23.05.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2025 sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceği tahminlerini koruduklarını bildirdi. Karahan, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi esas aldıklarını vurguladı.
Yılın 2. enflasyon raporunu açıklayan Karahan, “Bir önceki rapor dönemiyle aynı şekilde, 2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminimizi de koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz” dedi. Yılsonuna gidilirken tahmin aralığının mekanik olarak daralması gerektiğine dikkat çeken Karahan, “Ancak, son dönem artan belirsizlikler nedeniyle, tahmin aralığımızı yüzde 19 ile 29 olarak koruduk” dedi.
Kurda 19 mart etkisi
Son dönemde enflasyon patikasını etkileyen birkaç önemli gelişme olduğunu belirten Karahan, en öne çıkanın martta kurda yaşanan beklentinin üzerindeki artış olduğunu söyledi. Karahan, “Bunun yüzde 35-40 aralığında olacağını yani geçmişe göre biraz daha düşük, 2023 yaz aylarına göre daha düşük olacağını değerlendirmiştik. Yukarı yönlü etkileyen diğer bir gelişme zirai don hadisesi. Etkilenen ürünlerin TÜFE’deki oranı yüzde 1.5 civarında” şeklinde konuştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı gün olan 19 Mart’ta yurtdışı bankaların Türk bankalarıyla yapabilecekleri işlemleri belirlediği limitlerin çok hızlı bir şekilde dolduğunu ve döviz kurunda kısa süreli bir yükseliş yaşandığını anlatan Karahan, O gün döviz işlem hacminin tarihsel ortalamanın çok üstünde olduğunu anlattı. Karahan, “10-15 sene içinde gerçekleşen en yüksek işlem hacminin birkaç katı miktardaydı ve bu daha önce de söylediğimiz gibi yurtdışı kaynaklı bir gelişmeydi. Biz hızlı bir şekilde adım attık. Bugünü takip eden birkaç günde de aslında özellikle o haftanın cuma gününde de çarşamba gününe benzer hatta daha yüksek miktarda bir işlem hacmi oldu, buna rağmen operasyonel aksaklık yaşanmadı” dedi.
‘Bant içinde kalacağına eminim’
Karahan, son dönemde yaptıkları sıkılaşmanın etkisinin biraz daha fazla olabileceğini, bunun sonucunda daha önceki projeksiyonlara göre büyümenin yavaşlamasının muhtemel olduğunu belirterek, “Beklentiler hiç düzelmese, bundan sonra talep koşulları bozulmasa şu anki haliyle zaten enflasyon yüzde 30 civarında gidecek gibi. Şu andaki patikamız mevsimsellikten arındırılmış baktığımızda aylık enflasyonun azalarak sene sonunda yüzde 1’in biraz üzerinde bir yere oturacağını varsayıyor ama patika lineer olmayabilir. Sene sonunda da enflasyonun bandımızın içinde kalacağı konusunda son derece eminim” dedi.
Sosyal medya şikayeti
Karahan, bankanın iletişim çalışmaları için ise “Sosyal medyanın da ortaya çıkmasıyla, hane halkına ve reel sektöre yapılan iletişim biraz daha Merkez Bankası kanalından değil de sosyal medya üzerindeki kişiler üzerinden olmaya başladı. Bu da iletişimin yani Merkez Bankasının söylediği şeylerin dönem dönem yanlış anlaşılmasına sebep oldu” ifadesini kullandı.
Sürekli görüşme halinde
Fatih Karahan, Merkez Bankası’nda şeffaf ve çift yönlü iletişim uyguladıklarını, sürekli her kesimle görüştüklerini, her şehre geziler düzenlediklerini belirterek, “Reel sektör koşullardan dönem dönem şikayet ediyor, kur gelişmelerinden de şikayet ettiği oluyor” dedi. Bundan sonraki likidite adımları için de Karahan, “Şu anda baktığımızda enflasyon üzerindeki risklerin biraz daha bariz bir şekilde yukarı yönlü olduğunu görüyoruz. Bu risklerin biraz daha dengeli olduğunu değerlendirdiğimizde burada bir hafta vadeli repo oranına fonlama maliyetini çekmeyi düşünüyoruz” dedi.
Politika araçları kullanılabilir
Enflasyon üzerindeki risklerin belirgin şekilde yukarı yönlü olduğunu vurgulayan Karahan, “Her zaman olduğu gibi bundan sonra da politika faizini, enflasyon patikasının, dezenflasyon patikasının gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirleyeceğiz. Belirgin ve kalıcı bir bozulma olması durumunda da para politikası araçlarını sıkılaştırıcı bir şekilde kullanmaya hazırız” dedi.