Ekonomiİşgücü köprüsüne kadınlar akın etti

İşgücü köprüsüne kadınlar akın etti

09.12.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

İşsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlamak için İŞKUR tarafından tasarlanan İşgücü Uyum Programı bugüne kadar 555 bin 272 başvuruyla büyük ilgi gördü. Programa başvuruların yüzde 72.2’si kadınlardan geldi.

İşgücü köprüsüne kadınlar akın etti

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından 29 Ağustos’ta tanıtımı yapılan ve “yeni bir aktif işgücü programı” olarak İŞKUR tarafından tasarlanan İşgücü Uyum Programı’na (İUP) bugüne kadar 555 bin 272 başvuru yapıldı.

Haberin Devamı

Programa kadınlar büyük ilgi gösterirken, başvuruların yüzde 72.2’si kadınlardan, yüzde 27.8’i erkeklerden geldi. Başvuranlar arasında gerekli şartları sağlayan 124 bin 730 kişi İUP’tan yararlanırken, katılımcıların yüzde 88.3’ünü kadınlar, yüzde 19.6’sını ise 18-29 yaş grubu gençler oluşturdu. Yararlanıcılar toplam 1.542 programa katılıp, 76 bin 520 saat eğitim gördü. İUP, özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere İŞKUR tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenleniyor.

Günlük 833 lira

Katılımcılara katılım sağladıkları günler için 833 TL cep harçlığı ödeniyor ve programa katılım sağladıkları yüzde 5.5 oranında sosyal güvenlik prim giderleri ödeniyor. Program süresi en fazla 10 ay olurken, ilk dört haftası 5 gün, devam eden haftalarda 3 gün olarak uygulanıyor. Bir katılımcı, programdan toplamda en fazla 140 fiili gün yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

Özel Politika Gerektiren Gruplara ise kadınlar, engelliler, eski hükümlüler, terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yararlananlar, Hane Bazlı İzleme Sistemi kapsamında olanlar giriyor. Katılımcılara “iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, bağımlılıkla mücadele eğitimi, iş arama becerisinin geliştirilmesi eğitimi, iş ahlakı, motivasyon ve stres yönetimi eğitimi, kişiler arası ilişkiler ve etkili iletişim eğitimi, finansal okuryazarlık eğitimi, kamu kurumunun faaliyet alanına yönelik olarak belirleyeceği diğer eğitimler” veriliyor.

İşgücü köprüsüne kadınlar akın etti

Hangi faaliyet alanları var?

İşgücü Uyum Programı kapsamında uygulanabilecek faaliyet alanları “engelli, yaşlı ve hasta bakımına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi, çocuk bakım işlerine yönelik faaliyetlerin desteklenmesi, tarımsal üretim uygulamalarının ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi faaliyetleri, ağaçlandırma faaliyetlerinin desteklenmesi, kamusal alanların temizlik, bakım ve onarım faaliyetlerinin desteklenmesi, geri dönüşüm ve atık imha faaliyetlerinin desteklenmesi, parkların ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi faaliyetlerinin desteklenmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve doğal yaşam alanlarının restorasyon faaliyetlerinin desteklenmesi, spor ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi” şeklinde belirlendi.

Yazarlar