12.01.2021 - 15:10 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Bütün gözlerin çevrildiği Rusya'nın başkenti Moskova'daki zirvede anlaşma imzalandı, liderler yan yana kameraların karşısına geçip ortak bildiriyi resmen ilan ettiler.
Rusya lideri Vladimir Putin, Azerbaycan lideri İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, silahların sustuğu 10 Kasım'dan sonra ilk kez bir araya geldiler.
Putin misafirlerini sarılarak karşıladı, Aliyev ve Paşinyan ise el sıkışmadı. Yaklaşık dört saat süren randevunun ardından Putin misafirleriyle ikili görüşmeler de yaptı.
Bildiriye göre, Dağlık Karabağ'da inşaat, ekonomik ilişkiler ve altyapı projelerini geliştirmek için somut adımlar atmak üzere üç ülkenin hükümet başkanlarının başkanlık ettiği bir çalışma grubu oluşturuluyor.
Bildiriyi açıklayan Rusya lideri Putin, "Bugünkü toplantıyı özellikle önemli ve faydalı buluyorum, çünkü bölgedeki durumun gelişmesi için konuşup ortak bir anlaşma imzalayabildik" ifadesini kullandı.
İlham Aliyev ise, "Bütün bunlar, Vladimir Putin'in bir zamanlar söylediği gibi, Dağlık Karabağ sorununun geçmişte kaldığını ve gelecek hakkında düşünmemiz gerektiğini gösteriyor" dedi.
Aliyev ayrıca, Azerbaycan'ın Türkiye ve İran sınırındaki Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile ilk kez bir demiryolu bağlantısına sahip olacağını söyledi.
Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise, üçlü zirvede esir askerler sorununun çözülemediğini söyledi. Savaş esirlerini en hassas ve acı verici sorun olarak Paşinyan, ayrıca Dağlık Karabağ'ın statüsünün de çözülmesi gerektiğini savundu.
9 Kasım'daki yenilgi anlaşmasından bu yana muhalifler tarafından istifası Paşinyan, Erivan'dan Moskova'ya protestoların gölgesinde ulaşabildi.
Yeni anlaşma açıklanırken yine Erivan'da gösteriler vardı. Protestocular arasında ise, Paşinyan'ın sözcüsü Mane Gevorgyan'ın olduğu görüldü.
Başkent Erivan'daki öfkeli Ermeni göstericiler, ayrıca Rusya lideri Putin'i hedef alan ve İngilizce küfürlerin yer aldığı pankartlar da taşıdı.
Dağlık Karabağ için varılan yeni anlaşmanın hayal kırıklığı, bugün Ermenistan yerel medyasına yansıdı. Zhoghovurd gazetesi, savaş esirleri sorununun çözülemediğine vurgu yaptı.
Gazeteye konuşan Rus siyasi analist Stanislav Pritchin, Moskova'daki randevunun öneminin altını çizdi ve Rusya'nın arabuluculuğu olmadan bir ilerleme sağlanamayacağını savundu.
Zhanamak gazetesi ise, "Moskova'daki zirve Ermenistan'ın temel problemlerini çözmedi, Paşinyan'ın kendi ajandasındaki çözümler başarısız oldu" ifadesine yer verdi.
Ermenistan medyası ayrıca, cephe hatlarında devam eden arama operasyonlarında 10 Ermeni askerinin daha cesedine ulaşıldığını sayfalarına taşıdı.
Moskova ve Erivan'da bunlar yaşanırken, Ermenistan'ın bile tanımadığı kağıt üstündeki Dağlık Karabağ'ın başkenti Hankendi'de silah sesleri duyuldu.
Hankendi'nin dış mahallelerinden arka arkaya ateş açıldığını önce Rus RIA Novosti yayın organı duyurdu, hemen ardından aynı bilgi hem Ermenistan hem de Azerbaycan yerel medyasına yansıdı.
Bazı Ermeni internet siteleri, Moskova'daki randevuyla aynı gün gece yarısı duyulan silah seslerinin bir 'provokasyon' olabileceğini yazdı. Bazı siteler Azerbaycan tarafının ateş açtığını ileri sürdü.
Gerçek kısa sürede ortaya çıktı, Ermeni yetkililer ise birçok sarhoş Hankendi sakikinin gece yarısı havaya ateş açtığını ve hepsinin gözaltına alındığını açıkladı.
9 Kasım tarihinde imzalanan tarihi anlaşmayla, Azerbaycan yaklaşık 30 yıldır Ermenistan işgali altındaki topraklarının büyük çoğunluğunu resmen geri aldı. Ağdam, Kelbecer ve Laçın çevresindeki işgalci Ermeniler 1 Aralık 2020 tarihine kadar çekildi, Azerbaycan askerleri bölgeye yerleşti.
Anlaşmayla Dağlık Karabağ'daki çatışma hatlarına 1960 Rus barış gücü askeri yerleştirildi, Ermenistan ve Hankendi arasındaki Laçın Koridoru'nun güvenliği de Ruslar tarafından sağlanıyor.
Türkiye ise anlaşmanın gereği olarak Rusya'yla birlikte Dağlık Karabağ sınırında kurulan ateşkes gözlem merkezinde askerleriyle yer alıyor.