EkonomiEmekli olmadan maaşı öğrenmenin yolu! Birçok kişi bu hizmeti bilmiyor

Emekli olmadan maaşı öğrenmenin yolu! Birçok kişi bu hizmeti bilmiyor

11.02.2024 - 12:27 | Son Güncellenme:

e-Devlet portalı, vatandaşın hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. e-Devlet'te birçok emekli adayının bilmediği bir hizmet mevcut. Gerekli şartları sağlayan kullanıcılar, yapacakları basit bir işlemle emekli olunca alacakları olası maaşı öğrenebilecek. Peki e-Devlet üzerinden olası emekli maaşı öğrenme nasıl yapılıyor? Yüksek emekli maaşı almak için ne yapılmalı? İşte detaylar...

Emekli olmadan maaşı öğrenmenin yolu Birçok kişi bu hizmeti bilmiyor

e-Devlet'te birçok işlem dakikalar içinde yapılabiliyor. Doğru ve güvenli bilgilere erişilebiliyor. e-Devlet portalı kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) milyonlarca emeklinin yeni kök maaşını e-Devlet’e yükledi.

Haberin Devamı

TRT Haber'de yer alan habere göre bugüne kadar SGK'nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulama artık e-Devlet'ten gerçekleştirilebilecek.

SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?

e-Devlet'ten hesaplamayı yapmak oldukça basit. Öncelikle e-Devlet portalına giriş yapılıyor. Arama motoruna "Ne kadar emekli maaşı alırım" yazılıyor. İlk seçenekte çıkan "4A emekli aylık bilgisi hesaplama"ya tıklanıyor. Gelen ekranlarda istenen bilgiler girildikten sonra alınacak tahmini emekli maaşı ve diğer bilgiler görülebiliyor.

Uygun şartları sağladıktan sonra emekli maaşını öğrenmek artık dakikalarınızı alacak. Kullanıcı dostu uygulama, beğeniyle karşılandı.

e-Devlet kapısı, dijitalleşen Türkiye yolunda önemli bir araç haline geldi. Devlet tarafından verilen hizmetler, e-Devlet aracılığıyla elektronik ortamda vatandaşlara sunuluyor.

Haberin Devamı

AYLIK BAĞLANMA ORANI ÖNEMLİ

Aylık bağlanma oranı (ABO) ne kadar yüksek olursa o kadar yüksek maaş alınıyor. Aylık bağlanma oranı her yıl 2 puan artıyor. Yani en yüksekten prim yatıranın da ABO'su 2 puan en düşükten prim yatıranın da ABO'su 2 puan artıyor.

Primlerinizin yüksek olması emekli maaşınızı etkileyen en büyük faktörler arasında yer alıyor. İşvereniniz asgari ücretten prim gösteriyor ve ücretiniz de asgari ücretten yüksekse bu duruma itiraz edip gerçek maaşınız üzerinden primlerin yatırılmasını talep etmeniz gerekiyor. Aksi halde emeklilik zamanınız geldiğinde en düşük emekli maaşına sahip olursunuz.

AYLIK BAĞLANMA ORANI NASIL YÜKSELİR?

Aylık bağlanma oranını yükseltmek için uzun yıllar çalışmanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse 10 yıldır çalışan birisinin aylık bağlanma oranı 20 olarak görünüyor. Bu kişi 30 yıl daha çalışsa aylık bağlanma oranı 80 puana ulaşacak. 40 yıllık çalışma sonrasında eğer primler de yüksekten ödenmişse emekli maaşı da günümüz şartlarında yüksek olmuş olacak.

Yazarlar