21.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
KADİFE ŞAHİN
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, hükümetin art arta yaptığı düzenlemeler sonrası son dönemde kredi kartı, taksitli harcamalar ve krediler alanındaki önlemlerin sektörü fazla etkilemeyeceğini söyledi.
Bu tedbirler bankaların büyüme stratejisini ve kârlılığını bir miktar etkileyeceğini belirten Leblebici, “Ancak sektörün büyümesini çok ciddi sekteye uğratmaz. Çünkü bankalar alınan önlemlere göre büyüme stratejilerini belirleyerek yoluna devam ediyor. Örneğin biz TEB olarak büyümemizi zaten düzenleyici otoritenin kararlarına göre belirlemiştik. Bankaların bu yılın son çeyreğinde de kârlarının üçüncü çeyrekle aynı geleceğini düşünüyorum. 2014’te ise, bankaların kârları ilk 6 ayda artar” dedi.
Leblebici, şöyle devam etti: “Kredi kartına taksit yapılması ve limitlerinin gelire göre belirlenmesi ‘iç talebin dengelenmesi’ açısından olumlu kararlar olarak görülebilir. Alınan önlemler kötü değil. Alınan önlemler toplamda ekonominin kırılganlıklarını önlemeye yönelikse olumsuz değildir. Türkiye ekonomisinin şu anda en büyük sorunu cari açık.”
Yurtdışına dikkat...
Ümit Leblebici bankacılık sektörünün riskleri hakkında şöyle konuştu: “Bankaların döviz açık riski yok. Kredi büyümesi sorunsuz. Sorunlu kredi oranı şu anda riskli değil. Bunun risk olması için büyümenin durması lazım. Çok büyük bir dış kaynaklı kriz olmazsa sektörde büyük bir risk yok. Örneğin bankacılık sektörü olarak artık Fed’in (ABD Merkez Bankası) tahvil alımını kısarak, global piyasalarda likidite daralmasına neden olabilecek kararlarına hazırız. Bankalarımız yüzde 80 oranında parasal daralmanın sonuçlarına gereken hazırlıkları yaptı. Ekonomi de yavaş yavaş kendini hazırlıyor.”
İlk 7’yi hedefliyor
1 Eylül itibariyle genel müdürlük görevine atanan Ümit Leblebici, bankanın hedeflerini şu sözlerle aktardı: “TEB ilk 10 banka arasında. Bankaların büyüklük sıralamasında 8, 9 ve 10 arasında çok büyük bir fark yok. Ancak 7’inci ile aradaki fark büyük. Bizim hedefimiz 6-7 yılda sektörün üzerinde büyüyerek ilk 7’ye girmek. Bu yılı 550 şube ile bitireceğiz. 2016’ya kadar 100 yeni şube daha açmayı planlıyoruz.”
Dolar kuru 1.80’e inmez’
Türkiye için bugün 2 TL civarında olan dolar kurunun bundan sonra 1.90-2.10 arasında gidip geleceği öngörüsünde bulunan Ümit Leblebici, “Bugünkü şartlarda dolar artık 1.80-1.70’ler seviyesine inmez. 2014’te de bu seviyelerde seyreder. Yatırımcılara tek bir tavsiyem var, döviz borcu olan döviz alsın, döviz borcu olmayan almasın. Mevduat hala en iyi ürün” şeklinde konuştu.
Ekonomi denince herkesin aklına ilk olarak doların geldiğini kaydeden Leblebici, “Ama ben ekonomiye büyüme olarak bakıyorum. Türkiye’nin büyümesinde bir sorun yok. Önümüzdeki yıl için, yüzde 3.5 büyüme bekleniyor. Ama ben bunun biraz daha yüksek olacağını düşünüyorum. Büyümede özellikle inşaat sektörü öne çıkıyor. Bu sektörün 3-4 yıl daha büyümesini sürdüreceğini söyleyebiliriz. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den gelen büyümenin canlandığı haberleri ve ihracatçılarımızın yeni pazarlara yönelmesiyle birlikte Türkiye’de büyümenin iyi gideceğini tahmin edebiliriz” dedi.
Perakende Konferansı’nda ‘çözüm’ konuşuldu
Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, Perakende Günleri’nde yaptığı konuşmada çözüm sürecinin de sektöre olumlu katkıları olacağına dikkat çekerek,“Çözüm süreci toplumsal ve ekonomik olarak piyasalara moral verecek. Turizm potansiyeli de bulunan Güneydoğu ve Doğu Anadolu’ya mağaza açmak, fabrika kurmak istiyoruz” dedi.
Sektörün son on yılda önemli bir büyüme ivmesi yakaladığını söyleyen Küçük, perakende sektörünün 295 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını belirtti.
2013 yılını da değerlendiren Vahap Küçük, “2013 yılında sıkıntılı günler yaşadık. Kış sezonu havaların iyi gitmesinden dolayı yavaş gidiyor ama yılı yüzde 12 büyüme ile kapatacağız” dedi.
‘2014’te iki seçim var’
2014 ile ilgili ön görülerini de paylaşan Vahap Küçük, “2014 belirsiz bir yıl. İki seçim var. Cari açık problemi ve döviz perakendeci üzerinde risk oluşturuyor bu riskleri iyi yönetmek lazım” dedi. Suriye’de yaşanan sorunlar, küresel ısınma, kredi kartlarındaki sınırlama ile perakende yasasındaki belirsizliklerin de sektörü olumsuz etkilediğini belirten Küçük, turist sayısındaki artışın sektör için fırsat olduğunu söyledi.
AVM yatırımları
Perakende Günleri’13’ün ilk gün konuşmacıları arasında yer alan Multi Development Türkiye CEO’su Hulusi Belgü, AVM’lerin gelişimine dikkat çekti. Belgü Türkiye’de AVM’lerin 900 bin metrekare kiralanabilir alana ve 60 milyar TL ciro rakamına ulaştığını söyledi. Belgü, 2013 yılı AVM yatırımlarında Türkiye’nin Rusya’dan sonra dünyada ikinci sırada olduğunu açıkladı.