöpleri dökmek için dışarı çıktıklarını ve döndüklerinde alevlerin üstüne geldiğini anlatan E.E, “Ahmet önden gittiği için alevlerin içinde kaldı. O çıkamadı biz hemen dışarı kaçtık. Alevlerin boyutu o kadar büyüktü ki binanın 6’ncı katına kadar çıkıyordu” dedi.

“KULÜBÜN TÜM KISIMLARINDA ÇALIŞMA VARDI”

Yangın sonrası İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun detayları da ortaya çıktı. Hazırlanan 12 sayfalık bilirkişi raporunda olay anında gece kulübünde 4 taşeron firmanın çalışma yaptığı belirtildi. Raporda yapılan değerlendirmede kulübün tüm kısımlarında aynı anda çalışma yapıldığı için bu çok fazla çalışanın içeride olduğu anlatıldı.

“ÜST KATTA MAHSUR KALDILAR”

Yangına ilk olarak çalışanlar tarafından müdahale edildiği anlatılan raporda, “Boş olan yangın tüplerinden anlaşıldığı üzere başarı sağlanamadığı, yangın daha yeni başlamıştır, nasılsa daha küçüktür düşünceli ile çalışanların önemsemediği, bir dakikadan bile az bir süre içerisinde yangının çok hızlı bir şekilde büyümesi ile çıkış yolu kapı tarafının alevler ile kesilmiş olması, insanların kendilerini kurtarmak maksadı ile salon iç kısımlarına ve yukarı katlara doğru kaçış yapmaları, yangın hakkında bilinçli olmadıkları için ısının ve alevlerin yukarı kısımlarda daha etkili olabileceğini düşünemediklerinden ve iş yeri hakkında tam bilgi sahibi olmadıkları anlaşıldığından yukarı kısımlarda mahsur kalan 29 çalışanın yangın esnasında oluşan yüksek ısı ve karbonmonoksit gazından etkilenerek eks oldukları tahmin edilmektedir” denildi.

 

29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınında 8 tutuklama İşte facianın raporu...

Yazarlar