25.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
EMLAK - YAVUZ KARAMAN
İnşaat sektörüne 1983 yılında inşaat mühendisliği okurken başlayan Haluk Sert, kurduğu As Yapı ile gayrimenkul sektöründe sıra dışı işler yapıyor. Eminönü’nde Genç Türk ve Ebu Suud caddelerinin yıllar içinde farklı şekillerde yenileyen eden Haluk Sert, şimdiye kadar 50’nin üzerinde otelin inşaatını ve renovasyonunu yaptı.
Aynı zamanda inşaat yüksek mühendisi olan As Yapı Yönetim Kurulu Başkanı olan Haluk Sert, İstan bul’un en önemli merkezlerinde 10-80 odalı butik oteller hayata geçirdiklerini belirterek, toplamda 2500 oda yaptığını söyledi. Sert, Eminönü’nde Genç Türk Caddesi’nde ilk olarak 1986 yılında araba galerilerini yenileyip otele dönüştürdüklerini vurgulayarak, talebe göre projelerin niteliğini belirlediklerini ifade etti. Haluk Sert, 2000’li yıllara gelindiğinde ise aynı caddeyi mağazalara dönüştürdüklerini anlattı.
Yeniden otele dönüyor
Bölgede çok sayıda tekstil mağazası yaptıklarını dile getiren Sert, “Bu mağazalar hâlâ duruyor. Bölgenin gelişen ticari hayatına göre projeler yaptık. Fakat şimdi bölge tekrar turizme dönüyor. Hatta bir binayı tekrar otele dönüştürdük” dedi.
Haluk Sert, Ebu Suud Caddesi’nin de zamanında otobüs firmalarının bürolarının bulunduğu bir yer olduğunu belirterek, “Şimdi burası İstanbul’un en değerli yerlerinden biri oldu” dedi. As Yapı olarak 2008’den beri Galata bölgesinde de çok sayıda bina yenilediklerini anlatan Sert, bölgede Nar Pera Otel, Galata Hotel ve Nar Galata Hotel gibi çok sayıda otel yaptıklarını söyledi.
150 teknoloji mağazası
Sert, farklı sektörlerle de işbirliği içinde olduklarını ifade ederek, Gold mağazalarını inşa ettiğini söyledi. Bu kapsamda teknoloji firması olan Gold’un 150 mağazasının inşaatını kendisinin yaptığını dile getiren Sert, bu mağazaların yenileme işlemlerini de gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Gayrimenkul yatırımlarında Toshiba’nın Türkiye Distribütörü olan İbrahim Özer’le birlikte projeler geliştirdiklerini söyleyen Sert, “İbrahim Özer ile birlikte çok sayıda yatırım gerçekleştirdik. Ortak proje yapıyoruz” dedi.
65 ülkeyi gezdi
Haluk Sert, bulduğu her fırsatta diğer ülkeleri gezdiğini belirterek, şehirleri ve binaları incelediğini söyledi. Şikago’da gördüğü bir binayı Ataşehir’de yapabileceğini anlatan Sert, “Yılın 1 ayını bu gezilere ayırıyorum. Hedefim tüm dünyayı gezmek. İyi projeleri Türkiye’de uygulamak istiyorum” dedi.
Barnathan’ı otel yapacak
Haluk Sert, Galata’daki eski binaları otele çevirdiklerini belirterek, bu projelerden birinin ise Barnathan Apartmanı olduğunu söyledi. Sert, 41 hissedarı olan binayı uzun uğraşlar sonunda satın aldıklarını anlatarak, ”Binayı 4.5 milyon dolara aldık. Barnathan bölgede yaşamış zengin bir aile. Bu bina en önemli apartmanlardan biri. Hindistan’ta yaşayan ve Barnathan ailesine mensup biri burayı almak istedi ama satmadık. Binayı renove ediyoruz. 65 odalı otel yapıyoruz. Proje onay bekliyor” dedi.
Beyoğlu’nu yeniliyor
Beyoğlu Piyalepaşa’da bir arsa satın aldıklarını, inşaatın kabasının yarıya geldiğini belirten Sert, Feriköy’de bir mahalleyi dönüştürmek için harekete geçtiklerini söyledi. Bölgede 3.5 yıldır uğraştıklarını ve anlaşmaları bitirmek üzere olduklarını vurgulayarak, “150 kişiyle anlaştık. Bu bölgede eski binaları yıkıp yerine çok nitelikli bir proje hayata geçireceğiz” diye konuştu.
MASLAK’TA YENİ PROJE
Sert, Maslak’ta Ali Ağaoğlu’nun 1453 projesinin satış ofisinin yanındaki arsayı aldığını belirterek, “Burada 54 aileyle anlaştık. Binaları yıktık. Yerinde dönüşüm yapacağız ve herkese hak ettiği konutu vereceğiz” dedi.
40 binlik yer 2 milyon oldu
Sert, gayrimenkul fiyatlarının kısa sürede arttığını anlatarak,
“2004’te Sultanahmet’te 40 bin dolara satılan bir yere şimdi 2 milyon dolar veriyorlar. Balat’ta 900 bin dolara satın alınan yer için istenen fiyat ise 11 milyon dolar. Ama İstanbul hâlâ çok ucuz” dedi.
Bakanlık binalara ‘afet risk puanı’ verecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşümün öncelikli olarak nerelerde yürütüleceğini belirlemek için hazırlayacağı veri tabanı için konutlara afet risk puanı uygulamasına başlanıyor. Yaklaşık 6.5 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılacağı kentsel dönüşüm kapsamında öncelikli afet riskli altındaki alanlar hazırlanacak haritayla belirlenecek.
Uygulama kapsamında pilot çalışma Ankara’nın Yenimahalle ilçesindeki Demetevler Mahallesi’nden başlatılacak. Öncelikle Demetevler ile ilgili genel master planı hazırlanacak.
Demetevler Mahallesi’ndeki sokaklar için tarama yöntemiyle veri bankası oluşturulacak. Veri bankasına, sokaktaki binaların kaç katlı olduğu, yapılar arasındaki mesafe, taşıyıcı sistemleri ve çıkma durumları hakkında bilgiler işlenecek.
Haritalar oluşturulacak
Binalara, statik yapıları açısından çok katlı olması, taşıyıcı sistemlerinde dengesizlik görülmesi ve çok büyük çıkmalarının bulunması gibi durumlarda eksi puan verilecek.
Sonuçların ışığında binaların sağlamlık puanları göz önüne alınarak haritalar oluşturulacak. Haritalar baz alınarak da kentsel dönüşüm kapsamında formüller geliştirilecek.
Florya’dan Kartal’a Marmaray dopingi
Marmaray Projesi’nin geçtiği bölgelerde gayrimenkul sektörüne yansımalarını değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, Marmaray Projesi ile öne çıkan bölgelerin Avrupa yakasında Florya, Yeşilköy, Bakırköy ve Zeytinburnu, Asya yakasında ise Üsküdar, Kadıköy ve Kartal bölgeleri olacağını söyledi. Tosun, “Marmaray Projesi ile bu merkezler daha ulaşılabilir hale gelecek bu da konut fiyatlarında olumlu yönde etki yaratacak” dedi.
Tosun, İstanbul’un batıda Halkalı, kuzeyde Levent ve doğuda Tuzla’ya kadar uzanan doğu-batı koridoru üzerinde genişlediğini ve sürecin özellikle Marmara kıyıları üzerinde gerçekleştiğini ifade ederek, 1973’te ilk Boğaz Köprüsü’nün faaliyete geçmesi ve E-5 Karayolu’nun yapımıyla İstanbul’un doğuda Gebze’ye, batıda Silivri’ye kadar genişlediğini, kentin kuzeye doğru kaymaya başladığını söyledi.
Kuzeye doğru kayma sürecini TEM Otoyolu ve ikinci Boğaz Köprüsü’nün hızlandırdığını ve üçüncü köprünün yapımının kenti daha da kuzeye yönlendireceğini dile getiren Tosun, Tuzla-Pendik, Kartal ve çevresi, Maltepe, Bostancı, Kadıköy, Taksim ve çevresi, Zeytinburnu ile Bakırköy ve çevresinin merkezi iş alanı ve çekim merkezi olarak görüldüğünü kaydetti.
Konut fiyatlarını etkilenecek
Bu bölgelerin Marmaray Projesi’nin ya önemli noktaları ya da Avrupa ve Asya yakalarının doğal merkezleri olduğuna vurgu yapan Tosun, şunları söyledi:
“Marmaray Projesi ile bu merkezler daha ulaşılabilir hale gelecek ve dolayısı ile ticari gayrimenkullerde bu merkezlerde gelişim bekleniyor. Kentsel gelişimle beraber konut yerleşimlerinin gelişimi için en önemli faktör ulaşımdır. Sadece Marmaray Projesi değil, projenin iki ana noktası ile bağlantı sağlayan Yenikapı ve Ayrılık Çeşme istasyonları, yeni ve eski metro hatları konut yerleşimlerinin gelişiminde ve konut fiyatlarında etkin faktör olacak. Proje, İstanbul’un ilk kent gelişim aksı olan Marmara kıyılarını yeniden canlandıracak. Kentsel dönüşümün ve şehir merkezlerinin yenilenmesinde ulaşımın iyileştirilmesi Marmara kıyılarında konut fiyatlarında olumlu yönde etki yaratacak.”
Türkiye’nin en küçük ilinde kiralık ev yok
Türkiye’nin, 75 bin 797 nüfusuyla en küçük ili Bayburt’ta, yapılaşma için yeni alanların açılmaması nedeniyle kiralık ev bulmakta güçlük çekiliyor. Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, kentte arsa stokunun yetersiz olduğunu belirtti.
Şehirde coğrafi yapı nedeniyle yapılaşmanın Çoruh Vadisi kıyısına göre şekillendiğini ifade eden Polat, “Önceki dönemlerde yapılan tek katlı ve dağınık yapılaşmanın yeni alanların açılmasında olumsuz etkisi var” dedi. Kiralık ev fiyatlarının büyük şehirlerle aynı olduğunu dile getiren Polat, sorunun çözülebilmesi için TOKİ ile yeni bir projede çalıştıkları söyledi.
İstanbul’un en büyük otoparkını yapacak
Parkturk, İstanbul’un en büyük otoparkını Şişhane’de inşa ediyor. 27 milyon liralık yatırımla bu yılın sonuna doğru hizmete girecek olan Parkturk Şişhane Otoparkı 1010 araçlık kapasiteye sahip. Şişhane projesi ve benzeri otopark yatırımları ile kamu kaynaklarına dokunmadan akıllı ve çevreci otoparklar inşa ettiklerini belirten Parkturk Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özgür Tezel, Şişhane projesi ile Türkiye’deki otopark sektörüne profesyonel bir bakış açısı kazandırmayı hedeflediklerini açıkladı.
Tezel, kamu kaynaklarına dokunmadan kurumsal bir yapı çerçevesinde akıllı ve yeşil otoparklar inşa edeceklerini söyledi.
Yüzde 95’i satıldı 1+0 ve 1+1 evler bitti
Eviya Gayrimenkul imzasıyla hayata geçirilen EgeBoyu’nda 1+0 ve 2+1 konut satışlarının tamamlandı. Banka kredili ödemenin yapılabildiği EgeBoyu’nda dairelerin alanları 42 başlayarak 207 metrekareye kadar uzanıyor.
Sancaktepe’de inşa edilen proje, 1 ila 12 katlı bloklardan meydana geliyor. Alaçatı, Foça, Cunda, Asos, Bitez ve Dalyan mahallelerinden oluşan EgeBoyu'nun yüzde 95'i satıldı.
Toplam 644 konuttan oluşan projede, konut teslimleri 2014 Ekim’de yapılacak. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Ataşehir’e 15 dakika mesafede bulunan EgeBoyu, bir Ege kasabasının yansıması olarak tasarlandı.
Kartal’da % 1 peşinat kampanyası başlattı
2015’te tamamlanacak olan Pega Kartal’da yüzde 1 peşinatla konut sahibi olmak mümkün. Metro istasyonuna yakın mesafede yer alan Pega Kartal, EgeYapı Group tarafından Kartal’da inşa ediliyor. Biri 32 katlı rezidans bloğu, diğer ise 5 katlı ofis bloğu olmak üzere 2 blok halinde yükselen projede, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ve dubleks konut seçenekleri sıralanıyor.
Mimari tasarımı Bünyamin Derman imzasını taşıyan Pega Kartal’da 11 mağaza, 18 home office, 200 adet rezidans yer alıyor. Proje, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 15 dakika, sahile 5 dakika mesafede yükseliyor.