28.05.2021 - 14:38 | Son Güncellenme:
MHRS aşı randevusu oluşturma ekranı vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Bu akşam gerçekleştirilecek olan koronavirüs bilim kurulu toplantısının hemen ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada 50 yaş üstü vatandaşların 1 Haziran'dan itibaren MHRS üzerinden aşı randevusu alabileceğinin müjdesini verdi.Son olarak 50-55 yaş arası vatandaşların aşılama çalışmalarının ardından sağlık çalışanlarının eşleri aşılanmaya başlanmıştı. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Bilim Kurulu Toplantısı'na online olarak katılan BioNTech CEO'su Uğur Şahin, Türkiye ile 120 milyon doz aşı konusunda anlaşma sağlandığı ve ilk sevkiyatın Mayıs ayı sonu Haziran başında gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Bu açıklamaların ardından bugün BioNTech aşısının ilk sevkiyatı Ankara'ya indi. Peki MHRS üzerinden koronavirüs aşı randevusu nasıl alınır? İşte aşı randevusu oluşturma ekranı...
Vatandaş, "Aşı durumunu" e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj (SMS) göndererek öğrenir. Aşı yapılacak grupta yer alıyorsa randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirilir. Tarih ve saat aralıkları seçilerek randevu işlemi tamamlanır. Randevu işlemi sonucunda vatandaşa Kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılır, Randevu bilgileri e-Nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebilir.
Aşı uygulayacak sağlık personeli "Aşıla" uygulamasından vatandaşın sorgulamasını yapar. Uygulama üzerinden uygulanacak olan aşının barkodu okutulur ve kaydedilir. Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra aşı uygulanır.
Aşıyı uygulayan sağlık personeli vatandaşın 2. doz randevusunu oluşturur. 2. doz için oluşturulan randevu bilgileri vatandaşa kısa mesaj (SMS) ile iletilir. Vatandaşı elektronik aşı kartına e-Nabız ve Hayat Eve Sığar uygulamalarından ulaşabilir.
Öncelikli gruptaki vatandaşların aşılanması için randevular, "mhrs.gov.tr", "enabiz.gov.tr" siteleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi, e-Nabız mobil uygulamaları ile "Alo 182" hattı üzerinden alınabiliyor. Tüm randevu bilgileri hem e-Nabız’da hem de vatandaşın cep telefonuna gelen kısa mesajda yer alıyor.
Vatandaş, randevusu ile hekime gittiğinde hekimler “AŞILA” mobil uygulamasını kullanarak, vatandaşın T.C. Kimlik numarası, randevu barkodu, randevu numarası ya da randevu listesi içerisinden kişi bilgilerine erişip sorgulama yapabiliyor. Böylelikle sorgulanan kişiye ait bilgiler görüntüleniyor. Ardından uygulayacağı aşının QR kodunu uygulama üzerinden okutarak, hem aşıya ait bilgileri kaydediyor, hem de aşının uygunluğunu kontrol ediyor. Hekim QR kodu okuttuğunda aşının saklama koşulları, soğuk zincir doğrulaması Aşı Takip Sistemi üzerinden sorgulanıyor, uygunsa aşı yapılıyor, değilse işlem iptal ediliyor.
Hekim kaydı tamamlayıp vatandaşa aşıyı uyguladığında vatandaşın hem telefonuna kısa mesaj bilgilendirmesi yapılıyor, hem e-Nabız hesabındaki “Elektronik Aşı Kartı”na kaydediliyor, hem de Hayat Eve Sığar hesabına gönderiliyor.