12.11.2021 - 08:07 | Son Güncellenme:
Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgin, bakanlığın EYT’liler ile ilgili çalışması konusunda bilgi verdi. Konunun Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı da ilgilendiren boyutu olduğunu ifade eden Bilgin, “Takdir edersiniz ki, karar aşamasına gelince kamuoyuyla bunları paylaşıyoruz. Şu anda önümüzde en başta asgari ücret var, onu çalışıyoruz, 3600’ü çalışıyoruz. Bakanlıkta bu çalışmalarımız bittikten sonra, başka bakanlıklarla, özellikle ekonomi bakanımızı çok ilgilendiriyor, devlet personeli ilgilendiriyor, bir araya gelip ondan sonra kamuoyuyla paylaşırız” dedi.
EYT’de 50 yaş sınırı olup olmayacağına ilişkin soruya ise Bilgin, “Şu anda herhangi bir şeyi, yaş vesaire bunları tartışmıyoruz. Bütün bu konularla ilgili ayrıntılı bir çalışma yaptıktan sonra açıklama yaparız” yanıtını verdi. “EYT ile ilgili sahadaki mevcut durumu araştırmaya yönelik bir çalışmanız var mı?” sorusunu da yanıtlayan Bilgin, “Bir açıklama veya bir karar sürecine gelmeden önce de henüz biz daha bakanlık bünyesinde problemleri, ilgili maaliyetleri kendimize göre kapsamları çalışıyoruz. Bunlar bittikten sonra ilgili bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip onlarla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.Bilgin, kasımda yapılacak Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısını işaret ederek “Orada açıklayacağım bazı şeyler var. Önümüzdeki hafta üst danışmayı toplayacağız, orada da bazı açıklamalarım olacak” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır.
8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.
EYT sorunu, 8 Eylül 1999’da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu.Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi.2008’de yine değişti2008’de yapılan bir diğer yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken yaş sınırı bir kez daha yükseltildi.2048’de kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşını 65’te eşitlemesi öngörülen sistem uyarınca, halen çalışmakta olanların emeklilik yaşı da prim günlerinin dolmasına rağmen yükselmiş oldu. Mevcutları çalışanlara yönelik olarak da işleyen düzenlemeyle birlikte, emeklilikte yıl şartını doldurmasını kısa süre kalanlar da emekli aylığı almak için bir süre beklemek durumunda kaldı.Değişiklikle kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise emeklilikleri 60 yaşına kadar uzatıldı.