Ekonomiİtalyan devinden Türk fındığına özel çalışma

İtalyan devinden Türk fındığına özel çalışma

18.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Nutella ve Kinder gibi dev markaları bünyesinde bulunduran İtalyan Ferrero, Türkiye’de fındık tarımı için özel çalışma başlattı. Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, dünyada toplam 1 milyon ton kabuklu fındık üretimi olduğunu belirterek, “En büyük üretim Türkiye’de. Türkiye’nin fındık elçisi olduğumuzu söylüyoruz. Destek verdiğimiz 26 bin çiftçi var. İlaçlama, sulama, budama vb işlemler birebir takip ediliyor” dedi.

İtalyan devinden Türk fındığına özel çalışma

Ferrero’nun Alba’daki tesislerinde gazetecilere bilgi veren Akın, dünyada yıllık 1 milyon ton kabuklu fındık üretimi olduğunu belirterek, “İç fındık bunun yarısı eder. Türkiye’de üretim 600 - 700 bin ton civarında. Ferrero, bazı yıllar Türkiye üretiminin üçte birine yakın miktarlarda fındık alabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Manisa dahil Türkiye’de 6 tane üretim tesislerinin olduğunu belirten Akın, şunları söyledi:

Piyasa ayak uydursun

“Ferrero Grup Türkiye olarak, 3 tanesi Trabzon, 1 Düzce, 1 İzmit ve 1 Manisa’da fabrikamız var. Yaklaşık bin 500 çalışanımız mevcut. 8 tane depomuz, 5 tane toplama merkezi ve depomuz, 5 tane Ferrero Değerli Tarım’la ilgili ofisimiz var. Manisa’daki fabrika Ferrero Çikolata, diğerleri Ferrero Fındık çatısı altında. Bizim Türkiye’deki iş modelimize baktığımızda ise, biz fındığı alıyoruz, işliyoruz, Ferrero’nun ürünlerinde kullanabileceklerini seçip, soğuk zincir ile ihraç ediyoruz.”

Ferrero’nun cirosuyla birlikte fındık talebinin de arttığını anlatan Akın, “Ferrero Değerli Tarım Programı’nı sürdürmemiz gerek. Fındık Türkiye için çok önemli bir değer ve talep artışına cevap verecek şekilde büyümesi gerek.

Haberin Devamı

İtalyan devinden Türk fındığına özel çalışma

Fındık tarımının sadece veriminin değil, kalitesinin de artırılması gerekiyor.

Artık dünya izlenebilir, sertifikasyonu olan, kalite paremetreleri daha sıkı ürünler talep ediyor. Bunlar endüstrinin gelişen talepleri ve Türkiye fındık piyasasının da buna ayak uydurması gerekiyor” dedi.

‘Fındık elçisiyiz’

Fındık için en önemli merkezin Türkiye olduğunu anlatan Akın, şunları söyledi:

“En büyük üretim bildiğiniz gibi Türkiye’de. Türkiye’nin fındık elçisi olduğumuzu söylüyoruz. Tarım il müdürlükleriyle, üniversitelerle, ziraat odalarıyla, Giresun Tarımsal Araştırmalar ile Türk fındığının gelişmesine yönelik ortak yürüttüğümüz ya da katkı sağladığımız projeler oluyor. Destek verdiğimiz 26 bin çiftçi var.

Bu yıl için 90 bin çiftçi ziyareti yapılmış. Bu işe yılda 25 milyon TL harcıyoruz. İzlenebilirlik, kim nerede hasat etti, hangi ilaçları kullandı, nerede stokladı gibi bilgileri içeriyor. İzlenebilirlik işine de 2 milyon TL’nin üzerinde bir bedel yatırdık. Biz şu ana kadar 26 bin çiftçiye, 75 bin hektara ulaştık. Bu da Türkiye’nin yüzde 10’una dek geliyor.”

Az çalışılıyor...

Türkiye’de bahçe sahiplerinin büyük kısmının bahçesi ile ilgilenmediğini ve yarıcılardan yardım aldığını ifade eden Akın, “Yarıcı tabir ettiğimiz kişiler tarımsal uygulamaları ve hasatı yapıp, belli bir miktarını bahçe sahibine veriyor. Değerli Tarım uyguladığımız birçok model bahçelerimizde dekarda 300 - 350 kg alabiliyoruz. Türkiye ortalaması 80- 100 kg arası. Doğru uygulamalar yapılırsa verim birçok bahçede 350 kg’a kadar çıkabilir. Profesyonel fındık tarımı için yılda 120 gün bahçede çalışmak gerekiyor. Türkiye’de bu süre ortalama 30 gün” diye konuştu.

Haberin Devamı

İtalyan devinden Türk fındığına özel çalışma