29.11.2020 - 17:41 | Son Güncellenme:
Euronews
İngiltere'nin başkenti Londra'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınan önlemleri protesto etmek için gösteri düzenlendi.
Polisin müdahale ettiği gösteride en az 150 kişi gözaltına alındı.
Metropolitan Polisi, Kovid-19 önlemleri ve aşı karşıtı "StandUpX" grubunun cumartesi günü Londra'nın çeşitli bölgelerinde başlattığı ve yerel saatle 20.00'ye (TSİ 23.00) kadar süren gösteriye ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.
Açıklamada, grubun toplanmasını önlemek ve insanları eve gitmeye teşvik etmek için bir dizi erken müdahalede bulunulduğu kaydedilidi.
Kovid-19 önlemlerini ihlal etmek, polise saldırmak ve uyuşturucu bulundurmak suçları kapsamında en az 150 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Baş komiser Stuart Bell, "Bu, Metropolitan, Londra şehir ve İngiliz ulaşım polisleri için zorlu bir gündü.
Gözaltılar, eylemcilerin kasıtlı olarak kanunları çiğnemelerinin, memurlarımızı saldırmalarının ve trafiği kesintiye uğratmalarının bir sonucudur." ifadesini kullandı.
Covid-19 önlemleri ve aşı karşıtı "StandUpX" üyeleri, öğle saatlerinde Londra'nın farklı bölgelerinde bir araya gelmişti.
Polis, ulusal karantina nedeniyle gösteri yasağı olmasına rağmen bir araya gelen gruba müdahalede bulunmuştu. Grubun son aylarda düzenlediği değişik gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.
İngiltere’de Başbakan Boris Johnson, muhafazakar milletvekili Nadhim Zahawi’yi Covid-19 ile mücadelede ülke genelinde geniş çaplı başlatılacak aşı kampanyasından sorumlu bakan tayin etti.
İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu Pfizer ve BioNTech firmalarıyla, Oxford Üniversitesi’nin AstraZeneca ile geliştirdiği aşılardan birisini, güvenlik ve etkili olma durumlarına göre seçme aşamasında.
The Guardian, gazeteci hastanelere, Pfizer’in geliştirdiği aşının ilk dozlarını gerekli onayının gelmesi halinde aralık ayı başında gönderileceğini yazdı.
İngiltere’de aşı için öncelik sağlık sektörü çalışanlarıyla, yaşlılar yurdunda bulunanlara verilecek. Daha sonra yaşı 80’nin üzerindekilere aşı için öncelik verilecek.
İngiltere, Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği ve 20 milyona yetecek 40 milyon doz için sipariş verdi. Londra, Oxford/AstraZeneca firmasını geliştirdiği aşı için ise 100 milyon doz için siparişte bulundu.
Hükümet, ilk etapta aşı geliştiren 7 şirketten 67 milyona ulaşan nüfusu için 355 milyon doz satın almak anlaşma sağladı.
BioNtech ve Moderna aşıları RNA tabanlı, Sputnik V ve Oxford/Astrazeneca aşıları da viral vektör tabanlı aşılar.
Viral vektör aşıları, geleneksel aşılarda olduğu gibi üretim aşamasında canlı bir hücreye ihtiyaç duyduğu için hammadde gereksinimi iki katına çıkıyor.
RNA aşıları ise kısa zamanda daha fazla üretim yapılabilmesine olanak sağlayacak bir teknolojiye sahip.
Bu aşılarla ilgili ikinci kritik farklılık da dağıtım ve depolama esnasında ihtiyaç duyulan soğutma gereksinimi. RNA değişken bir yapıda olduğu için, Moderna ve Pfizer aşılarının daha düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmesi gerekiyor.
Normal soğutucularda kısa süre saklanabiliyorlar. Daha uzun süre muhafaza edilebilmeleri için ise eksi 20 ya da eksi 70 santigrat derecede tutulmaları gerekiyor.
Viral vektör aşıları ise, normal saklama koşullarında uzun süre bozulmadan dayanabiliyor.Aşıların arasındaki bir başka fark da maliyetleri. Oxford ve Astrazeneca tarafından geliştirilen aşı doz başına en ucuz fiyatlandırmayı yaptı, ancak bu fiyatlar ülkelerin aşı politikalarına ve nakliye ile ortaya çıkacak ücretlere göre değişebilir.
Aşıların onay alabilmesi için insanlar üzerinde denemelerin gerçekleştirildiği fazlarda etkinliğinin kanıtlanmış olması gerekiyor.
Üçüncü fazda iki gruba ayrılan deneklerin bir kısmına geliştirilen aşı, diğerine de etkisiz bir aşı enjekte ediliyor.
Belli bir süre geçtikten sonra koronavirüse yakalanan deneklerin ne kadarının aşı grubundan, ne kadarının plasebo grubundan olduğuna bakılıyor. Böylelikle aşının ne kadar etki gösterdiği anlaşılabiliyor.
BioNtech aşısının muhafaza edilebilmesi için eksi 70 santigrat derecelik ortamda tutulma gereksinimi bu aşının dağıtımının zorluğu üzerine tartışmaların başlamasına sebep oldu. Ancak görüşlerine başvurduğumuz Cranfield Üniversitesi Lojistik Bölümü Başkanı Michael Bourlakis, bunun aşılamayacak bir sorun olmadığını, lojistik sektörünün böyle zorlukları kolayca aşabilecek tecrübeye sahip olduğunu belirtiyor.
Bourlakis, bilgi teknolojilerinden drone'lara kadar çokça yeniliğin lojistik dünyasına hemen adapte edildiğini ve dünyanın en ücra köşelerine bile soğuk tedarik zinciri ile zaten çeşitli ürünler gönderildiğini söylüyor.