10.08.2021 - 00:47 | Son Güncellenme:
DHA - AA
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli orman yangınlarıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Pakdemirli, "Milas ve Köyceğiz yangınları dışında ülkemizdeki tüm orman yangınları kontrol altına alınmıştır." dedi. Pakdemirli, "Ormanın Kahramanları Milas ve Köyceğiz’de de karadan ve havadan büyük bir özveri ile çalışmalarına devam ediyorlar." mesajını da paylaşımına ekledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da orman yangınlarındaki zararı açıkladı. Çavuşoğlu, "1238 hanede eşya zararı var. Toplam 34 milyon 596 bin liralık zarar tespiti yapıldı." ifadelerini kullandı.
Muğla'da 5 noktada alevlerle mücadele devam ediyor. CNN TÜRK muhabiri Tugay Saday, Muğla'daki yangınlarla ilgili son durumu anlattı. Saday, "Alevlerin, yangının önü kesilmiş şekilde mücadele sürüyor. Mücadele karadan da devam ediyor. Yangın emniyet koridoru açıldı. Onlar da işe yaramış da diyebiliriz, yaşam koridoru sayesinde yangın daha fazla noktaya sirayet etmeden kıstırılmış oldu" dedi.
Muğla'da da alevlerin sonuna geldiğimizi söyleyebiliriz. Şu anda Sesleyen mahallesindeyiz. Önceki gün bu noktada çıkan yangına helikopterler havadan müdahaleye başlamışlardı. Özellikle diğer bölgelerdeki yangınların bitmesiyle hava unsurları bu noktaya kaydırıldı.
Helikopterler adeta burayı otobana çevirmişti diyebiliriz. Çünkü helikopterin biri gidiyor diğeri geliyor, zaman zaman sürü uçuşu da gerçekleştiriliyor. Müdahalelerin sonuç verdiğini söyleyebiliriz. Gece görüşlü helikopterlerin devreye girmesiyle birlikte sonuç verdi. Alevleri uzak noktalardan artık göremiyoruz. Ekipler mücadelesini canla başla sürdürüyorlar. Yangının devam ettiği yerin sol tarafında Yeniköy Termik Santrali vardı. O termik santral artık tamamen güvende diyebiliriz.
Alevlerin, yangının önü kesilmiş şekilde mücadele sürüyor. Mücadele karadan da devam ediyor. Yangın emniyet koridoru açıldı. Onlar da işe yaramış da diyebiliriz, yaşam koridoru sayesinde yangın daha fazla noktaya sirayet etmeden kıstırılmış oldu. İtfaiye uçakları da yoğun müdahalede bulundu. 15 ton kapasiteli bir helikopter çalıştı. Göletler hemen yakın bir noktada bulunuyor.
Muğla genelinde yangınların devam ettiğini söylemiştik. Dalaman'daki yangın kontrol altına alınıp soğutma çalışmaları yapıldı. Datça'da da yangın çıkmıştı, 50 dönümlük alanda etkili olmuştu. Yine o yangın da kontrol altına alındı. Yatağan'da Aydın Çine'de de ekiplerin havadan müdahalesi devam etmekte. Seydikemer'deki yangın da tamamen kontrol altında. Yangının giderek küçülerek dar bir alanda bulunduğunu söyleyelim.
Burası Milas'a bağlı Fesleğen mahallesi. Burada ekipler can siperane şekilde mücadele ediyor. Maske taktık, burada maskesiz nefes almak oldukça güç. Rüzgar da etkili olunca buralar adeta dumanaltı oluyor. Arazözlerin giremediği noktada hortumlara ek yapıldı, hortumlar uzatıldı. Helikopterler de sorti yaparak yangına müdahale ediyor.
Burada çam ağaçlarının yanı sıra makilik alan da var. helikopter su bıraktığında su toprağa kadar gelemiyor, sık bir makilik var. Ağaçların çok sık olduğu bir alan. İtfaiye ekipleri bu noktada yangına müdahale ediyor.
Muğla’nın Milas kırsalında 9 gündür süren orman yangınında Bayırköy Mahallesi’ndeki alevler Yeniköy Termik Santrali’ne 5 kilometre yaklaşınca santralde önlemler arttırıldı. Santralin etrafına çekilen ili kilometrelik hatta su tankerleri, arazöz ve iş makineleriyle yüzlerce personel hazır bekletiliyor.
Santral çevresindeki hattın sağ ve solundaki makilik alan tırpanlandı, bazı ağaçlar da alevlerin önüne geçebilmek için kesildi. Santral çevresinde hendekler kazıldı. Toplumsal olaylara müdahale araçları (TOMA) da santral çevresinde olası yangın tehlikesine karşı hazır bekletildi.
Orman ekipleri yangına set çekerken, alevlerin yüksek kesimlerden aşağılara inmesinin önüne geçilmeye çalışıldı. Yangının 9’uncu gününde alevler Fesleğen Mahallesi ve Yeniköy Termik Santrali hattında devam ederken, alevlere havadan 2 uçak, 5 helikopter; karadan da 50 arazöz, 20 itfaiye aracı ve çok sayıda orman işçisi ve itfaiye eriyle müdahale edildi. Yeniköy Termik Santrali yetkilileri, tedbir amacıyla Belarus’tan büyük ve kapsamlı yangınlarda kullanılan MI-26 tipi bir helikopter kiraladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolü altında operasyona hazır hale getirilen helikopter, dün itibarıyla kullanılmaya başlandı. Gün doğumundan batımına kadar çalışabilen, 15 ton su boşaltma kapasitesine sahip MI-26 helikopterinde 14 mürettebat görev alıyor. Helikopter, 5 Eylül’e kadar hizmet verebilecek. Muğla’da Kavaklıdere ve Menteşe ilçelerinde süren yangınlara da müdahale devam ediyor.
Yatağan Hacıveliler Mahallesi’nde önceki gün başlayan yangına ise ekipler dün havadan ve karadan müdahale etti. Seydikemer ilçesinde çıkan orman yangınıyla mücadele de dün sürdü. Köyceğiz ilçesinde yaklaşık 11 gündür devam eden yangının söndürülmesi için çalışıldı.
Muğla’nın Yatağan ilçesinden Aydın’in Çine ilçesinin Akçaova Mahallesi’ne ulaşan ve rüzgârın etkisiyle yeniden Yatağan ilçesine yönelen orman yangınını söndürme çalışmalarına da havadan da destek veriliyor. Sarp arazide devam eden yangına Orman İşletme Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin müdahalesi güçlükle sürdürüldü.
Çalışmalara gönüllü vatandaşlarla Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı Özel Riskli Arama Servisi’nden 200 kişilik ekip de katkı sunuyor. Ekiplerin çalışmalarına destek veren gönüllüler helikopterlerin su aldığı DSİ’ye ait gölete kendi araçlarıyla çeşitli yerlerden su getiriyor. Vatandaşlardan Mehmet Bozdağ, Akçaova Mahallesi’nde yaşadığını ve 3 gündür devam eden yangın nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını söyledi.
Bozdağ, “Vatandaşımız sağ olsun hepsi de helikopterler su alsın diye gölete sabaha kadar, bidon ve tankerlerle su taşıdılar. Katkımız olabiliyorsa ne mutlu bize” dedi. Bölgede 6 Ağustos Cuma günü öğleden sonra yangın çıkmış, ilk belirlemelere göre 500 hektar alan zarar görmüş, 6 mahallenin belirli bölümleri tahliye edilmişti.
Muğla’nın Dalaman ilçesi Cafer Mahallesi Kuzmuar mevkiindeki kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanlık alanda, dün saat 15.00 sıralarında, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın başladı. Dalaman Havalimanı’nın karşısında yer alan ormanlık alandan yükselen dumanlar nedeniyle olay yerine ekipler sevk edildi. Havadan ve karadan müdahale edilen yangının havalimanına herhangi bir tehdit oluşturmadığı öğrenildi. Ekiplerin yoğun çalışmasıyla kontrol altına alınan yangında 3 hektarlık alan zarar gördü.
Manisa’nın Saruhanlı ve Gördes ilçelerinde çıkan orman yangınları kontrol altına alındı. Saruhanlı’nın Çakmaklı Mahallesi Karatepe mevkisinde dört farklı noktada çıkan orman yangınına orman işletme müdürlüğüne bağlı 10 arazöz ile müdahale edildi. Yangını kontrol altına alan ekipler, soğutma çalışmalarını sürdürdü.
Yangında 24 dönüm ormanlık alan zarar gördü. Gördes’te ise alevler nedeniyle 4 hektarlık alan yandı. Antalya’nın Kaş ilçesinde 5 ayrı noktada çıkan orman yangını söndürüldü. Isparta’nın Sütçüler ilçesinde geçen pazartesi çıkan orman yangını da 7’nci günde büyük ölçüde kontrol altına alındı.
Özellikle Çandır, Kızıllı ve Yıldız mahallelerinde yoğunlaşan alevler, bölgenin sarp ve dik olması nedeniyle müdahalede güçlük yaşanıyordu. Sağanak ile birlikte bu bölgelerde de yangının yayılım hızı düştü. Burada görevli çok sayıda itfaiye aracı Muğla’ya sevk edildi.
Antalya ve Muğla’da yangın söndürme ve soğutma çalışmalarına katılan orman işçileri, botlarını, hortumları yastık yaparak birkaç saat dinlenebiliyor, yemeklerini kısa sürede alevler arasında yiyebiliyor. İşçiler, bu süreçte en fazla ailelerine özlem duyduklarını söylüyor.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Muğla’nın Bodrum ilçesinde turizm sektörü ile Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası ve Denizciler Derneği temsilcileriyle koordinasyon toplantısına katıldı. Yangınların söndürülmesinin ardından hızlı bir şekilde tekrar normal hayata dönüldüğünü başta Türkiye olmak üzere bütün dünyaya anlatmak gerektiğini söyleyen Ersoy, “Bölgeye yapabileceğimiz en büyük yardım normalleşmeye katkı sağlamaktır.
Halkımızdan tek isteğimiz burada normalleşme süreci gereği yemek yemeleri, konaklama ve tatil planlarını buralarda yapmalarıdır” dedi. Bir gazetecinin “İptallerle ilgili gelişme var mı?” sorusuna Ersoy, “Yangın sırasında geçici iptaller oluyor ama rezervasyonlar akmaya devam ediyor. Yangının sönmesiyle birlikte iptallerin azaldığını, rezervasyonların arttığını görüyoruz. Eski düzeye hızlı bir şekilde geleceğini düşünüyoruz. Havalimanındaki varışlarda da hızlı bir artış tekrar başladı. Bölge inşallah hızlı bir şekilde normale dönecek” yanıtını verdi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmaris’te yaptığı açıklamada, “Muğla’daki tüm yangınlarla ilgili durum iyiye doğru gidiyor. Şu anda yerleşim yerlerini tehdit eden bir yangın yok” dedi. 2 işçinin uçurumdan yuvarlandığını belirten Pakdemirli, “Helikopterle hastaneye kaldırıldılar. Hayati tehlikeleri yok” diye konuştu. Pakdemirli, Yunanistan’ın uçak talebi olduğunu ifade ederek, “Bunu değerlendirmeye çalışıyoruz. Bizdeki yangınların hafiflemesiyle beraber eğer sağlayabileceksek bunu da Yunanistan’a sağlıyor olacağız” dedi.