19.08.2024 - 17:17 | Son Güncellenme:
Kelebeklerin yalnızca bir gün yaşadığına dair yaygın bir inanış vardır. Fakat bu bilginin doğruluğu yok. Aslında bu inanışın kökeni mayıs sineklerine dayanır. Mayıs sineği, kelebeğe çok benzer bir yapıya sahiptir ve genellikle kelebeklerle karıştırılır. Ömürleri ise en fazla 1 gündür. Hal böyle olunca, kelebeklerinde 1 gün yaşadığına dair bir inanış, yanlış bir bilgi yayılmıştır.
Kelebekler, türlerine bağlı olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşayabilirler. Evet, her kelebek aynı süre yaşamaz. Türlerine göre ömürleri de değişkenlik gösterebilir. Örneğin Türkiye’de yaşayan Sarı Bantlı Kadife (Nymphalis antiopa) türü, ergin evreye ulaştıktan sonra yaklaşık 10 ay gibi bir süre yaşayabiliyor.
Bir kelebeğin yaşam döngüsünü sadece ergin evreden itibaren ele almak yerine, daha önceki evreleri de sürece dahil ederseniz, çok uzun bir hayat serüvenine sahip olduğunu görebilirsiniz. Zira yumurta, tırtıl, pupa ve ergin kelebek olmak üzere 4 farklı döngüyü yaşıyor. Örneğin pek çok kelebek türü kış mevsimini yumurta formunda ya da koza halinde atlatıyor.
Pupa formundaki bir kelebek, çok düşük sıcaklıklarda hayatta kalmak için yoğun gliserol içerikli doğal bir antifriz üretir. Bu sayede, vücut sıvılarının donma eşiği sıfırın altındaki sıcaklıklara çekilmiş olur, donarak ölmekten kurtulurlar. Tıpkı bir otomobildeki antifriz sıvısının kışın motorun donmasını engellemesi gibi…
Hemen yakınınızda bir çiçek gördünüz. Bir baktınız üstünde renkli, zarif kanatları olan bir kelebek, hem de hiçbir şekilde kaçmıyor. Daha fazla yakınına gitmek istiyorsunuz ve işte o zaman kaçıyor. Peki kaçması neden bu kadar uzun sürdü? Aslında cevap basit, güneş. Kelebekler vücut sıcaklıkları 30 derecenin altındayken uçamıyorlar, zorunda kalmadıkça güneşli alandan uzaklaşmıyorlar. Vücut sıcaklıklarını düzenleyemediklerinden ısınmak için dışa bağımlı yaşıyorlar.
Bazı kelebek türleri de tıpkı kuşlar gibi göç ederler. Amaç ise kışı daha ılıman geçen güneyde geçirmek, bahar da ise kuzeyin yeniden çiçeklenen ve rengarenk olan topraklarına geri dönmekmiş. Ancak ne yazık ki, bu yolculuğu birçok kelebek tamamlayamaz. Yolculuk esnasında yaşanan fırtınalar, avcı kuşların saldırıları, felç durumları ve hatta otomobil çarpmaları birçok kelebeğim ölümüne neden olur.