03.08.2021 - 10:45 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, üst düzey Amerika'lı Amiral Robert Burke'ün Moskova'nın NATO gemileri üstünde alçaktan uçan jetlerinin 'ABD'yi ateş açmaya zorladığını' söylemesinin ardından çok sert tepki gösterdi.
Kısa süre önce sona eren Sea Breeze 21 Tatbikatı sırasında Rus uçaklarının ABD Donanması gemileri üstünde tehlikeli derecede alçak irtifalarda uçtuğunu kaydeden ABD donanmasının Avrupa-Afrika komutanı Amiral Robert Burke, geçtiğimiz günlerde zehir zemberek bir açıklama yaptı.
"Bu git gide artan saldırganlık çok ciddi bir endişe kaynağı ve giderek büyüyor" diyen Burke, "Böyle tehditler tüzünden ürkmeyeceğiz ve bu yemi yutmayacağız" ifadelerini kullandı.
Amiral, ABD'yi ve müttefik komutanları Rus 'saldırganlığın' verdikleri kontrollü tepkilerinden dolayı övdü. Aynı zamanda Napoli Müşterek Kuvvetler Komutanlığı komutanı olan Burke, "Bir saldırı uçağı 100 fit yükseklikte bir destroyerin üzerinden uçtuğunda komutanlarımız bu hücum jetlerinin amacının saldırı olup olmadığına karar veriyor" dedi.
Burke, “Önce bizim ateş etmemiz için tuzak kuruyorlar. İlk ateşi açan biz olmayacağız ama aynı zamanda komutanlarımdan ilk kurşunu yemelerini de istemeyeceğim” diye ekledi. Amiral Burke, "Başka zamanlarda bu tür 'aşırı zorbalık' bazı ülkelerin bu alanlardan kaçınmasına neden oldu, bu da tam olarak Ruslar'ın görmek istediği tepki.”
ABD'li Amiralin açıklamalarına tepki gösteren Rusya ise, ABD'yi, Vladimir Putin'in Karadeniz üzerindeki savaş uçaklarına karşı güç kullanmak gibi 'son derece tehlikeli' bir tehdit savurmakla suçladı.
Rus diplomat, 'son derece tehlikeli' diye nitelendirdiği açıklama için, “Üstü kapalı bir saldırı tehdidi içeriyor. ABD'nin Rusya sınırlarına yakın yerlerde varlığının artırması, iplerin iyice gerilmesinin temel nedeni" dedi.
Kıdemli Rus parlamenter Leonid Slutsky ise, amirali 'NATO ülkelerinin Karadeniz'deki durumu tırmandırmak için gerçek planlarını gizlemek adına Rusya düşmanlığını kullanmakla' ile suçladı.
Slutsky, amiralin sözlerini, Haziran ayında bir Rus savaş uçağının Kırım kıyılarında seyreden İngiliz destroyeri HMS Defender'ın rotası boyunca bombalar bıraktığı olaya bağladı.
Moskova, mürettebatın “Rotanızı değiştirin yoksa ateş edeceğiz” diye uyarması üzerine bir FSB kıyı devriye gemisinden birkaç 'uyarı atışı' yapıldığını iddia etti. Bir gün sonra Rusya, Kırım'a tekrar çok yaklaşmaları halinde İngiliz savaş gemilerini batırma sözü verdi ama daha sonra geri adım attı.
Ancak Skutsky şunları söyledi: "ABD'li Amiral Burke'ün sözleri, özellikle bir İngiliz savaş gemisinin Rusya'nın karasularına girdiği son olayla çelişiyor.
"Rus sınır muhafızları, yapılan provokasyonu oldukça profesyonel ve hassas bir şekilde engelledi. Devlet sınırımızı korumaya ve onu ihlal etmeye çalışan herkesi püskürtmeye devam edeceğiz.”
Rus savaş ve bombardıman uçaklarının ABD tarafının provokasyonlarını bastırmak için Amerikan savaş gemilerine karşı ürkütücü manevraları, ABD Donanma Komutanlığı'nı Rus askeri uçaklarına karşı mücadele konusunda oldukça sert bir açıklama yapmaya zorladı.
Bu nedenle, Avrupa ve Afrika'daki ABD Donanması komutanı Amiral Robert Burke'e göre, bu tür durumların tekrarlanması durumunda, ABD ve NATO gemileri Rus uçaklarına ateş açabilir.
Rus savaş ve bombardıman uçaklarının NATO gemilerinin mürettebatını birkaç kez demoralize ettiği bir yere not edilmeli. Bunun nedeni, Rus askeri havacılığının geçişi son derece düşük bir irtifada gerçekleştirmesi.
Bununla birlikte, Rusya bu tür adımları yalnızca İttifak'ı Rusya sınırları yakınında provokasyonların kabul edilemezliği konusunda uyarmak için attı. Öte yandan, uluslararası normlar, gemileri olası bir saldırıdan korumak için ateş açılmasına izin veriyor ancak Washington bu tür eylemlerin topyekün bir silahlı çatışmaya yol açabileceğinin farkında.
Geçtiğimiz günlerde ABD'li bir komutanın zehir zemberek bir açıklamayla hedef tahtasına oturttuğu Rus askeri hareketliliğine ilişkin yaşanan yeni gelişmeler alarm zillerini çaldı. Rus hipersonik nükleer denizaltılarının, Atlantik Okyanusu'nda 500 metreden daha derine inen 'derin dalış' görevleri yürüttüğü haberleri paniğe sebep oldu.
Vladamir Putin'in onlarca Borei sınıfı nükleer denizaltısı, Norveç denizinde olağan dışı bir şekilde sualtına daldı. Geminin saniyede 2,7 km yol kat edebilen yeni hipersonik Zirkon 3M22 hipersonik füzeleri taşıyabileceği düşünülüyor.
Bir kaynak İngiliz gazetesi Mirror'a şunları söyledi: "NATO'nun kararlılığını sınayan Moskova silahlı kuvvetlerinin birçok kısmında olduğu gibi, son dönemde denizaltı faaliyetlerinde de çok ciddi bir artış oldu.
Rusya, özellikle Atlantik'e geçişin ayrılmaz bir parçası olan Kuzey Filosu için dünya çapında mümkün olduğu kadar fazla güç ve etki uygulamaya hevesli."
İngiliz gazetesine konuşan kaynak, asıl tehdit için ise şunu söyledi: *Bu aşırı derinlikli görevlerin nedeni çoğu analistin gözünden kaçtı ancak amaç, Atlantik'e gizlice erişmek olabilir.
Normalde Rus denizaltıları 400 metreden daha derine inmezdi çünkü 900 metrede bu gemiler patlayabilir. Askeri uzman Bruce Jones şunları söyledi: “Rus savunmasında hakim olan hava aylardır endişe verici.
“Ukrayna sınırına yakın son zamanlardaki askeri yığınak, bu endişenin altını çiziyor. Bu son hamle, ülkeleri gergin hissettirmek için NATO'ya karşı tavır almayı amaçlıyor olabilir.
Ancak son yaşananlar her halükarda askeri hareketlilikte bir tırmanışa işaret ediyor ve Ruslar şimdi tüm dikkatlerini giderek artan bir yoğunlukla yer altı görevlerine çeviriyorlar.”
Bu yılın başlarında yapılan G7 zirvesinde, bir Rus seyir füzesi denizaltısının Cornish kıyılarını takip ediyor olabileceğine dair korkular, gündemin en önemli meselelerinden biriydi.
Raporlar, hava kuvvetlerinin olaya yakın sularda ve çevresinde "olağan dışı" operasyonlar yürüttüğünü iddia etti ve 'bir şeylerin ters gittiğine' dair endişelere yol açtı.
Sun, HMS Prince of Wales savaş gemisinin kullanımını da içeren bir etkinlikte bulunanları korumak için, 30 milyon sterlinlik (330 milyon TL) bir 'çelik halka' geliştirildiğini bildirdi.
Ancak The Washington Examiner'a göre, deniz ve hava kuvvetleri, Rusların oluşturduğu iddia edilen bir güvenlik tehdidiyle mücadele etmek için ayrı operasyonlarda bulundu.
Bu operasyonlar, ABD Donanmasına ait uçaklar, İngiliz deniz ve hava kuvvetleri ile Fransız denizaltısavar uçakları tarafından yapılan ve giderek artan faaliyetleri içeriyordu.
En önemlisi, haberde, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait P-8 Poseidon uçağının İskoçya'daki RAF Lossiemouth ana üssünden 1350 km uzakta konuşlandırıldığını ve 'bölgede düşük irtifada hız çalışmaları' yaptığını bildirildi.