29.04.2024 - 17:20 | Son Güncellenme:
Şekerli gıdalar çocukların hafızasında sandığınızdan daha fazla yer ediyor olabilir. Beyin gelişimi çocukluk ve ergenlik süreci boyunca devam eder. Çocukların şeker tüketmesi ise hafıza sürecinde etkili olan hipokampus bölgesine olumsuz etkiler veriyor.
Bulgulara göre şeker yalnızca hafızayı olumsuz etkilemiyor. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini de kısıtlayabiliyor. Bağırsakta oluşan bakteri değişikliği, bağışıklık sistemiyle doğrudan ilişkili bir durumdur. Şeker, gıdalarda farklı formlarda bulunur. Ancak her çeşidi bazı risklere yol açabilir.
Paket şekerlerin içinde genellikle vücuda zarar veren birçok farklı madde bulunur. Şekerli içeceklerden alınan şeker miktarı, günlük kalori hesaplamalarının dışında tutulabilir. Bu da yalnızca obeziteye değil, çocukların başarısına kadar etki edebilir.
Çocukluk döneminde aşırı şekerli besinler tüketmek yetişkinlik sürecinde olumsuz etkilere neden olur. Araştırmalara göre ergenlik döneminde günlük olarak tüketilen tatlandırıcı içecekler, yetişkinlikte öğrenme ve hafıza görevlerini olumsuz etkiliyor.
Aynı zamanda şeker tüketimi bağırsaktaki parabacteroides bakterisinin artmasına neden olur. Bu bakteri seviyesi artıkça hafıza fonksiyonları zayıflamaya başlar. Erken yaşlarda aşırı şeker tüketimi, bakterilerinin artışına yol açarak hafızayı olumsuz etkiler.
Çocuğunuzu erken yaşlardayken şekerden olabildiğince uzak tutun. Belirli zaman aralıklarında yeteri kadar şeker tüketmesi normal olabilir. Ancak fazlası, ileride yaşayabileceği sağlık sorunlarına yol açabilir. O nedenle dikkatli davranmakta fayda var.