28.04.2017 - 13:31 | Son Güncellenme:
Düşük çıkış gücü ve uygulanan özel dalga biçimleri sayesinde tespit ederken tespit edilmeme özelliğine sahip Serdar, özellikle kritik kıyı bölgelerine yaklaşan tehditlere karşı etkin şekilde müdahale edebiliyor.
Radar sistemlerine ilişkin teknolojiye sahip olunması birçok ülke için kritik önem taşıyor. Türkiye’de yerli savunma sanayi projelerini etkin bir şekilde sürdüren Aselsan, 1991 yılında alınan Savunma Sanayi İcra Komitesi kararı doğrultusunda, Radar Teknoloji Merkezi ile Silahlı Kuvvetlerimizin radar ihtiyaçlarının gelişmiş teknolojiye sahip radar sistemleriyle karşılanması için bu alandaki faaliyetlerini artırarak sürdürüyor.
Yürütülen çalışmalarda her türlü menzil ve fonksiyonda kara, deniz ve hava radarının milli olarak geliştirilerek üretilmesinde ihtiyaç duyulan bilgi birikimi ve alt yapı ülkemize kazandırılıyor. Bu sayede hava savunma top ve füze sistemleri, sınır ve sahil gözetleme sistemleri, deniz platformları, havadan keşif gözetleme sistemleri için ihtiyaç duyulan arama, takip, atış kontrol, silah tespit, gözetleme radarlarının özgün olarak geliştirilerek üretilmesi faaliyetlerine en ileri radar teknolojileri uygulanarak devam ediliyor.
Milli Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabı Twitter’dan Serdar’a yönelik paylaşım yaptı. Yapılan açıklamada “100'den fazla hedefi takip edebilen ASELSAN Sahil Gözetleme Radarı 'SERDAR-4M' kıyı ve sahillerimizin güvenliğini sağlıyor” açıklamasında bulunuldu.
TESPİT EDİYOR AMA TESPİT EDİLEMİYORDüşük çıkış gücü ve uygulanan özel dalga biçimleri sayesinde Serdar radarları tespit ederken tespit edilmeme (LPI – Low Probability of Intercept) özelliğine sahip. Özellikle kritik kıyı bölgelerine yaklaşan tehditlere etkin şekilde müdahale edilebilmesi için sahil gözetleme radarında LPI özelliğinin bulunması önem taşıyor.Operasyonel ihtiyaca göre seçilebilen anten konfigürasyonuna göre üstün yakın menzil performansı veya üstün hedef çözünürlüğü elde edilebiliyor.
Her iki konfigürasyon da IALA V-128 "Gemi Trafik Hizmetleri Ekipmanı için Operasyonel ve Teknik Gereksinimler" standardı ile uyumlu özellik gösteriyor. Uygulanan katı hal güç yükselteç teknolojisi ve modüler tasarım yaklaşımı sayesinde sistemin faydalı ömrü uzun, bakım süreçleri kısa.SERDAR Sahil Gözetleme Radarı komuta kontrol sistemleri ile entegre edilebiliyor ve sahil gözetleme, gemi trafik kontrol, liman kontrol gibi uygulamalarda yüksek etkinlik sağlıyor.
Önemli özellikleri:X-Bant yayın frekansı48 Deniz mili azami menzilDüşük tespit edilme olasılığı (LPI, Low Probabilty of Intercept)Katı hal tasarımYarıklı dalga kılavuzu antenYüksek menzil çözünürlüğüÜstün yakın menzil / hedef çözünürlüğü performansıÇok sayıda hedefin aynı anda otomatik takibiKomuta kontrol merkezi üzerinden uzaktan komuta
Deniz sistemleri alanında yurt dışı ürünlerle rekabete soyunan ASELSAN, Torpidoya Karşı Torpido (TORK), ASELSAN Intersept Sonar Sistemi (ASIST) ve SONOBOY'u uluslararası pazarlarda ilk kez görücüye çıkardı.Şirket, deniz sistemleri alanındaki en saygın uluslararası fuarlardan biri olan ve 400'ün üzerinde firmanın katıldığı Paris'teki EURONAVAL 2016 Fuarı'na ilk kez katıldı. Fuarda su altı akustik alanında, Torpido Karıştırma Aldatma Sistemi (HIZIR), Torpido Karşı Tedbir Dekoy Ailesi (ZOKA), yakın geleceğin en önemli teknolojilerinden TORK, öz kaynakları ile geliştirilip üretilen SONOBOY ve ASIST katılımcıların yoğun ilgisini çekti.
Fuar süresince birçok ülkenin Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri temsilcileri ASELSAN standını ziyaret etti ve deniz sistemleri konusundaki ürün ve kabiliyetlere ilişkin bilgi aldı. Dünyada sadece birkaç ülkenin üzerinde çalıştığı yakın geleceğin en önemli su altı silahlarından biri olması beklenen Hard-Kill Torpido (Torpidoya Karşı Torpido-TORK) konusunda ASELSAN çok önemli bir aşamaya geldi.Gelecekteki torpido karşı sistemlerinin zorunlu bir unsuru olacağı değerlendirilen Hard-Kill konusunda 2014'te TÜBİTAK desteği de sağlanarak başlatılan geliştirme çalışmalarında kısa bir süre içerisinde ilk prototip geliştirildi ve deniz tecrübelerine başlandı.
ASELSAN'ın su üstü gemilerinin torpidolara karşı savunulması amacıyla tamamen milli olarak geliştirdiği, özgün donanım ve yazılıma sahip TORK ile yüksek değerli unsur olarak tanımlanan ve stratejik öneme sahip su üstü gemileri denizlerde daha güvenli seyir yapma imkanına kavuşacak.TORK, su üstü gemilerine karşı atılacak olan akustik güdümlü, tel güdümlü, güdümsüz ve dümen suyuna güdümlü torpidoları imha etmek amacıyla geliştirilen bir anti-torpido torpido özelliği taşıyor.TORK, platforma yaklaşan torpido tehdidine hassas şekilde yaklaşarak tehditten olan mesafesi ve yönünü ölçüyor ve imha mesafesine geldiğinde patlayarak tehdidi yok ediyor veya görev yapamaz hale getiriyor.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığının SONOBOY ihtiyacının yurt içinden karşılanması amacıyla geliştirilen yerli ürünlerin 2017'de seri üretime hazır olması planlanıyor.Sakınma manevrasının başarısını arttıracak şekilde torpidoların aldatılması ve karıştırması ile gürültü engeli yaratarak platforma hayati zaman kazandırır. Modern sinyal işleme ve karıştırma tekniklerini durum farkındalığı ile birlikte kullanarak atıştan sonra da uygulayacağı taktiği otomatik olarak seçebilmektedir.