Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
  • Pembenar
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
GündemKonya'daki obruk sayısı 600'den 2 bine yükseldi
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerGündem Haberleri

Konya'daki obruk sayısı 600'den 2 bine yükseldi

07.12.2021 - 12:56 | Son Güncellenme: 07.12.2021 - 13:01

İHA

#konya ovası#2 bin#Prof. Dr. Fetullah Arık
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Konya’da yer altı sularının çekilmesi ve toprağın yer altına çökmesiyle meydana gelen obrukların sayısı yapılan son araştırmalara göre 2 bine ulaştı. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, "Günümüzde olan obrukların büyük bir çoğunluğu yer altının düşümüne de bağlı olarak tarım alanları, yerleşim alanları gibi daha çok risk oluşturacak noktalara doğru gelmeye başladı” dedi.

1/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Konya'nın Karapınar ilçesi ve çevre ilçeler ile illerde obrukların oluşumu her geçen gün daha da artıyor. Obruk oluşan bölgelerde araştırma yapan AFAD ve Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü iş birliği yaparak obrukların oluşumu ve alınabilecek önlemler hakkında çalışmalar yapmaya devam ediyor.

2/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Yapılan çalışmalarda Konya genelinde farklı noktalarda oluşan irili ufaklı obruk sayısının 2 bine ulaştığı tespit edildi. Çalışmalar sırasında obrukların büyük bir çoğunluğu yer altının düşümüne de bağlı olarak tarım alanları, yerleşim alanları, enerji yatırım alanları gibi daha çok risk oluşturacak noktalarına doğru ilerlediği raporlandı.

3/182021 YILI SONUNA DOĞRU 2 BİNE YAKIN OBRUK OLDU

"2021 YILI SONUNA DOĞRU 2 BİNE YAKIN OBRUK OLDU"

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Konya’daki obruk alanlarının tespit edilmesi için bir projemiz var.

4/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

AFAD ile Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama Araştırma Merkezi olarak geçtiğimiz yıl yapmış olduğumuz ölçümlerde Karapınar ilçesinde 600 obruk tespit edilmişti. Bu yıl Halkapınar, Ereğli, Emirgazi, Çumra, Karatay ve Selçuklu ilçesinin önemli ölçüdeki yerlerinde çalışmalarımızı gerçekleştirdik.

5/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Bu çalışmalar neticesinde kuyu şeklinde çöken obrukların yanı sıra yüze oturma derinlikleri 20 ile 30 santimetreden başlayan bir ve bir buçuk metreye kadar giden yüzeyde yarılma şeklinde izlenimleri çok sayıda yüzey deformasyonlar ölçtük.

6/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Toplam sayıda 2021 yılı sonuna doğru 2 bine yakın obruk oldu. Özellikle bazı bölgelerde toplu olarak yoğun bir çökme yapıların olduğunu gözlemledik” dedi.

7/18OBRUKLAR DAHA ÇOK RİSK OLUŞTURACAK NOKTALARA GELMEYE BAŞLADI

OBRUKLAR DAHA ÇOK RİSK OLUŞTURACAK NOKTALARA GELMEYE BAŞLADI

Son oluşan obrukların ilçelere yakın alanlarda oluştuğu ve riskin arttığını anlatan Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, şöyle devam etti: "Geçmişte yer altı su seviyeleri yüksekken daha yüksek dağlık alanlarda falan meydana geliyordu.

8/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Günümüzde olan obrukların büyük bir çoğunluğu yer altının düşümüne de bağlı olarak tarım alanları, yerleşim alanları, enerji yatırım alanları gibi daha çok risk oluşturacak noktalara doğru gelmeye başladı.

9/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Son birkaç yıl içerisinde oluşan obrukların, önemli bir bölümü gerek tarım alanlarında gerek yerleşim alanlarının orada yayla diye tabir edilen küçük yerleşim yerleri var, bu yerleşimlerin ortasında obruk meydana gelebiliyor. Hatta evlere, araçlara, ağıllara zarar veren obruklar var. Ama şu ana kadar çok şükür can kaybı yok."

10/18KONTROL EDEBİLECEĞİMİZ EN ÖNEMLİ FAKTÖR, YOĞUN YERALTI SUYU KULLANIMI

"KONTROL EDEBİLECEĞİMİZ EN ÖNEMLİ FAKTÖR, YOĞUN YERALTI SUYU KULLANIMI"

Bölgedeki bu doğal olayla ilgili önlem konusunda bilgi veren Prof. Dr. Fetullah Arık, "Sadece Konya’ya özgü değil obruk oluşumu. Memleketin birçok yerinde oluşuyor. Ama Konya’daki obrukların temel oluşum nedeni; suyla karşılaştığı zaman çözünebilir kayalar, yeraltı suyunun varlığı, hidro kimyasal ve yapısal jeolojik özelliklerdir. Dolayısıyla bunlarla ilgili doğal jeolojik süreçler olduğu için önlem alma şansımız yok.

11/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Buradaki yapıyı değiştiremiyoruz ama yeraltı su seviyesini değiştiren önemli faktörlerden bir tanesi de havza içerisindeki çok yoğun yeraltı suyu kullanımı. Havza çevresindeki belgeli 30-35 bin kuyuya karşılık bunun 3 katı kadar belgesiz kuyu var. Bu belgesiz kuyularda ne kadar su ürettikleri ile ilgili veriler mevcut değil. Bilinen en önemli veri yeraltı su seviyesinin her geçen yıl düşmeye devam ettiği.

12/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

1960’lı yıllardan itibaren santimetreyle ifade edilen düşümler, 2000’li yıllardan sonra yarım metre-1 metre seviyesinde, 2010’lardan sonra da 1,5-2 metre seviyesindeyken sadece 2021 yılında bazı gözlem kuyularında 20 metrenin üzerinde yeraltı su seviyesinde düşümler var.

13/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Bu düşümler neticesinde su-kayaç etkileşiminin yoğun olduğu bölgeler daha aşağı kotlara düşüyor. Böylece yerleşim alanlarını daha ciddi bir şekilde tehdit ediyor. Burada jeolojik, iklimsel koşulları değiştirme şansımız yok.

14/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Kontrol edebileceğimiz en önemli faktör, yoğun yeraltı suyu kullanımının biraz daha düzenli hale getirilebilmesi. Bunun için de hepimize ortak görevler düşüyor" ifadeleri kullandı.

15/1820 METRELİK DÜŞÜŞÜN TEMEL NEDENİ YAĞIŞLARIN ÇOK ÇOK AZ OLMASI

"20 METRELİK DÜŞÜŞÜN TEMEL NEDENİ YAĞIŞLARIN ÇOK ÇOK AZ OLMASI"

Prof. Dr. Arık, Konya kapalı havzasının akarsuyunun olmadığını kaydederek, "Dışarıdan gelen herhangi bir destek yok. Konya kapalı havzasında su varlığı doğrudan yağışlara bağlı. Kapalı havzanın içerisindeki dağlık alanlardan havzaya doğru gelen sular ve yağışlar bu havzanın su kaynaklarını oluşturuyor.

16/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Son yıllarda yoğun bir şekilde yapmış olduğumuz dağlık alanlardaki barajlar, göletler, havzaya gelen su beslenme açısından biraz olumsuzluklar içeriyor, bölgelere faydalı olsa da. Havzanın içerisindeki yağışlar da Türkiye’deki genel iklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak oldukça düşmüş vaziyette.

17/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Biraz önce ifade ettiğimiz 20 metrelik düşüşün temel nedeni aslında bu yılki yağışların çok çok az olması. Hem 2020 yılında, hem de 2021 yılında yağışlar çok düştüğü için doğal olarak yeraltı seviyesi de daha çok düşüyor ve obruk oluşumu da artıyor" diye anlattı.Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, "Konya kapalı havzasındaki bu sene gözlemlemiş olduğumuz birçok yüzey yarıkları var.

18/18Konyadaki obruk sayısı 600den 2 bine yükseldi

Oldukça da endişe veriyor. Bunların oluşma nedenlerinden bir tanesi devam eden çökme hareketi artı aşırı yeraltı suyu kaybı gerçekleştiği için de orada meydana gelmiş olan bir düşmelerden kaynaklı. Dolayısıyla Konya kapalı havzasında olumsuzluk birden fazla olarak etki ediyor. Zaten bu havzanın kenarındaki faylara bağlı olarak zaman zaman orta büyüklükteki depremler de meydana gelebiliyor. Bu 50 kilometrelik Konya fay zonunun parça halinde kırılması neticesinde, deprem büyüklüğü biraz daha fazla olacaktır" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR
Tarihi müjdeyi Bahçeli ile birlikte vereceğiz’
'Tarihi müjdeyi Bahçeli ile birlikte vereceğiz’
Osimhende mutlu sona yakın Ödeme planı belli oldu
Osimhen'de mutlu sona yakın! Ödeme planı belli oldu
Tolgahan Sayışmandan takipçilerine önemli uyarı Çocuklarınıza dikkat edin
Tolgahan Sayışman'dan takipçilerine önemli uyarı! 'Çocuklarınıza dikkat edin'
Mevduatta parası olanlar dikkat Vergi adımı sonrası getiriler düştü: Faizlerle ilgili yeni tahmin
Mevduatta parası olanlar dikkat! Vergi adımı sonrası getiriler düştü: Faizlerle ilgili yeni tahmin
EN ÇOK OKUNANLAR
Altın fiyatları bugün ne kadar 10 Temmuz gram, çeyrek, yarım, tam altın fiyatları alış - satış güncel liste
Altın fiyatları bugün ne kadar? 10 Temmuz gram, çeyrek, yarım, tam altın fiyatları alış - satış güncel liste
6 AYLIK ZAM ORANI 15,57 | 2025 TEMMUZ ZAMLI MEMUR MAAŞ TABLOSU | Polis, Öğretmen, Hemşire, Doktor, Araştırma Görevlisi zamlı yeni maaş tablosu Memur ve memur emeklisi maaş farkları ne zaman ödenecek
6 AYLIK ZAM ORANI 15,57 | 2025 TEMMUZ ZAMLI MEMUR MAAŞ TABLOSU | Polis, Öğretmen, Hemşire, Doktor, Araştırma Görevlisi zamlı yeni maaş tablosu! Memur ve memur emeklisi maaş farkları ne zaman ödenecek?
LGS TERCİH ROBOTU 2025 | LGS tercih ekranı açıldı mı MEB E-OKUL LGS tercih robotu ne zaman açılacak
LGS TERCİH ROBOTU 2025 | LGS tercih ekranı açıldı mı? MEB E-OKUL LGS tercih robotu ne zaman açılacak?
KPSS Lisans Başvurusu İçin Son Gün Geç başvuru ne zaman yapılacak 2025 KPSS başvuru ücreti ve başvuru ekranı
KPSS Lisans Başvurusu İçin Son Gün! Geç başvuru ne zaman yapılacak? 2025 KPSS başvuru ücreti ve başvuru ekranı
Yazarlar
Tunca Bengin
Tunca BenginMayınlara dikkat!..
Melih Aşık
Melih AşıkNELER OLUYOR?
Hakkı Öcal
Hakkı ÖcalPortreler galerisi...
Ali Eyüboğlu
Ali EyüboğluTürkan Şoray’ın 60 yıllık travması
Eren Aka
Eren AkaTBB’de seçim görünüyor!
Çağdaş Ertuna
Çağdaş ErtunaBengi Ünsal, JW Anderson’ın yüzü oldu
Osman Gençer
Osman GençerAyayorgi’nin gözyaşları
Prof. Dr. Mahmut Özer
Prof. Dr. Mahmut ÖzerYapay Zekâ Bağımlılığı Eleştirel Düşünmeyi Zayıflatıyor mu?
Gözden Kaçmasın
İspanyada işletme sahibi İsraillileri restoranından kovdu
İspanya'da işletme sahibi İsraillileri restoranından kovdu!
Savaşta bir ilk: Ukrayna’dan Rus dronlarına karşı balık ağı
Savaşta bir ilk: Ukrayna’dan Rus dronlarına karşı 'balık ağı'
Trumptan ana dili İngilizce olan Liberya liderine tarihi gaf Konuşmayı nereden öğrendiniz
Trump'tan ana dili İngilizce olan Liberya liderine tarihi gaf! 'Konuşmayı nereden öğrendiniz?'
Aliyev ve Paşinyan Abu Dabide buluştu
Aliyev ve Paşinyan Abu Dabi'de buluştu
Önerilen Haberler
15 Temmuz gazisi: Vatan ve bayrak için bir kere değil, bin kere ölürüm
15 Temmuz gazisi: Vatan ve bayrak için bir kere değil, bin kere ölürüm
Almanyadan gelen gurbetçinin otoyolda verdiği tuvalet molası sonu oldu
Almanya'dan gelen gurbetçinin otoyolda verdiği tuvalet molası sonu oldu
Aralarında ünlü markalar var Ticaret Bakanlığı toplatma kararı aldı
Aralarında ünlü markalar var! Ticaret Bakanlığı toplatma kararı aldı
Kuzey Marmara Otoyolunda feci kaza 2 kişi öldü
Kuzey Marmara Otoyolu'nda feci kaza! 2 kişi öldü
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
  • Haberler
  • Son Dakika Haberleri
  • Gündem Haberleri
  • Spor Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Magazin Haberleri
  • Otomobil Haberleri
  • Teknoloji Haberleri
  • Eğitim Haberleri
  • Gazete Haberleri
  • Yerel Haberler
  • Seçim Sonuçları
  • Künye

Pembenar

  • Astroloji
  • Rüya Tabirleri
  • Burç Uyumu
  • Yükselen Burç
  • Gebelik Hesaplama
  • Yemek Tarifleri
  • Çorba Tarifleri
  • Kek Tarifleri
  • Kurabiye Tarifleri
  • Tatlı Tarifleri
  • Pasta Tarifleri
  • Kahvaltı Tarifleri

Uzmanpara

  • Altın Fiyatları
  • Canlı Borsa
  • Döviz Kuru
  • Kripto Para
  • Gram Altın
  • Yarım Altın
  • Çeyrek Altın
  • Dolar Kuru
  • Euro Kuru
  • Döviz Çevirici
  • Yüzde Hesaplama
  • Altın Hesaplama
  • KDV Hesaplama
  • Yaş Hesaplama
  • Zam Hesaplama
  • Kredi Hesaplama
  • Metrekare Hesaplama
  • 2025 Milli Piyango Sonuçları
  • 2025 Ramazan Ne Zaman
  • 2025 İstanbul İmsakiye
  • Güzel Sözler
  • Puan Durumu
  • Ramazan
  • Sigorta
  • Namaz Vakitleri
  • Hava Durumu
  • Hız Testi
  • Ayetel Kürsi
  • Rüya Tabirleri
  • Burçlar
  • Instagram Dondurma
  • Instagram Silme
  • Daha Fazla
    • E Okul
    • Türkiye Haritası
    • Yasin Suresi
    • E Devlet
    • Saatlerin Anlamı
    • Marmaray Durakları
    • Metrobüs Durakları
    • Soğuk Espriler
    • Kız İsimleri
    • Erkek İsimleri
    • Bebek İsimleri
    • Deprem Haberleri
    • Kapalı Çarşı Altın Fiyatları
    • Ankara Seçim Sonuçları 2024
    • İzmir Seçim Sonuçları 2024
    • Bursa Seçim Sonuçları 2024
    • Antalya Seçim Sonuçları 2024
    • Konya Seçim Sonuçları 2024
    • Adana Seçim Sonuçları 2024
    • 2018 Seçim Sonuçları
    • 2023 Seçim Sonuçları
    • 2019 Yerel Seçim Sonuçları
    • 2014 Yerel Seçim Sonuçları
  • Oyun
  • Çocuk
  • Nasrettin Hoca Fıkraları
  • Ateş ve Su
  • Atasözleri
  • Daha Fazla
    • Masal Oku
    • Boyama Sayfası
    • Bilmeceler
    • Tekerlemeler
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik