25.07.2024 - 07:51 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında attığı parasal sıkılaştırma adımlarıyla harcamaların kısılması hedefleniyordu. Özellikle geçtiğimiz dönemde kredi kartı nakit avansına taksit sayıları düşürülürken, kredi kartı faiz oranları da yükseltilmişti. Ancak haziran ayı itibarıyla kartlı harcamalarda artış dikkat çekici boyutlara ulaştı.
YÜZDE 98 ORANINDA ARTTI
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre haziran ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemeler geçen yılın aynı ayına göre yüzde 98 oranında artarak 1.267,6 milyar TL oldu.
KREDİ KARTI BÜYÜME ORANI YÜZDE 105
Kredi kartı ile yapılan ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 105, banka kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 65 olurken ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 132 oldu.
KARTLI HARCAMALARDA PATLAMANIN SEBEBİ NE?
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Kredi kartı harcamalarında ciddi artış var. Bu büyüme Bankalararası Kart Merkezi ve Merkez Bankası tarafından sıkı bir takip içerisinde. Bayram haftası ve bayram sonrası dönemde tatil yapıldı. Tatil harcamaları da kredi kartı harcamalarına yansıdı.
‘ŞU AN İÇİN ALINMIŞ BİR ÖNLEM YOK’
Kredi kartının amacına uygun olarak kullanılması gerekiyor. Bununla ilişkin şu an için alınmış bir önlem yok. Kredi kartlarına bir limit sınırlaması, taksit sınırlaması olur mu? Bununla ilgili bir çalışma yapılır mı? Bunları hep kamuoyunda konuştuk.
‘SINIRLI ZAM HARCAMA DAVRANIŞLARINI ETKİLEYECEK’
Şu an itibarıyla reel sektörde oluşan daralma ekonomi yönetiminin istediği bir noktada. Ekonomik aktivitenin yavaşlaması daralmanın işaretidir. Asgari ücrete yapılmayan bir zam var. Emekli maaşlarına refah payı olmaksızın artışlar var. Bunların hepsi harcama davranışlarını etkileyecektir.
Vatandaşların kendi ihtiyaçlarını karşılaması adına kredi kartı harcamaları söz konusu. Bir kredi kartından alıp diğer kredi kartını ödemek suretiyle vatandaşların borcunu ‘takla attırarak’ ödediğini görmekteyiz. Kredi kartına limit sınırlaması ve taksit sınırlaması getirilirse harcamalar kısılacaktır.
HARCAMALARI ARTIRAN İKİ SEBEP!
3 ayda 44 milyar TL civarında turizm harcaması gerçekleşti. Burada bir canlılık olduğu sürece hizmet sektöründe katılık devam edecektir. Kredi kartı harcamalarının asıl sebebi maaşlara yapılmayan zamlar ve tatil harcamalarıdır.
‘YAZ AYLARI BOYUNCA HARCAMALARDA ARTIŞ BEKLİYORUM’
Yaz ayları boyunca kartlı harcamalarda artış bekliyorum. Kartlı harcamalar üçüncü çeyreğin sonuna kadar devam edecektir. Eylül ayı gibi yavaşlama oluşabilir. Kasım ayında ben ciddi bir yavaşlama bekliyorum.
SINIRLAMA GELİR Mİ?
Ticari kredi kartlarıyla yapılan ödemeler var. Çek, senet ile ödeme yapmak yerine kredi kartı ile ödeme söz konusu. Kredi kartı faizleri yüksek. Siz asgari borcu öderseniz yüzde 4.25 faiz alınırken, asgariden fazla olan ödenmeyen kısım için yüzde 4.55’lik aylık faiz söz konusu. İşletme bankadan kredi çekemiyorsa kredi kartı ile harcama yapıyor ve bu faiz oranlarıyla karşılaşıyor.
Ben ticari kredi kartlarına bir miktar sınırlama gelmesiyle birlikte hanehalkının kişisel harcamalarının kısıtlanması gerektiğini düşünüyorum. Kişinin geliri beyan edilerek bir kredi kartı limiti belirlenmeli ve bazı sektörler için kredi kartı taksit sınırlaması getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
FAİZ ORANLARI NE DURUMDA?
Asgari borcu öderseniz yüzde 4.25 faiz oranı var. Son ödeme tarihini geçirdiğinizde asgari ödemeden daha fazla olan tutar için yüzde 4.55’lik aylık faiz oranı var. Bu faizler çok yüksek.”