17.11.2021 - 14:04 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
50 milyondan fazla kırmızı yengeci gören turistler tam anlamıyla şaşkına döndü. Üremek için her yıl okyanusa göç eden milyonlarca kırmızı yengeç Batı Avustralya'nın uzak kuzeybatısındaki Ulusal Park kıyısına yolculuk yapıyor.
Hem o bölgede yaşayanlar hem de gezginler, yengeçler adayı kırmızıya çevirirken, gezegendeki en büyük hayvan göçlerinden biri olarak kabul edilen olayı yakalamak için birbiriyle yarıştı.
Fenomen olayın görüntülerinde, kabukluların üremek amacıyla zamanında hedeflerine ulaşmak için yollar, köprüler, kayalar ve akarsular arasında kaynaştıkları görülüyor.
Yengeçlerin, kayalıklardan ve kasabadan geçerken oldukça tuhaf yerlerde ortaya çıktıkları biliniyor. Adadaki personel, özel olarak inşa edilmiş yengeç köprüleri ve geçici bariyerler inşa ederek göçe hazırlanmak için birkaç ay harcıyor.
Adadaki istilacı türler programı koordinatörü Dr Tanya Detto, bölgenin 2005'ten beri bu kadar çok göç eden yengeç görmediğini söyledi.
Dr Detto, ekibinin, yolculuklarında yengeçleri güvende tutmaya yardımcı olan köprüleri ve bariyerleri düzenlemek için çok zaman harcadığını aktardı.
Dr Detto ayrıca, "Onların trafikten uzaklaştırılıp oraya güvenli bir şekilde ulaştıklarını görmek gerçekten güzeldi" ifadelerini kullandı.
Dr Tanya Detto, adadaki uzmanların kabukluların izleyeceği zorlu rotayı tahmin edebileceklerini, ancak her yıl biraz değiştiğini söyledi.
Bu dönemde bazı yengeçler üç katlı binalara tırmanıyor, bazıları ise adanın kireçtaşı kayalıklarından düşüyor. Ancak kabukluların çoğunun hayatta kalmayı başarıyor.
Tüm dünyada merakla beklenen göç, genellikle yağışlı geçen mevsimin Ekim veya Kasım aylarında yağan ilk yağmurlarla tetikleniyor. Ayın başında birkaç gün süren şiddetli yağmur, erkek yengeçleri evlerini terk etmeye ve sahile doğru yürümeye ve yolda dişileri almaya sevk etti.
Göçün kesin zamanlaması ve hızı, bu ayın 29'unda veya 30'unda yumurtlaması beklenen yengeçlerle birlikte ayın evresine göre belirleniyor.
Zeki kabuklular, optimum yumurtlama için zamanında kumsala ulaşmak için yuvalarından ayrılma zamanını tam olarak bilirliyor. Her dişi yengeç, göç sırasında art arda beş veya altı gece boyunca Hint Okyanusu'na 100 bin yumurta bırakacak.
Bir ay sonra, yavru kırmızı yengeçler, adanın tropik ormanına dönüş yolculuğunu yapmak için kıyıya dönecek.