10.05.2021 - 01:28 | Son Güncellenme:
Birkaç gün önce Mescid-i Aksa'yı cehenneme çeviren İsrail polisinin saldırısı üzerine, dünya yine ayağa kalktı.
7 Mayıs'ta, İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa çevresi, İsrail polisinin Filistinlilere müdahalesi sonrası savaş alanına dönmüştü.
Açıklamalara göre İsrail polisi, ses bombaları ve plastik mermiyle Filistinlilere müdahale ederken, Filistinliler ise taşlar ve cam şişelerle karşılık verdi.
Filistin Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-üş Şerif'te yaşanan olaylarda 205 Filistinli yaralandı. İsrail polisi ise "yaşanan çatışmada altı polisin yaralandığını" duyurdu.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, yaralananların çoğunun plastik mermiyle yüz, göz ve göğüs bölgesinden olduğuna değinen Filistin Kızılayı, hastanelerde doluluk yaşanması nedeniyle bölgede sahra hastanesi kurulduğunu aktardı.
Filistinli gençler, Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu Eski Şehir’in Şam Kapısı'nda akşam saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.
İsrail polisi, toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA), atlı birlikler ve ses bombalarıyla Filistinli gençlere müdahalede bulundu.
Eski Şehir'in Şam Kapısı ile Sahire Kapısı boyunca İsrail polisi Filistinli gençler arasında kovalamaca yaşandı.
İsrail güçlerinin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki olayları protesto etmek için Gazze sınırı yakınında toplananlara müdahalesinde çok sayıda kişi göz yaşartıcı gazdan etkilendi.
Gazze'nin doğusundaki İsrail sınırı üzerindeki tel örgülere yakın bölgede çok sayıda Filistinli genç bir araya gelerek İsrail'in Kudüs genelinde ve özellikle Mescid-i Aksa'daki ihlallerini protesto etmek için iki gündür gösteriler düzenliyor.
İsrail güçlerinin bölgede protestoculara müdahalesinde göz yaşartıcı gazdan etkilenen çok sayıda kişi meydanda tedavi edildi.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail polisinin müdahalesinde bir gazeteci yaralanırken, birkaç Filistinli de gözaltına alındı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Doğu Kudüs'te artan gerginliği görüşmek için toplantı kararı aldı.Arap Birliği de Filistin'in talebi üzerine Doğu Kudüs gündemiyle olağanüstü toplanacak.
Reuters'in haberine göre diplomatlar, brifingin 15 üyeli konseyin (Tunus, İrlanda, Çin, Estonya, Fransa, Norveç, Nijer, Saint Vincent ve Grenadinler ve Vietnam) yaklaşık üçte ikisi tarafından talep edildiğini söylediler.
Harem-üş Şerif, hem Müslümanlar hem de Yahudiler tarafından kutsal sayılıyor. Yahudiler için bölge Museviliğin en kutsal noktası ve Tevrat'ta adı geçen iki mabedin de geçmişte bulunduğu yer.
Mescid-i Aksa ise İslam'ın üçüncü en kutsal ibadet yeri olarak kabul ediliyor. Bu bölgenin içinde olduğu Doğu Kudüs, 1967'deki Arap 6 Gün Savaşı olarak da bilinen 1967 Arap - İsrail savaşından bu yana İsrail devletinin işgali altında bulunuyor.
Harem-üş-Şerif'in dini önemi göz önünde bulundurarak bölgenin yönetimi için bir dizi hassas düzenleme yapılmış durumda. Kısaca 'statüko' olarak adlandırılan bu düzenlemeler, bölgeye giriş-çıkışların idare edilmesinden, karar alım sürecine kadar bir dizi alanı kapsıyor ve 50 yıldır uygulanıyor.