EkonomiŞartlar eşit şanslar eşit

Şartlar eşit şanslar eşit

05.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Turkcell’in teknoloji geliştirme alanında fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla başlattığı “Turkcell’de Şartlar Eşit, Şanslar Eşit” programının iş hayatına yeni atılacak genç kadın mühendisleri hedefleyen birinci fazı tamamlandı. Programın ikinci fazında çeşitli nedenlerle iş hayatından ayrılmış farklı meslek gruplarından deneyimli kadın profesyonellerin Turkcell bünyesine katılmaları hedefleniyor.

Şartlar eşit şanslar eşit

 

Turkcell’in teknoloji alanında çalışan kadın sayısını artırmak amacıyla 2013 yılından bu yana yürüttüğü projeler devam ediyor. Bu kapsamda 2020 yılı sonunda lansmanını gerçekleştirdiği “Turkcell’de Şartlar Eşit, Şanslar Eşit” programının birinci fazı tamamlanarak iş hayatına adım atacak olan 101 genç kadın, altı haftalık online Teknoloji Kampı’na katıldı. Beş bine yakın başvuru arasından seçilen 17’si üçüncü sınıf, 55’i dördüncü sınıf öğrencisi, 24’ü yeni mezun, beşi de yüksek lisans öğrencisi olan adaylar, bu sürede tercih ettikleri yazılım diline göre 166 saatlik eğitim aldı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin farklı bölgelerinden programa katılmaya hak kazanan kadın mühendisler için dört farklı eğitim sınıfı oluşturuldu ve kadın öğrenciler ilgi duydukları kodlama alanına göre eğitimlerini tamamladı.

Teknoloji Kampı süresince Turkcell’den atanan profesyonellerden, 48 saatlik mentorluk alan kadın öğrenciler teknik eğitimlerin yanı sıra mentorlarının deneyim ve tavsiyelerini alarak kendilerini geliştirme ve profesyonel hayata hazırlama fırsatı yakaladı.

Katılımcılar; sunum teknikleri, proje yönetimi, 5G teknolojileri, yapay zeka gibi konularda alanında profesyonel uzmanlardan eğitim alırken; Turkcell’deki kadın yöneticiler ile “kahve molası” sohbetlerinde bir araya geldi. Eğitim sonunda Turkcell üst yöneticilerinden oluşan komiteye projelerini sunan ve başarılı değerlendirilen kadın mühendisler, Turkcell’de part-time olarak çalışmaya hak kazandı.

Haberin Devamı

Projenin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başlayan ikinci aşamasında; çeşitli nedenlerle iş hayatından ayrılmış deneyimli beyaz yakalı kadın profesyonellere, Turkcell bünyesinde bulunan tüm departmanlarda çeşitli iş imkanları fırsatı sunulması ve yeniden iş hayatına kazandırılmaları amaçlanıyor.

Ekonomik kalkınmanın temel taşlarından

 Turkcell Hukuk ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir, geçtiğimiz yıl sonunda başlattıkları programın kadın mühendislerden büyük talep gördüğünü vurguladı. Turkcell’in uzun yıllardır başta “Geleceği Yazan Kadınlar” olmak üzere kadın istihdamını artırmaya yönelik pek çok projeyi hayata geçirdiğini hatırlatan Demir, ilerleyen dönemlerde de benzer programlar aracılığıyla iş hayatına yeni atılan veya iş deneyimi bulunan kadınlar için Turkcell bünyesinde çalışma imkanı sunacaklarını dile getirdi.

Demir, “Kadının iş gücüne katılımını, ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürülebilirliği açısından bir gereklilik olarak görüyoruz. Kadınların iş dünyasında aktif olarak yer alması; inovasyon, çeşitlilik, iyi yönetişim, sürdürülebilirlik, karar süreçlerinde duygusal zekâ ile yaklaşım gibi kazanımları da beraberinde getirecek. Ekonomik kalkınmanın temel taşlarından olan toplumsal cinsiyet eşitliği sadece ülkelerin değil, global ekonominin de iyileştirilmesi adına atılması gereken bir adım” dedi.

Haberin Devamı

Cinsiyet eşitliğini sağlamak insanlık görevi

Mehmet Nane

Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü

Yanındayız Derneği Kurucu Üyesi

Kadınlar ve kız çocukları dünya nüfusunun yarısını oluşturuyor. Bu, dünya potansiyelinin de yarısı anlamına geliyor. Ancak toplumsal cinsiyet eşitsizliği günümüzde maalesef çok yaygın olduğu için toplumsal ilerlemeyi de engelliyor. Nerede yaşarsak yaşayalım, toplumsal cinsiyet eşitliği temel bir insan hakkıdır. Kadınların eğitim ve çalışma hayatı başta olmak üzere hayatın her alanına eşit katılımını ve karar alma mercilerinde daha çok sayıda kadın olmasını sağladığımızda daha kalkınmış bir ülke ve toplum olacağımız aşikâr.

2021 yılında hâlâ toplumda ve iş dünyasında cinsiyet dengesini sağlamaya çalışıyor olmak çok üzücü. Hepimizin bu konuda çaba göstermesi, değişim için bir şeyler yapması gerekiyor. Biz Pegasus Hava Yolları olarak, BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri platformuna katılan dünyadaki ilk havayolu şirketiyiz. SHGM Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu’nun bir üyesi olarak çalışmalar yürütüyoruz. IATA’nın gönüllü girişimi “25by2025”e imza atarak şirketimiz içerisinde cinsiyet dengesini sağlama konusunda taahhütte bulunduk. Ayrıca Sales Network’ün kurumsal üyesi olarak, satış dünyasında kadın-erkek dengesini sağlamak amacıyla yola çıkan Women in Sales Network sosyal projesine destek veriyoruz.

Haberin Devamı

Ben bu kurumsal çalışmaların yanı sıra, toplumsal cinsiyet dengesini sağlama çabasında olan oluşumlara şahsen de destek veriyorum. Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için zihniyet ve davranış değişikliği yaratma hedefiyle kurulan Yanındayız Derneği’nin kurucu üyelerindenim. Dernek olarak; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve cinsiyete dayalı ayırımcılığa neden olan her türlü engel ve önyargıyla mücadeleye, erkeklerin daha çok ve aktif katılımı yoluyla sağlanacak farkındalıkla, yasalarda, kurumlarda ve toplum hayatında gereken dönüşüme katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Ayrıca, bilim ve teknoloji dünyasında kadının kendi potansiyelini keşfetmesini ve fırsat eşitliğini sağlayarak teknoloji sektöründe kadın sayısını artırmak ve toplumsal kalkınmayı desteklemek amacıyla kurulan wtech Teknolojide Kadın Derneği’nin kurucu üyeleri arasındayım. Toplum ve iş hayatında cinsiyet dengesine ulaşmayı hızlandırmak amacıyla kurulan PWN İstanbul’un oluşturduğu Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekleyen CEO’lar Manifestosu kapsamında, PWN Eşitlik Elçileri arasına katıldım ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için gönüllü olacağımın sözünü de verdim.

Ben bütün bunlara ek olarak, bilinçli nesiller yetiştirerek de toplumsal cinsiyet dengesi mücadelesine bireysel destek verebileceğimize inanıyorum. Kadınların toplum içerisinde hak ettiği konuma gelmesi, potansiyellerini keşfedebilmesi, içlerindeki gücü ortaya çıkarabilmesi bir hayal değil. Terazinin kefesinin bir tarafta ağır basmasına gerek yok; hayatın her alanında eşitlik ve denge mümkün. Ben çocuklarıma doğdukları günden beri bunu öğretiyorum.

En büyük temennim; toplumsal cinsiyet eşitsizliğini konuşmak zorunda kalmadığımız ve bu dengeyi sağlayabildiğimiz günleri en kısa zamanda görebilmek... Bunun için hepimiz, kurumsal ya da bireysel olarak her ne yapıyorsak daha çoğunu yapmaya çalışmalı, ülkemizde ve dünyada bu denge sağlanana kadar da mücadelemize devam etmeliyiz. Çünkü bu, insanlık olarak hepimizin görevi...