24.10.2020 - 16:55 | Son Güncellenme:
Başbakan Yardımcısı ve Ukrayna Stratejik Sanayiler Bakanı Oleg Uruskiy yaptığı basın toplantısında konunun Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılan son resmi ziyarette gündeme geldiğini söyledi.
2019 yılında ikinci AN-225 uçağının tamamlanması için 300 ila 400 milyon dolara ihtiyaç duyulacağı belirtilmişti. Çin’in bu tamamlanmaya hazır olduğu da bildirildi ancak Çin girişimleri devam etmedi.
Kalkış ağırlığı 600 ton olan uçak 250 tona kadar yük taşıyabilen ve 14 bin kilometre uçuş yapabilen AN-225, Buran yörünge uzay aracını ve Energia roket birimlerini üretim yerlerinden ve hava alanlarından Kazakistan’daki Baykonur uzay üssüne taşımak için üretildi.
Başlangıçta en az 10 dev uçağın inşa edilmesi planlandı ancak 'Rüya'nın özel olarak tasarlandığı iddialı Sovyet uzay programı, SSCB’nin çöküşü nedeniyle durduruldu.
Ukrayna ve Türkiye arasında savunma alanındaki iş birliğinde en dikkati çeken konuyu Türk İHA'ları oluşturuyor.
Ukrayna, Türkiye'den geçen sene 6 Bayraktar TB2 İHA ve 3 yer kontrol istasyonu satın almıştı.
Ukrayna devlet silah ticaret şirketi Ukrspetseskport Genel Müdürü Vadim Nozdriya, Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) Ukrayna'da ortak üretimiyle ilgilendiklerini, Ukrayna Ordusunun 48 ortak üretim SİHA satın almayı planladığını bildirmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şubattaki Kiev ziyaretinde imzalanan anlaşma kapsamında Türkiye’nin Ukrayna’ya, Ukrayna ordusunun ihtiyaçları doğrultusunda 205 milyon Türk lirası yardım sağlayacağı açıklanmıştı.
Öte yandan, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskiy'nin başkanlığında bir heyet ağustos ayında Türkiye'yi ziyaret etmişti.
Uruskiy, ziyaretin ardından, Türk savunma sanayisinde örnek alınması gereken pek çok şey bulunduğunu söylemişti.
Ukrayna uçak firması Antonov ile AN-178 uçağının ortak üretimi iki ülke arasındaki güncel konular arasında yer alıyor.
Uçak 18.1 metre yükseklik, 84 metre uzunluk, 88.4 metre kanat uzunluğu, 250 ton kargo kapasitesi özellikleriyle diğer kargo uçaklarını gölgede bırakıyor.
ABD'den jeneratör taşıyan ve dünyanın en büyük ticari uçağı olarak bilinen "Mriya", 2003 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmişti.
New York'tan Irak' a jeneratör getiren Antonov 225 tipi "Mriya" isimli Rus yapımı ticari kargo uçağı, yakıt ikmali için saat 06.10 sıralarında Türkiye'ye iniş yapmış, AN-225'e yaklaşık 2 saat süren bir zamanda 104 ton yakıt ikmali yapılmıştı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan uçağın Kaptan Pilotu Anatoli Moisseıev, "Böyle bir uçakla yolculuk yapmak çok güzel bir duygu ama bu benim işim" demişti.