18.09.2024 - 17:38 | Son Güncellenme:
Pangolinler, pullumemeligiller ailesinin bir üyesidir. Afrika ve Asya’nın tropikal bölgelerinde yaşayan bu canlı, diğer birçok canlıdan farklı olarak geniş ağaçların ve çalılıkların dışında, kurak çöl bölgelerinde sürdürmeyi tercih ederler.
Pangolinlerin rengi, açık kahverengi, sarımsı kahverengi, zeytin yeşili ve koyu kahverengi arasında değişir. Pulları tırnak gibi sürekli uzayan bu canlı, karın bölgesi hariç tüm vücudu üst üste binebilir. Pangolinlerin vücutlarındaki pullar, insan tırnağındaki gibi keratinden oluşur.
Pangolinler uzun, kıvrık ve güçlü canlılardır. Pençeleriyle kolayca karınca yuvalarını kazarlar ve toprakta oyuk açarlar. 30 – 90 santim boyunda ve genellikle 33 kilo olan pangolinler, bazen pençelerini ağaca rahatça tırmanmak için kullanırlar. Upuzun dile sahip pangolinlerin dili leğen kemiğine bağlıdır. Pangolinlerin dili uzun ve kaslı, bunun yanında yapışkan sıvı ile kaplıdır. En ilginci de, pangolinlerin dişleri yoktur.
Pangolinler gözlerini, kulaklarını ve burun deliklerini karıncalardan koruyabilmek için kapatmayı tercih ederler. Vücutlarında kürk yerine pul dolu tek memeli olan bu canlı yüzde 90 oranında karınca ile beslenirken geri kalan kısımda da termitlerle beslenirler.
Genellikle gece beslenen pangolinler bir yılda 70 milyon böcek yiyebilirler. Bunun yanında pangolinlerin kış uykusuna yatıp yatmadığı kesin olmamakla beraber kışı genellikle karınca yuvalarının yakınında, derin oyuklarda geçirirler.