27.02.2021 - 10:47 | Son Güncellenme:
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan son verilerek göre, Türkiye'de son 24 saatte 128 bin 387 Kovid-19 testi yapıldı, 9 bin 205 kişinin testi pozitif çıktı, 74 kişi yaşamını yitirdi.
Buna göre, son 24 saatte 128 bin 387 Kovid-19 testi yapıldı, 9 bin 205 kişinin testi pozitif çıktı, 74 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 649 oldu. Son 24 saatte 10 bin 282 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 556 bin 785'e yükseldi.
Test sayısı 32 milyon 939 bin 661'e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 683 bin 971, vefat sayısı 28 bin 432, ağır hasta sayısı 1195 oldu. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 4,2, yatak doluluk oranı yüzde 48,5, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60,3, ventilatör doluluk oranı yüzde 30,4, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında bir haftada 100 bin nüfusta görülen vaka sayılarında en çok artış ve azalış olan illere ilişkin tabloyu paylaştı.
"Geçen haftaya göre vaka sayısı 100 bin nüfusta en çok azalan illerimiz, Bayburt, Erzincan, Trabzon, Karabük ve Hatay. En çok artış olan illerimiz ise Ordu, Giresun, Samsun, Tokat ve Bolu. Normalleşmek için daha çok emek vermek gerekiyor."
Karabük vakaların azaldığı iller içinde yer aldı. Öte yandan Karabük'te 5 katlı bir apartman, koronavirüs vakalarının ve temaslıların olması nedeniyle karantinaya alındı. Karabük 75. Yıl Mahallesi´nde bulunan bir apartman koronavirüs vakalarının tespit edilmesi ve temaslı sayısının fazla olması nedeniyle 10 gün süreyle karantinaya alındı. Polis ekipleri binanın çevresinde güvenlik önlemi alarak, şerit çekti.
Trabzon'da son zamanlarda Covid-19 vakalarının tekrar artış vatandaşları korumak ve salgını engellemek için sinema salonlarının faaliyetlerine yönelik İl Hıfzıssıhha Kurulunca ilave tedbirler alındı. Açıklamada, 1 Mart'ta açılması planlanan sinema salonlarının faaliyetlerine salgınla mücadelede alınan tedbirlerin devamını sağlamak ve desteklenmesi amacıyla 1 Nisan tarihine kadar ara verildiği ifade edildi.
Son veriler ile beraber Bakan Koca'nın geçen haftalarda "en çok artış' olan iller arasında saydığı Erzincan'da getirilen ek tedbirlerin sonuç verdiği görüldü.
Vaka sayılarındaki azalma ile normalleşmeye yakın iller arasına Bayburt ve Hatay da girdi.
Öte yandan Bakan Koca vaka artışları ile dikkat çeken illeri de duyurdu. Ordu, Giresun, Samsun, Tokat ve Bolu vaka sayısında artış yaşayan iller oldu.
Tokat Valisi Ozan Balcı, kentte yüksek seyreden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının alınan önlemlerle azaltılacağını bildirdi. Vali Balcı, AA muhabirine, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca vaka sayılarının düşürülmesi için bazı kararlar alındığını söyledi.
Türkiye'de 1 Mart'tan itibaren yeni normale dönülmeye başlanacağını belirten Balcı, "Bizim de yeni normale dönebilmemiz, esnafımıza daha fazla yardımcı olabilmemiz için bu mücadeleyi daha yoğun olarak yürütmemiz gerekiyor. Özellikle vatandaşlarımızın hafta sonu kısıtlamalarına dikkat etmelerini istiyoruz." dedi.
Çok işçi çalıştıran iş yerleri ve pazar yerlerinde HES kodu uygulaması yapılacağını anlatan Balcı, "10 gün boyunca hayvan pazarlarını kapatacağız. Nikahların 10 gün boyunca yapılmasını istemiyoruz. Nikah konusunda vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Tedbirleri önemsememiz lazım." ifadesini kullandı.
Tokatlıların duyarlı davranacağına inandığını dile getiren Balcı, şöyle devam etti:
"Cenazelerle ilgili zaten karar almıştık. Tokat'taki bulaş kaynaklarından bir tanesi de evlerdeki taziye ziyaretleri. Vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum, buna dikkat etmeleri lazım, küçük ve kapalı yerlerde fazla kalmamaları lazım. Bir de cenaze namazlarının 30 kişiyi geçmemesi lazım. Bu konuda da vatandaşlarımızın hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle mücadele edeceğiz. Biz denetimleri sıklaştıracağız ama vatandaşlarımızın da duyarlılık göstermesi gerekiyor. Tokatlı hemşehrilerimiz bu konuda zaten duyarlılar, alınan kararlara riayet ediyorlar ama daha duyarlı olmamız lazım. El ele, omuz omuza vererek yeni normale dönebilmemiz için mücadele edeceğiz."
Balcı, 1 Mart'ta mesleki eğitimde uygulamalı dersler ile liselerde 12, ortaokullarda 8. sınıflarda başlayacak yüz yüze eğitimle ilgili uyulması gereken tedbirlerin belirlendiğini, bunların titizlikle uygulanacağını kaydetti.
Tokat'ın Zile ilçesine bağlı bir köy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında karantinaya alındı. Kaymakamlıktan yapılan açıklamaya göre, İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, karantinaya alınması gereken yerlerle ilgili durum değerlendirildi. Bu kapsamda, Boldacı köyünde 10 gün karantina uygulanması kararlaştırıldı.
Samsun'da koronavirüs vakalarının azaltılması için kalabalık caddelerde HES kodu uygulaması başlatıldı. Vali Zülkif Dağlı ve protokol üyeleri, başlatılan HES kodu uygulamasıyla ilgili Cumhuriyet Meydanı ve Mecidiye caddelerinde denetim yaptı.
Burada gazetecilere açıklama yapan Vali Dağlı, Sağlık Bakanlığının verileri doğrultusunda Samsun'un Türkiye'de en çok vaka artışı yaşanan 4'üncü kent olduğunu hatırlattı.
Samsun'da vaka artışının epey yükseldiğine işaret eden Dağlı, "Mücadeleyi elden bırakmayacağız, aynı şekilde devam edeceğiz. Kaymakamlar sahada, emniyet, jandarma ekiplerimiz sahada, yerel yönetimlerimiz sahada, yine muhtarlarımızı aktif olarak görevlendirdik. Hatta diyanet görevlilerinden cuma günleri yardım alıyoruz. Mücadelemiz devam edecek." dedi.
Koronavirüsle mücadelede taviz vermeyeceklerinin altını çizen Dağlı, "Özellikle birkaç ailenin bir araya gelmesi. Ayrıca cenazelere 30 kişi ile sınırlandırılmasına rağmen çok yoğun şekilde katılım olması. Yine kenttin ana arterleri ve merkezi yerlerinde hala yoğunluğun devam etmesinden bulaşın artığını ve ne dereceye geldiğini gördük. Bu durumda denetimlerimizi daha da artırıyoruz. Bundan sonra taviz vermeyeceğiz kesinlikle." ifadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığının haftalık açıkladığı her 100 bin kişideki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı verilerine göre, en yüksek oranların görüldüğü Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'da ek tedbirler alındı.
Kovid-19'la mücadelede başlatılan "yerinde karar" dönemi kapsamında marttan itibaren il bazında kademeli normalleşme süreci hayata geçirilecek.
Bu çerçevede, illerin sınıflandırılacağı risk gruplarının belirlenmesi, kısıtlamaların kaldırılması veya tekrar uygulanmasına ilişkin kararların alınmasındaki ölçütlerden birini de haftalık vaka sayıları oluşturuyor.
Sağlık Bakanlığınca açıklanan, 15-21 Şubat'ı kapsayan Kovid-19 verilerine göre ilk 5 il arasında yer alan Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'un vaka sayılarının 100 binde 200'ün üstünde olması dikkati çekti.
Karadeniz Bölgesi'ndeki söz konusu illerde vaka sayılarının düşürülmesi için İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından ek tedbirler alındı, denetimler sıklaştırıldı.
Bu illerdeki vaka artışlarının en büyük sebebinin ev ve iş yeri ziyaretleri, düğün, nişan, kına ve taziye gibi toplu buluşmaların olduğu belirlendi. Ayrıca hafta sonları gerçekleştirilen köy ve yayla ziyaretlerinin de vakaların artmasında etkili olduğu vurgulandı. Bu kapsamda illerde hayata geçirilen ek önlemlerin başında bu tür ziyaretlerin engellenmesine yönelik çalışmalar ön plana çıktı.
Ordu ve Giresun'da ise tarımsal faaliyetle uğraşanlar için izin verilen köy ve yayla ziyaretleri, mevsim itibarıyla şu anda herhangi bir tarımsal üretim yapılmadığı göz önünde bulundurularak, engellenecek. Hayvancılıkla uğraştıkları için köy ve yaylaya gitmek isteyenlere Çiftçi Kayıt Belgesi kontrolü yapılacak.
İllerde ayrıca, bazı bölgeler için HES koduyla giriş uygulaması yeniden hayata geçirildi.
Trabzon, Rize, Ordu ve Giresun'da alınan ek tedbirlerin yanı sıra son günlerdeki denetim çalışmaları da artırıldı. Vali ve kaymakamlar da her gün kent merkezleri ile ilçelerdeki denetim çalışmalarına katılarak, vatandaşlardan tedbirlere uymalarını, özellikle maske ve mesafe kuralına riayet etmeleri konusunda hassasiyet beklediklerini dile getiriyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, AA muhabirine, Karadeniz Bölgesi'ndeki vaka artışlarının mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü Karadeniz Bölgesi'nin tüm bölgelerle, büyük kentlerle, metropollerle olan ilişkisinin, iletişiminin ve insan trafiğinin yüksek olması nedeniyle buradaki vaka pozitifliği diğer bölgelere de sıçrayabilir ve ülkemizi hedef alabilir." dedi.
Karadeniz Bölgesi'ndeki vaka sayılarının, diğer şehirlerden 3-4 kat fazla olduğuna dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:
"Bunun gerçek sebebinin de ortaya konulması gerekiyor. Buradaki yaşam biçimi değişti. Artık 20-30 yıl önceki Karadeniz yok. Artık burada da Akdeniz Bölgesi'ne, Batı Karadeniz'e ve İstanbul'a benzer bir yaşam var. Belki insanlarımızın karakter olarak farklı tarafları var ama salgın sürecinde vaka sayısı olarak 11 ay boyunca diğer bölgelerden farklı çıkmadığımız halde son bir ay neden farklı çıktık? 'Son bir ayda bir şey olmuştur.' diye düşündük. 'Acaba bizim bölgemize yönelik özel bir varyant olabilir mi?' diye endişemiz oldu."
Aydın, bölgedeki insanların hafta sonunu mahalle, köy ve yaylada geçirdiğinin bilindiğini ve ister istemez hafta sonları bir insan trafiği yaşandığını belirterek, "İnsanlar hafta sonları kısıtlamalardan kurtulmak için oralara gidiyorlar, bir trafik oluşturuyorlar. Muhtemelen oraya gidip bir virüs üretmiyorlar ama oralarda acaba maske mesafe kurallarını uyguluyorlar mı?" ifadelerini kullandı.
Bölgede vaka sayılarının düşürülmesi için alınan ek tedbirlerinin önemine işaret eden Aydın, şunları kaydetti:
"Trabzon özelinde Valimiz önemli çalışmalar yapıyor, aktif olarak süreci yönetmeye çalışıyor. Virüse karşı en önemli silahımızın maske, mesafe ve temizlik kuralları olduğunu biliyoruz. Bu noktada da uyarılar tekrarlanıyor, önlemler alınıyor. Ancak insanlara şu mesajı vermek gerekiyor, ciddi bir tehlike var bölgemizde. Bölgemizdeki ciddi tehlikenin daha fazla büyümeden düşürülmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu mücadelede her insanın buraya katkı vermesi gerekiyor. Çünkü 1 Mart'ta 'yeni normalleşme' hedefi var. Eğer biz bu sayılarla normalleşmeye girersek büyük sorunlarla karşılaşabiliriz."
Güncel sayıların il düzeyinde izlenmesi ve bunların mutlaka düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Aydın, "Her ne olursa olsun insanlar önlemlere tam uyum gösterirlerse sayıların düşebileceğini öngörüyoruz. Bu nedenle insanları mutlaka bu uyuma davet etmek gerekiyor. Biz bilimsel çözümlerle ilgili mücadeleyi başlattık, yürütüyoruz. Sağlık Bakanlığı da Karadeniz Bölgesi ile alakalı bir araştırma yapıyor. Ülke olarak topyekun, Karadeniz'deki yüksek vaka sayısının nereden kaynaklandığını ortaya koymaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Aydın, bölgedeki insanlara aşıda öncelik verilerek, hassas vatandaş topluluğunun azaltılması, kısıtlamaların arttırılması ve 'tam kapanma' gibi alternatiflerin de çözüm olabileceğini dile getirerek, "Bu önlemlerle vaka sayılarını Türkiye ortalamasının altına düşürdüğümüzde bölgemizde daha güvenli bir iş yapabiliriz. Sonuç olarak topyekun, devlet, millet ve bilim insanları hep birlikte ortak mücadeleye girmek durumundayız." değerlendirmesinde bulundu.