14.08.2024 - 18:20 | Son Güncellenme:
Buğdaygiller ailesinden gelen mısırın vatanının Orta ve Güney Amerika olduğu tahmin ediliyor. 7000 yıl öncesinden günümüze gelen mısır dünya genelinde zevkle tükettiğimiz ve her alanda kullandığımız besinlerden biri olmuştur. Peki, bu lezzetli mısır taneleri neden patlıyor hiç düşündün mü? Aslında sorunun cevabı, yine mısırın kendisinde saklı.
Patlamış mısır, özel bir mısır türü olan cin mısırından (zea mays everta) yapılır. Bu mısır taneleri diğer mısırlardan daha sert ve küçüktür. Patlamanın sırrı da aslında bu özel yapıdadır. Bu mısır tanelerinin dış kısmında sert bir kabuk bulunur. Bu kabuğun altında ise yoğun bir nişasta tabakası vardır. Mısır ısıtıldığında, içindeki su buharlaşır ve nişasta jel gibi bir karışım oluşturur. Mısır taneleri ısındıkça, içindeki su buharı ve nişasta, kabuk içinde yoğun bir basınç oluşturur. Basınç arttıkça, kabuk dayanamaz ve mısır patlar! Sonrasında o lezzetli koku tüm evi sarmaya başlar.
Mısır tanelerinin içindeki beyaz nişasta dışarı çıkar ve mısırın hacmi 30-50 katı kadar büyür. Patladıktan sonra kocaman kocaman olmaları işte böyle gerçekleşirmiş aslında. İlginçtir ki, eğer ki mısır tanesinin üstünde bir delik varsa ve o mısır tanesi ısıtılmışsa, o mısır tanesi bir daha patlamazmış. Çünkü içindeki su buharı dışarı çıkarmış ve o mısır tanesinde, mısırın patlamasına yol açan basınç seviyesi oluşmamış demekmiş.
Aldıkları şekillere göre patlamış mısırlar isimlendirilir. Bu patlamış mısırlar iki gruba ayrılır: Kelebek ve Mantar. Patlamış mısırlar eğer düzensiz bir biçimde açılıyorsa “Kelebek” ismini alırlar. Eğer tamamen açılmayıp, şekli topa benziyorsa bu patlamış mısırlar da mantar ismini alır. Patlamış mısırlarda genellikle kelebek tip görülür. Mantar tipinde patlamış mısırlar ise şekerlemelerin vazgeçilmezi olur.
Bu arada mantar çeşitlerinden bahsetmişken şunu da söyleyelim. Eğer klasik patlamış mısırlardan sıkıldıysan çikolatalı patlamış mısır, karamelli patlamış mısır, baharatlı patlamış mısır, parmesan peynirli patlamış mısır gibi alternatifleri de tadabilirsin.