24.09.2008 - 15:29 | Son Güncellenme:
Türkiye’de inşaat mühendisliği eğitimini en fazla, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde oturanların tercih ettiği ve mühendislik öğrencilerinin ailelerinin ise orta ve alt gelir grubunda yer aldıkları belirlendi.
İnşaat mühendisliği eğitimi üzerine bir araştırma yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), ilginç verilere ulaştı.
Değişik üniversitelerde 38 inşaat mühendisliği bölümünde, 3. ve 4. sınıflarda olmak üzere toplam 3 bin 284 öğrenci, 766 yeni mezun, inşaat mühendisi ve inşaat sektöründe faaliyet yürüten 788 firma üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları rapor haline getirildi.
Rapora göre; inşaat mühendisliği öğrencilerinin büyük bölümü Marmara veya İç Anadolu doğumlulardan oluşurken, bunlar, toplam öğrencilerin yarısından fazlasına karşılık geliyor. Bu iki bölge kökenli öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranı yüzde 53,4 olurken, öğrenciler içinde en az Akdeniz (yüzde 8) ve Güneydoğu Anadolu (yüzde 8,9) doğumlular yer aldı. Öğrencilerin yüzde 4,1’inin ailesi Doğu Anadolu’da yüzde 5,6’sının ailesi Güneydoğu Anadolu’da yaşıyor.
Raporda, ailelerin gelir ve öğrencilerin harcama düzeyine ilişkin sonuçlar da verildi. Buna göre, elde edilen sonuçların Türkiye ortalamasını yansıttığı söylense de ağırlıklı olarak, öğrenci aileleri, harcama düzeyleri açısından orta ve alt gelir gruplarında yer aldı. Öğrencilerin yüzde 12’sinin aile geliri 750 YTL’nin altında, yüzde 43’ünün ailelerinin gelirleri ise 750-1500 YTL arasında çıktı. 5 bin YTL’den az olanların oranı ise yüzde 4 oldu.
Öğrencilerin harcama düzeyinin ise çok düşük olduğu anlaşıldı. Buna göre öğrencilerin yüzde 2’si 100 YTL ve daha az harcama yaparken, yüzde 20’sinin 100-250 YTL, yüzde 51’inin ise 250-500 YTL aralığında olduğu belirlendi. Ancak yüzde 3’ünün harcamasının bin YTL’nin üzerinde olduğu kaydedildi.
TMMOB araştırma raporunda, inşaat mühendisliği eğitiminin istenen seviyede olmadığı, niteliğinin tartışmalı olduğu belirtilerek, popülist gerekçelerle hemen her ilde üniversite açıldığı ve eğitimin niteliğinin düştüğü ifade edildi.
İnşaat fakültelerinin yüzde 37’sinde bilgisayar sayısının yüzde 20’den az, yüzde 29’unda ise yüzde 40’tan fazla olduğu vurgulanan raporda, yabancı dil eğitiminin de en düşük değerlerde kaldığı bilgisine yer verildi.