30.07.2024 - 16:48 | Son Güncellenme:
Aşırı gaz sancısı çeken bebeklere 'kolik' deniyor. Gaz, normal bir durum olsa da bazı bebekler diğerlerine kıyasla daha fazla sancısını çekebilir. Uzmanlar bu konu hakkında ebeveynleri uyarıyor.
Bazı bebekler için belirtilen infantil kolik teşhisi 1-2. haftada başlayan haftada 3 günden fazla 3 saati aşan gaz sancılarıdır. Kolik sancısı yaşayan bebeklerde ağlama, huzursuzluk ve ayaklarını karnına çekme durumu daha fazla görülür.
Uzmanlar, kolik sancısının temel nedenlerinden birini 'hayata adaptasyonda zorluk' olarak nitelendiriyor. Bununla birlikte bebekler uykuya dalmakta ve rahatlamada zorluk yaşıyor.
Uzmanlara göre ortamdaki sesleri örten beyaz gürültü, bebeklerin sakinleşmesini sağlayabilir. Saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi makine sesleri sayesinde rahatlayabilirler. Ayrıca ses olmayan bir odada, annenin ninni söyleyerek bebeği yatıştırması da rahatlatıcı yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor.
Bebekler gaz sancısı yaşarken ebeveynlerin mümkün olduğu kadar sakin kalması şart. Bebekler bu durumdan etkilenerek daha fazla huzursuzluk yaşayabilir.
Uzmanlar, gaz sancısı yaşayan bebeklerde aşırı beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kapasitenin üzerine çıkılması, karın gerginliği ve anüs spazmına neden olarak sancıların çoğalmasına yol açabilir.
Uzmanlara göre kolik şikayetinin maksimum 5 ay sürecek şekilde ilerlemesi normal kabul ediliyor. Ancak üzerine devam ediyorsa, idrar yolu enfeksiyonu, mide reflüsü ve inek sütü proteini alerjisi açısından kontrol edilmeli.
Özellikle emziren annelerin bazı besinlerden uzak durması gerekiyor. Uzmanlar, paketli gıda, gaz yapan kuru fasulye çeşitleri ve nohut gibi tahılların kolik şikayetinin artmasına neden olduğunu belirtiyor.