19.03.2018 - 18:39 | Son Güncellenme:
Onur Binay/milliyet.com.trFacebook'u günümüzde kullanmayanların sayısı oldukça sınırlı. 7'den 70'e çoğu kişi sosyal medyada özgürce dolaşabiliyor.
Beş yıl içerisinde Facebook’a katılmak isteyenler ve kullananların sağlığa zararlı uyarısıyla karşılaşacağı söyleniyor.
Bunun iki ana sebebi var. Bunlardan bir tanesi, birçok dev teknoloji şirketi gibi, sundukları iyiliklerin aslında zarar verici sonuçlar da getirmesi.
Facebook, Hindistan pazarına, yalnızca kendi sosyal ağı üzerinden erişim sağlayan “ücretsiz” bir internet teklifiyle girebileceğini düşünüyordu. Şaşırtıcı bir şekilde, Hindistan'daki tüm taraflarca reddedildi.
Sahte haberleri ve yanlı içerikleri kontrol edememesine rağmen, bu tür mesajlara bağlı reklamlardan kâr elde etmeye devam etti. Dünya çapındaki iki milyardan fazla aylık kullanıcıyı çıkarlarına uygun davranmaya da aslında devam ediyor.
Büyüklüğünün onu koruyacağını inansalar da platform üzerinde küçük çocuklara yapılan taciz hareketleri, pornografik içerikler yer alıyor. Bunların önlenmesi çalışılsa da pek başarılı olamıyorlar.
Bunların dışında Facebook dünyanın her köşesinde ekonomi için de önemli.
Bu nedenle, kullanıcıları eğitmek veya kendisini aşırı düzenleyici incelemeden korumak için bir sağlık uyarısını kabul edebilir.
Geçmişte Microsoft da benzer sebeplerle suçlandı. Ancak kendisini yalnızca bir yazılım şirketi olarak gösterip içeriği tamamen serbest bırakında zamanla bu suçlamalardan kurtuldu.
Facebook bir sosyal medya platformu olduğu için işin içerisinden bu şekilde kurtulamayabilir.
Facebook yasa dışı içeriği engelleyemiyorsa ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin esnekliğini sağlamak için mekanizmalara sahip değilse kullanıcılara, neleri görüntüledikleri ve okuduklarıyla ilgili olası sınırlamaları konusunda bilgilendirme vermesi gerekecek.
Bu adımı atmazsa, uluslararası düzenleyicilerin erişiminin ötesinde internet dünyasında nasıl kalacağını görmek zor.
Ancak, bir sağlık uyarısı taşımak da yeterli olmayacaktır. Facebook, önerisini yeniden tanımlamak için gelecek nesil internet teknolojilerine yönelmelidir. Nihayetinde, Facebook müşterileriyle olan ilişkisini yeniden tanımlamak zorunda kalacak ve bu, onlara içeriğin ve reklamların göründüğü içeriğe dahil olup olmadıkları konusunda daha fazla hak vermeyi içermeli.
Bu, kullanıcılara verilerinin çok daha fazla kontrol edilmesini ve potansiyel olarak kullanıcıların verilerine erişimleri için ödüllendirilmesini gerektirecektir.
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki kişisel verilerin kötü amaçlı kullanıldığına yönelik iddiaların detaylı bir şekilde soruşturulacağını açıkladı. Facebook, Cambridge Analytica adlı şirketin izinsiz şekilde kullanıcı verilerine ulaştığını ve bu nedenle sosyal ağdan men edildiğini duyurmuştu.
Tajani, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin yaklaşık 50 milyon Facebook hesabından veri topladığı, bu verileri ABD seçimleri ve Brexit referandumunu etkilemek için kullandığına ilişkin iddialara değindi.
Tajani, "Facebook kullanıcılarının gizli bilgilerinin kötü amaçlı kullanımına ilişkin iddialar var. Bu vatandaşların özel haklarının ihlali anlamına gelir ve kabul edilemez. AP bu konuyu detaylı bir şekilde soruşturacak ve sorumluluğu bulunan dijital platformlardan hesap soracak." ifadelerini kullandı.
Geçen hafta merkezi İngiltere'de bulunan Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin, yaklaşık 50 milyon Facebook hesabından gizli bilgiye erişim sağladığı, bu bilgilerin ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimleri ve Brexit referandumunda kamuoyunu etkilemek için kullanıldığı iddia edilmişti. Verilerin kişilerin gizli mesajlaşmalarından da derlendiği savunulmuştu.
Konuya ilişkin basın açıklaması yapan Facebook, veri ihlaline yönelik iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek "Facebook kullanıcıları, bilerek bu bilgileri paylaşıyor. Herhangi bir sisteme zorla girilmemiş, herhangi bir şifre çalınmamıştır." açıklamasında bulunmuştu.
50 milyon Facebook kullanıcısının verileri toplandı
Cambridge Analytica isimli veri ve araştırma şirketi, Cambridge Üniversitesi psikoloji profesörlerinden Dr. Aleksandr Kogan ile birlikte ‘this is your digital life’ (bu senin dijital yaşamın) isimli bir uygulamayla 50 milyondan fazla ABD’li Facebook kullanıcısının verileri toplandı ve psikolojik açıdan incelendi.
Milyonlarca kullanıcının Facebook’a verdiği ya da Facebook tarafından bir şekilde toplanmış verilerinin araştırma şirketi tarafından ‘bir açıktan yararlanılarak’ toplandığını iddia eden Cambridge Analytica çalışanı Christopher Wylie, skandalı ortaya çıkardığı için Facebook hesabının kapatıldığını duyurdu.
The Guardian Gazetesi, söz konusu verilerin büyük veri araçlarıyla seçmenlerin psikografik profillerini oluşturmak ve gerektiğinde manipüle edilmelerini sağlamak amacıyla toplandığını yazdı.
İnternette gördüğümüz her fotoğrafa inanmayın. Kimi fotoğraflar göz yanılgısı ya da kurmaca olabiliyor. İşte onlardan bazıları...
Ünlü bilim adamı Boyd Bushman, kendisini görüntülediği video kaydında ABD’de çok gizli projelerin yürütüldüğü Nevada eyaletindeki ‘Area 51’ olarak adlandırılan askeri üstte dünyaya ziyarete gelen uzaylıların varlığıyla ilgili itiraflarda bulundu.
Geçen ağustosta kaydedilen videoda Bushman bu merkezde mühendis olarak çalışırken gizlice ele geçirilen uzaylılara ait olduğu öne sürülen fotoğrafları yayınladı.
Bushman ABD’li yetkililer tarafından sürekli inkâr edilen ‘Area 51’ merkezini gördüğünü ve orada uzaylıların yapısıyla ilgili çalışmalar yapan bir grup bilim insanının varlığına şahit olduğunu söyledi. Bushman çekilen fotoğrafları delil olarak göstererek kayıt altına aldığı videoda ‘Area 51’ merkezinde ele geçirilen uzaylıların iki tür olduğuna işaret etti.
Uzun parmaklara ve perdeli ayaklara sahip olanların ‘Quintumnia’ adlı bir gezegenden geldiklerini öne süren Bushman, Nevada’daki üste çalışanların bunları iki gruba ayırmasının nedeni olarak da birinin dünyalılara daha yakın olduğunu diğer grubun daha düşmanca tavır gösterdiğini iddia etti.
40 yılı aşkın tetkik ve patent üzerine çalışmalar yapan, 14 Ağustos 2014’te ölen Bushman’ın açıklamalarına henüz bir yalanlama gelmedi.