Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nın ilk gününde Savunma Sanayii Başkanlığı, Elektrik Üretim A.Ş. ve TEI arasında önemli bir iş birliği anlaşması imzalandı.
Düzenlenen imza törenine, Savunma Sanayii Başkanlığı Havacılık Sistemleri Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, EÜAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Zafer Benli, Savunma Sanayii Başkanlığı Motor ve Güç Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç, TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, EÜAŞ Doğalgaz Santralları Daire Başkanı Veysel Geylani ile kurum ve firma yetkilileri katıldı.
EÜAŞ’ın elektrik üretim tesislerinde ihtiyaç duyduğu teknik altyapının millî kaynaklarla sağlanması için geçtiğimiz Mart ayında Savunma Sanayii Başkanlığı ve EÜAŞ arasında “Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na Kaynak Aktarılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü” imzalanmıştı.
Farklı endüstrilerin, savunma sanayi ekosisteminden yararlanmalarına zemin hazırlayan protokolün devamı niteliğinde olan “Elektrik Üretim Türbinleri Bakım Onarım Lojistik Destek Projesi Sözleşmesi” ise SAHA EXPO 2024’ün ilk gününde imzalandı. İmzalanan bu sözleşme ile EÜAŞ envanterinde bulunan gaz ve buhar türbinlerinin arızi bakımları, periyodik bakım-onarımları, modifikasyonları ve malzeme temini TEI tarafından sağlanacak.
"ENERJİDE BAĞIMSIZLIK OLDUKÇA STRATEJİK BİR KONU"
İmza törenindeki konuşmasında TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, “2007-2008 yıllarında Türkiye’nin ilk nikel süper alaşım türbin kanadı Sabancı Üniversitesi, TÜBİTAK MAM ve EÜAŞ iş birliği ile geliştirilmiş; üretilen ilk kanatçık Ambarlı’da yer alan elektrik santralinde devreye alınmıştı. Bu kanatçık 12.000 saatin üzerinde çalışma süresine ulaşmış olup halen faal durumdadır. Enerji sektöründe başlanan bu proje daha sonra TEI’de, havacılık motorlarında kullanılan türbin kanatçıklarının geliştirmesiyle genişletildi. Şimdi, Savunma Sanayii Başkanlığımızın destekleriyle bir adım daha ileri taşıdığımız bu teknolojiyi tekrar enerji sektörüne aktaracağız. Enerjide bağımsızlık oldukça stratejik bir konu ve bu proje sayesinde bu alanda da önemli ilerlemeler kaydetmiş olacağız. Bu örnek projede emeği geçen tüm kurumlara ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.” dedi.
"SON 10 YILDA CİDDİ ATILIMLAR YAPTIK"
SAHA EXPO'daki ilk günde imzalanan töreninin ardından yerli ve milli motor üretimiyle ilgili devam eden çalışmalar hakkında son bilgileri paylaşan TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, Türkiye'nin çok sıcak bir bölgenin tam ortasında olduğunu belirterek, 'Elimizden geldiği kadar hızlı şekilde eksikleri tamamlamaya çalışıyoruz.' dedi.
Milliyet.com.tr'den Sercan Dinç'e konuşan Akşit şu açıklamaları yaptı; Şöyle düşünün; Sokakta bir sürü araç var. Motosikletinden TIR'ına kadar değil mi? Onlarca değişik araç var. Her birine aynı anda motor geliştirmek mümkün değil. Tedarikinde sıkıntı olanları önceliklendiriyoruz.
Hepsini aynı anda yapmak mümkün değil. O yüzden sırasıyla mümkün olduğu kadar hızlı yapıyoruz. Vermek istediğim mesaj; Motor teknolojileri konusunda Allah'a şükür özellikle son 10 yılda ciddi bir atılım yaptık. Müşterilerin ihtiyaçlarına göre yeni versiyonlar üretiyoruz.
"SERİ İMALAT HAZIRLIKLARINI YAPIYORUZ"
SİHA motorlarını zaten yapmıştık, bunlar seri üretimde uçuyor. GÖKBEY'in motorunu yapmıştık, uçurmuştuk. Şimdi bunun sertifikasyon aşamasındayız, tamamlamaya çalışıyoruz. Seri imalat hazırlıklarını yapıyoruz. Sertifikasyon işlemleri tamamlanır tamamlanmaz seri imalat olarak helikopterle beraber satmaya başlayacağız.
GÖKBEY, sertifikalı ve sivil sertifikalı helikopter. O yüzden motorumuzun da satışı için sertifikası olması gerekiyor. O bürokratik işlemleri tamamlıyoruz. Yoksa motorumuz şu anda istenilen güçlerin çok üstünde güçleri de verdi. Bizden istenen güçlerin çok daha üstünde güçler verebiliyoruz. Dayanıklılık testleri başarıyla yapıldı. Defalarca yıpratma testlerine girdi, çıktı. Onlarda da bir sıkıntı yok.
60'A YAKIN TEST, İYİLEŞTİRMELERLE UÇUŞA HAZIRLANIYOR
Geriye bir tek uçak motoru kalıyor. TF6000 ve TF10000 serisiyle başladık. Zaten TF6000'i şubat ayında çalıştırmıştık. Daha sonra da onlarca kez teste sabit tuttuk. Yaptığımız test 60'a yaklaştı. İncelemek için söktük, tekrar topluyoruz. Testlere devam edeceğiz. Analiz ile belli bir yere kadar. Test ile görüp teyit etmemiz lazım. Ona göre tasarımı iyileştiriyorsunuz. O iyileştirmelerle uçuşa hazırlanıyorsunuz. TF10000 bir arkadan geliyor. Sırayla gidiyoruz. Merdivenleri basamaklarıyla çıkıyoruz.
TUSAŞ: ÜLKEMİZ İÇİN AZİMLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Türk Havacılık Uzay Sanayii'nden (TUSAŞ) hain terör saldırısının ardından, 'TUSAŞ ailesi olarak tarifsiz bir üzüntü içindeyiz. Kaybettiğimiz değerli çalışma arkadaşlarımız Atakan Şahin Erdoğan, Cengiz Coşkun, Zahide Güçlü Ekici, Hasan Hüseyin Cambaz ve taksi şoförü Murat Arslan’ın acısı yüreğimizde.
Onların aziz hatıralarıyla, ülkemiz için azimle çalışmaya devam edeceğiz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve sevenlerine başsağlığı dileriz. Milletimizin başı sağ olsun.' mesajı paylaşıldı.
TEI'DEN 'BİRİZ VE BİRLİKTEYİZ' MESAJI
TEI, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısının ardından birlik mesajı geldi.
"Biriz ve birlikteyiz!" başlığıyla yapılan yazılı açıklamada, "TUSAŞ'a yapılan hain terör saldırısını lanetliyor, savunma sanayimizi hedef alan bu alçak saldırının asla amacına ulaşamayacağını, bizi yıldıramayacağını aziz milletimizin ve herkesin bilmesini istiyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet; gazilerimize acil şifalar dileriz." denildi.
TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit de, 'Başımız sağ olsun. TUSAŞ'ın Ankara Kahramankazan'da yer alan merkez yerleşkesine düzenlenen menfur terör saldırısını lanetliyor, şehitlerimize yüce Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Hiçbir tehdit ve eylem devletimizin kararlı adımlarıyla sürdürdüğümüz milli savunma sanayi hamlelerimize sekteye uğratamayacak. Milletimizin başı sağ olsun.' ifadelerini kullandı.