TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi
.
1/17
Pol Pot önderliğinde 1975 yılında Kamboçya'da iktidara gelen Kızıl Kmerler, tarihin en büyük katliamlarından birini yaptıkları ülkeyi bilinen tabiriyle bir "ölüm tarlası"na dönüştürdü.
2/17
1967 yılında lideri olduğu Kızıl Kmerler ile birlikte hükümete karşı silahlandı. Ülke tarihi için adeta bir dönüm noktası olan 1975'de Kızıl Kmerler, başkent Phnom Penh'i aldı. Kamboçya'nın dünya ile bağlantısı kesildi. 5 Ocak 1976'da Demokratik Kamboçya adı altında iktidarların oluşturdular. Pol Pot da ülke halkını 'ehlileştirmek' için gerekli gördüğü uygulamalarına başladı.
3/17
Silah zoruyla ele geçirdikleri 4 yıllık iktidar boyunca Kamboçya halkını ‘köylü sosyalist’ bir topluma dönüştürmek için tüyler ürpertici yöntemlere başvurdular.
4/17
İktidara geldikten birkaç gün sonra Kızıl Kmerler Amerikalıların şehri bomba yağmuruna tutacağını bahane göstererek halkın hiçbir eşya almadan şehri terk etmelerini ve şehir dışındaki tarlalara gitmeleri gerektiğini anons etti.
5/17
Başkent halkı, kırsal alanlara çekilerek, zorlu bir çiftçilik eğitimine tabi tutuldu. Elleri nasırlı olmayanlar, gözlük kullananlar entelektüel oldukları gerekçesiyle eğitim kamplarına gönderilerek "halklaştırıldılar". Sonraki 4 yıl içinde geniş çaplı bir "uygulamalar" paketi yürürlüğe konuldu:
6/17
Fakat tahmin ettiğiniz gibi ABD saldırısı hiç gerçekleşmedi…Ve Pol Pot hedeflediği sistem için harekete geçti. Gazete ve dergiler kapatıldı. Merkez bankası dahil bütün bankalar kapatıldı.
7/17
Geleneksel değerleri değiştirmeye kararlı Kızıl Kmerler, yüzde %95'i budist olan ülkede tapınakları da kapatmaya başladı. Aydın ve entelektüel kabul edilenler içinde sayısız insan öldürüldü. Din adamları, profesörler, gazeteciler, yazarlar, diplomatlar, öğretmenler… Daha sora dünya bütün bu olan biteni ‘okuma yazması olan, eli kalem tutan herkesin ağır işkencelere maruz kaldı ve katledildiği bir dönem’ olarak öğrenecekti.
8/17
Kırsal bölgelere gönderilenler tarlalarda çalışmaya zorlandı. Buradaki yaşam koşulları da pek çoğunun ölümüne neden olacaktı. Bir filme de adını veren ‘ölüm tarlaları’ adının kaynağını da bu uygulama oluşturdu.
9/17
Vietnam'ın ülkeyi işgal etmesiyle birlikte Pol Pot ve Kızıl Kmerler rejimi sona erdi. Yaklaşık 45 ay içinde nüfusun yarısını katleden Kızıl Kmerler, Vietnam'a karşı direnemedi ve Tayland'a kaçtı.
10/17
Günümüzde ise bu acılı karanlık geçmişin izlerini şehrin 15 km kuzeybatısında olan Ölüm Tarlaları’nda görmek mümkün.
11/17
Korunan bölgeyi gezenler hala kemik parçaları ve insanlardan geriye kalanları görebiliyor.