15.04.2025 - 06:51 | Son Güncellenme:
Duygu Erdoğan / İSTANBUL - 11 Nisan sabahına yoğun kar yağışı ile uyanan Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde aynı zamanda yüksek soğukluk oranlarına ulaşıldı. İlkbahar dönemindeki bu soğuk, çeşitli meyve cinslerinin çiçek açma dönemine denk gelince ürünlerde büyük oranda don zararı oluştu. Çiftçi dondan önce ise kuraklık ile hastalık ve zararlılarla mücadele ediyordu.
Türkiye’nin farklı bölgeleri aynı zamanda yüksek meteorolojik kuraklık da yaşadı.
Meteorolojik yapısı görece düzenli seyreden Karadeniz’de ise yoğun bir kahverengi kokarca zararlısının baskısı var. Fındık bitkisini tamamen kurutan ve hızlı yayılan kahverengi kokarca mücadelesi devam etse de böcek yayılmaya devam ediyor.
Mart sıcakları etkiyi katladı
Ani soğuk ve kar yağışlı hava ile birlikte 10-11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don, ekili alanlarda büyük zararlar oluşturdu. En çok kayısı, elma, ceviz, üzüm (bağ), kiraz, şeftali, erik, badem; ayrıca tarlada şekerpancarı, kanola, patates; kısmi olarak narenciye, fındık, çeşitli sera sebzeleri zarar gördü. 40’tan fazla ilde zarar tespiti var. Don nöbeti halen sürüyor. Çiftçiler özellikle ekili alanlarda ateş yakıp duman alanı oluşturarak don etkisini azaltmaya çalışıyor. Zirai don nöbetinin illere göre gece sıcaklığı artana kadar birkaç gece daha devam edeceği belirtiliyor.
Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Birçok üründe fiyatların artması ve buna bağlı olarak gıda enflasyonunun yükselmesi bekleniyor. Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden fındık, kayısı, kuru üzüm başta olmak üzere zirai don felaketinin ihracatı da olumsuz etkilemesi bekleniyor. Don zararının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden birisi marttaki yüksek sıcaklık. Bu sıcaklıklar ile birçok meyve ağacı, bağlar erken uyandı ve çiçek açtı. Ayrıca bu sıcaklığa aldanan çiftçiler erken ekim yaptı” dedi.
‘Afet talebi iletildi’
Dondan etkilenen illerin ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi talepleri de yetkililere iletiliyor. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya’nın “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmesi için Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklara resmi başvuruda bulunduklarını belirtti.
Daha az alana su verilecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Aralık 2024-Şubat 2025 üç aylık dönem göstergesine göre yurdun büyük kısmı şiddetli kuraklık ile karşı karşıya. Pek çok barajda yeterli su yok. Bu nedenle sulama için kısıtlı su salımı yapılacak. Güneydoğu Anadolu, İç Ege, Trakya başta olmak üzere yetersiz yağışlarla karşı karşıya kaldı. Konya Ovası’ndan Aydın Ovası’na kadar geniş bir alanda etkili kuraklıklar nisan ayı yağışlarıyla bir miktar telafi edilse de genel olarak hububat başta olmak üzere tarlalarda zararı dikkat çekiyor.
‘Gıda arzında problem yok’
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlık bürokratları ile olumsuz hava koşulları sonucu bazı bölgelerde yaşanan zirai don olayı ile ilgili değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da detaylı olarak bilgilendirdiğini belirten Yumaklı, Cumhurbaşkanı’nın çalışmaların süratle gerçekleşmesini ve hızlıca tamamlanması yönünde talimat verdiğini vurguladı. İlgili bütün ekiplerin sahada gerekli çalışmaları yürüttüğünü belirten Yumaklı, “Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde, yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk bulunmuyor” ifadelerini kullandı. Yumaklı çiftçilere “Tarımsal üretim yapıyorsanız mutlaka tarım sigortasını yaptırın ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne mutlaka kayıt olun” çağrısında bulundu. ● ANKARA Milliyet
Tuğba Yeni, sosyal medyada hesabından merak edilen 'adada tuvalet var mı?' sorusunu cevapladı.