22.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
- Sektör cirosu 15 milyar doları aştı. 2.6 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması, yaklaşık 96 milyar doların üzerinde proje hacmine sahip olan sektör, 3 bin 500’den fazla firma ve 90 bini aşkın çalışanıyla ülke ekonomisine katkı veriyor.
5.5 milyar dolara çıktı
- Türkiye, 2012 yılında bu alanda 1.2 milyar dolar olan ihracatını 2023 yılında 5.5 milyar dolara çıkardı. Yılın ilk sekiz ayındaki ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.8’lik artışla 3 milyar 738 milyon dolar oldu. Son 12 ayda gerçekleşen ihracat, yüzde 13.4’lük artışla 5 milyar 879 milyon dolara yükseldi.
SİHA’da ilk üçte
- TB-2, Akıncı, Anka ve Aksungur silahlı insansız hava araçları ile SİHA teknolojisinde dünyada ilk üç ülke arasında yer alan Türkiye, SİHA ihracat liginin de zirvesinde. 50 ülke ile 770 İHA için sözleşme imzalayan Türkiye, sadece geçen yıl 1.8 milyar dolarlık İHA ihracatı gerçekleştirdi.
- Kendi korvetini, TCG Anadolu gemisini üreten Türkiye, gemilerini yerli savunma sanayii şirketlerinin ürettikleri radarlar, muhabere sistemleri, füzeler ve torpidolar ile güçlendiriyor. İki ülke ile altı korvet inşası sözleşmesi imzalanırken, 10 ülkeye yaklaşık 140 deniz platformu ihraç edildi.
- Türkiye radar sistemleri üretebilen dünyadaki üç ülke arasında. Bugüne kadar 10 ülkeye 40 radar ihraç edildi.
KAAN HAVALANDI
Bu yıl içinde savunma sanayii alanında Türkiye’nin göğsünü kabartan pek çok projede önemli eşikler de aşıldı.
- Türkiye’nin Millî Muharip Uçağı KAAN, ilk uçuşunu 21 Şubat’ta, ikinci uçuşunu 6 Mayıs’ta gerçekleştirdi.
- Türkiye’nin ilk jet motorlu uçağı olacak HÜRJET ilk uçuşunu yaptı. Test faaliyetleri devam eden HÜRJET’in ilk teslimatı önümüzdeki dönemde yapılacak.
- Bayraktar AKINCI, ASELFLIR-500 ile gerçekleşen hareketli deniz hedefi atışlarını, Bayraktar AKINCI, Taarruzi İnsansız Hava Aracı da, İHA-122 füzesiyle gerçekleştirdiği süpersonik füze atış testini başarıyla geçti.
- Millî AESA Burun Radarı MURAD ilk uçuşunu F-16 ÖZGÜR platformuyla gerçekleştirdi.
İLK MİLLİ MOTOR
- Türkiye’nin ilk millî Turbofan Uçak Motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı.
- Lojistik destek gemisi ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ 2024 yılı başında envantere kazandırıldı.
- Yeni Tip Denizaltı Projesi dâhilinde tedarik edilecek altı adet denizaltının ilki olan PİRİREİS hizmete girdi.
- Dünyanın ilk insansız deniz aracı MARLIN SİDA Ocak 2024’te teslim alındı.
CANiK yüksek teknoloji ürünleriyle boy gösterecek
CANiK ve bağlı bulunduğu Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri AEI Systems ve UNIROBOTICS, SAHA Expo’ya güçlü bir katılım sağlıyor. 2022 yılında SYS Grup bünyesine katılan köklü İngiliz şirketi AEI Systems tarafından üretilen 30x113 mm VENOM LR orta kalibre top, SAHA EXPO’da dost ve müttefik ülkelerin dikkatine sunulacak. Düşük geri tepmeli ve ayarlanabilir atış hızına sahip olan bu top, modern orduların gözdesi haline geldi. UNIROBOTICS tarafından geliştirilen Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri fuarda son kullanıcılar tarafından deneyimlenebilecek.
‘Büyük fırsat’
SYS Grup-CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “CANiK ve SYS Grup olarak, savunma sanayisinde teknoloji ve inovasyonun öncüsü olma vizyonumuzu SAHA EXPO 2024’te bir kez daha sergilemekten gurur duyuyoruz. Bu fuar, sadece ürünlerimizi tanıtmak değil, aynı zamanda güçlü iş birlikleri ve yeni ortaklıklar kurmak için büyük bir fırsat sunuyor” dedi. - Aydın Hasan / ANKARA